Καθοριστικά ο βαθμός πτυχίου και η διάρκεια σπουδών

Καθοριστικά ο βαθμός πτυχίου και η διάρκεια σπουδών

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εμπιστευθείτε τους δασκάλους σας, αξιοποιήστε τον χρόνο σας, αντισταθείτε στην επιδερμικότητα και τα στερεότυπα, καταπιαστείτε με τα δύσκολα». Είναι λίγα από τα λόγια με τα οποία ο νέος πρύτανης του ΕΜΠ, Ανδρέας Μπουντουβής, υποδέχθηκε τους πρωτοετείς φοιτητές. Το μήνυμά του είναι σαφές και ξεκάθαρο, καθώς τόνισε πως ο βαθμός του πτυχίου και η διάρκεια σπουδών κάθε σημερινού φοιτητή θα μετρήσουν όταν ο ίδιος αποφοιτήσει και θα θελήσει να ψάξει δουλειά ή να συνεχίσει τις σπουδές του σε Ελλάδα και εξωτερικό. Η ομιλία του κ. Μπουντουβή ήδη έχει προκαλέσει θετικότατα σχόλια από μεγάλη μερίδα φοιτητών αλλά και πανεπιστημιακών, τόσο από το ΕΜΠ όσο και από άλλα πανεπιστήμια.

Ειδικότερα, στο μήνυμά του προς τους πρωτοετείς φοιτητές –αλλά σαφώς αυτό αφορά και τους μεγαλύτερους– ο νέος πρύτανης του ΕΜΠ ανέφερε ότι «ο δρόμος που σας έφερε στο Πολυτεχνείο ήταν δύσκολος. Είχε μεγάλο κόπο, πίεση, αβεβαιότητα, οικογενειακά έξοδα, αλλά και μεγάλες προσδοκίες και όνειρα. Ολα αυτά είναι σε αντιστοιχία με το επίτευγμά σας, διότι στοχεύσατε και είστε σε ένα Ιδρυμα περιζήτητο, με κύρος, ιστορία και επιστημονική και ευρύτερη καταξίωση. Ομως, τα χρόνια των σπουδών περνούν γρήγορα. Aς μην είναι αργά όταν συνειδητοποιήσετε ότι οι σπουδές είναι μια σύντομη, αν και πληθωρική και ανεπανάληπτη, διαδρομή προς την επαγγελματική σας εκκίνηση, με ή χωρίς μια μεταπτυχιακή παρένθεση. Ο εσωτερικός ανταγωνισμός είναι μεγάλος και ο διεθνής μεγαλύτερος».

«Εκπαιδεύεστε ώστε να αποκτήσετε εφόδια για να διεκδικήσετε, με το πτυχίο σας, καλή θέση υπό ανταγωνιστικές συνθήκες – αυτή είναι η κορυφαία υποχρέωση του ΕΜΠ προς τους φοιτητές του. Οι ανταγωνιστικές συνθήκες δεν έχουν άλλα αξιοκρατικά χαρακτηριστικά, παρά ακαδημαϊκά προσόντα και προσόντα προσωπικότητας. Η μειωμένη συμμετοχή στα μαθήματα και στα εργαστήρια, η απώλεια διδακτικών ωρών, η διεκπεραίωση της φοίτησης με μόνο στόχο την απόκτηση του “χαρτιού”, θα βρεθούν μπροστά σας όταν θα είναι πλέον αργά για να τα διορθώσετε», πρόσθεσε.

Και με ευθύτητα ο πρύτανης πρόσθεσε: «Είμαι βέβαιος ότι πολλοί θα σπεύσουν να διαπιστώσουν ότι ο πρύτανης θέλει να σας βάλει στον “ζυγό” των σπουδών για να μειωθεί η εντροπία στο campus… Εστω κι αν αδικηθούν οι προθέσεις μου, την αλήθεια θέλω να σας πω και αυτή είναι η εξής: είτε σε ελληνική εταιρεία στείλετε βιογραφικό είτε κάνετε αίτηση για διδακτορικό στο MIT ή για μεταπτυχιακό στο ΕΤΗZ, ο βαθμός του πτυχίου και η διάρκεια των σπουδών σας είναι καθοριστικά». Μάλιστα, προέτρεψε όλους τους φοιτητές: «Ας αναλογιστούν οι πιο έμπειροι από εσάς και ας σκεφτούν οι πρωτοετείς –συζητώντας και με τους μεγαλύτερους– το εξής: υπάρχουν καταστάσεις που αφορούν τις σπουδές σας και την καθημερινότητά μας στο campus που είναι ελληνικές “πρωτοτυπίες”, χωρίς ταίρι πουθενά στον κόσμο; Ρητορική ερώτηση…».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή