Κριτική ΚΙΝΑΛ «από τα αριστερά» σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ

Κριτική ΚΙΝΑΛ «από τα αριστερά» σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί η επί της αρχής συμφωνία για την ψήφο των αποδήμων να συνιστά εξέλιξη με σαφώς θετικό πρόσημο για το ΚΙΝΑΛ, που πίεσε άλλωστε τις τελευταίες ημέρες προς πάσα κατεύθυνση για εξεύρεση κοινού εδάφους, ωστόσο η Χαρ. Τρικούπη δεν αφήνει να «πέσει κάτω» η στάση των ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ στις διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν του «λευκού καπνού».

Αυτό φάνηκε και στην τοποθέτηση του εκπροσώπου της παράταξης στη διακομματική επιτροπή, Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος άσκησε κριτική προς τα… αριστερά, κάνοντας λόγο για «μικροκομματικούς υπολογισμούς και σκοπιμότητες που τέθηκαν εκβιαστικά» κυρίως από τις ηγεσίες των δύο κομμάτων, θέτοντας, όπως είπε, σε κίνδυνο τη συμφωνία. Πηγές του ΚΙΝΑΛ, άλλωστε, αποκωδικοποιώντας τον «ελιγμό» της Κουμουνδούρου προς την κατεύθυνση της συναίνεσης, κάνουν λόγο για κίνηση που υπαγορεύθηκε από τον φόβο της πολιτικής απομόνωσης, όταν διαφάνηκε ότι οι 200 ψήφοι ήταν εφικτές και χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, στη Χαρ. Τρικούπη δεν πανηγυρίζουν για το περιεχόμενο του προσχεδίου στο οποίο κατέληξαν τα κόμματα, αν και ξεκαθαρίζουν πως η πορεία του μέχρι την ψήφιση στη Βουλή «δεν θα χαλάσει» από το ΚΙΝΑΛ.

Οι δύο βασικές κόκκινες γραμμές του Κινήματος, δηλαδή η ισοτιμία της ψήφου και η μη διεύρυνση του εκλογικού σώματος δεν παραβιάστηκαν, ωστόσο η υπαναχώρηση από την επιστολική ψήφο, αλλά και οι περιορισμοί σχετικά με το ποιοι τελικά θα έχουν δικαίωμα ψήφου, θεωρείται ότι οδήγησαν σε συμφωνία – αναγκαίο συμβιβασμό. «Οπως αναφέρει και αμερικανικό απόφθεγμα, η καμήλα είναι ένα άλογο που φτιάχτηκε από επιτροπή», σχολίασε… γλαφυρά στην «Κ» έμπειρο στέλεχος, σε μια αιχμή με βασικούς αποδέκτες Κουμουνδούρου και Περισσό, η επιμονή των οποίων σε συγκεκριμένες προϋποθέσεις εκτιμάται ότι οδήγησε σε κωλυσιεργία, ενώ «αποκλείει σημαντικό αριθμό Ελλήνων του εξωτερικού από τη διαδικασία». Την ίδια ώρα, πάντως, στη Χαρ. Τρικούπη υπογραμμίζουν ότι η συνολική πορεία των διαβουλεύσεων ανέδειξε και στην πράξη τον ρυθμιστικό ρόλο του κόμματος στο μετεκλογικό πολιτικό σκηνικό, μια και η στάση της παράταξης εκτιμάται ότι ανάγκασε τόσο τη Ν.Δ. όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ σε μετατοπίσεις από τις αρχικές τους θέσεις. 

«Υποχρεώσαμε την κυβέρνηση να υπαναχωρήσει από τη θέση ανεξέλεγκτου ανοίγματος των εκλογικών καταλόγων και την αξιωματική αντιπολίτευση να αφήσει την άτεγκτη θέση εναντίον της ισοτιμίας της ψήφου», αναφέρουν σχετικά κομματικές πηγές, προτάσσοντας το ΚΙΝΑΛ ως «καταλύτη» στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας κοινώς αποδεκτής λύσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή