Τέσσερα κτίρια γραφείων, αξίας 75 εκατ. ευρώ, πωλεί η Prodea

Τέσσερα κτίρια γραφείων, αξίας 75 εκατ. ευρώ, πωλεί η Prodea

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονο είναι το επενδυτικό ενδιαφέρον που έχει ήδη εκδηλωθεί από εγχώριους και ξένους θεσμικούς επενδυτές, όπως τα επενδυτικά funds Brooklane Capital και Dromeus Capital, οι επενδυτικές εταιρείες ακινήτων Orilina Properties και Trastor, ακόμη και η Grivalia του ομίλου Eurobank, στο πλαίσιο της διαδικασίας για την πώληση τεσσάρων ακινήτων της Prodea Investments (πρώην Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ). Σε μια ιδιαίτερη κίνηση, η μεγαλύτερη ΑΕΕΑΠ της χώρας με χαρτοφυλάκιο αξίας πλησίον των 2,2 δισ. ευρώ δρομολογεί την πώληση τεσσάρων κτιρίων γραφείων, που μισθώνονται από τον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για ακίνητα εκτιμώμενης αξίας της τάξεως των 75 εκατ. ευρώ και συνολικής επιφανείας 37.000 τ.μ. Το πλέον χαρακτηριστικό είναι ο «πράσινος» πύργος που δεσπόζει στη Λ. Κηφισίας 178, στο ύψος της Αγ. Βαρβάρας Ψυχικού, ένα κτίριο επιφανείας 10.300 τ.μ. Επίσης, στο πακέτο των προς πώληση κτιρίων περιλαμβάνονται αυτοτελή γραφεία στη Λ. Μεσογείων 1 (συμβολή με Λ. Βασ. Σοφίας), επιφανείας 8.642 τ.μ., στην οδό Πειραιώς 74-76, επιφανείας 12.443 τ.μ. και στην Ακαδημίας 68. Το τελευταίο ακίνητο είναι επιφανείας 5.500 τ.μ. και εκτείνεται μέχρι τη Ζωοδόχου Πηγής από τη μία πλευρά και τη Χαριλάου Τρικούπη από την άλλη.

Η εν λόγω κίνηση εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας της διοίκησης της εταιρείας να περιορίσει τη μεγάλη έκθεση που εξακολουθεί να έχει σε έναν μισθωτή, εν προκειμένω την Εθνική Τράπεζα. Ειδικότερα, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το 47% των ετήσιων εσόδων της εταιρείας από μισθώματα προέρχεται από την τράπεζα. Μέσω της πώλησης των παραπάνω ακινήτων, το εν λόγω ποσοστό θα υποχωρήσει στο 44,6%, ενώ πρόθεση της εταιρείας είναι το σχετικό ποσοστό να έχει μειωθεί σε περίπου 20% έως το τέλος του 2021. Η εν λόγω πώληση γίνεται και με αφορμή την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, κατά το ποσό των 500 εκατ. ευρώ, καθώς εκτιμάται ότι θα συνδράμει σημαντικά στην προσέλκυση περισσότερων ξένων θεσμικών επενδυτών, που σήμερα παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι στην εταιρεία λόγω της υψηλής της εξάρτησης από την Εθνική Τράπεζα, παρότι πρόκειται για έναν από τους πλέον φερέγγυους μισθωτές.

Στόχος της Prodea είναι η όλη διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2019. Χθες επρόκειτο να διανεμηθούν τα πρώτα προωθητικά έγγραφα στους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Θα ακολουθήσει η υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών και εφόσον αυτές ικανοποιήσουν τη διοίκηση της εισηγμένης, θα προσκληθούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές είτε για όλα τα ακίνητα του χαρτοφυλακίου είτε για μεμονωμένα κτίρια.

Εν τω μεταξύ, με την πώληση αυτή, η Prodea θα αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη ρευστότητα, την οποία θα μπορέσει να αξιοποιήσει για νέες επενδύσεις, τόσο για αγορές νέων ακινήτων όσο και για συμμετοχή σε αναπτυξιακά έργα. Ενα από τα πλέον σημαντικά εξ αυτών αναμένεται να είναι η αξιοποίηση του κτιρίου του Πύργου του Πειραιά (Εμποροναυτιλιακό Κέντρο Πειραιά), όπου η Prodea Investments, σε συνεργασία με το κοινό σχήμα της Dimand Real Estate και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, ήταν οι μόνοι που κατέθεσαν οικονομική προσφορά για τη μακροχρόνια παραχώρηση εκμετάλλευσης του ακινήτου (99 χρόνια). Μετά το άνοιγμα της προσφοράς, θα ακολουθήσει, την επόμενη εβδομάδα, η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Πειραιά για την ανακήρυξη του σχήματος ως προσωρινού επενδυτή. Εκτιμάται πως είναι εφικτή η υπογραφή της σύμβασης έως το τέλος του έτους. Το επενδυτικό σχήμα σχεδιάζει την ανακατασκευή του ακινήτου των 32.000 τ.μ., το οποίο παραμένει χωρίς χρήση από το 1973. Το επενδυτικό σχέδιο των 50 εκατ. ευρώ προβλέπει την ανάπτυξη ενός κτιρίου μεικτής χρήσης, το οποίο θα περιλαμβάνει χώρους γραφείων και ξενοδοχείο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή