Οι τράπεζες προχωρούν σε μείωση των προμηθειών τους

Οι τράπεζες προχωρούν σε μείωση των προμηθειών τους

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δέσμευση των τραπεζών να επανεξετάσουν την τιμολογιακή τους πολιτική –σε θέματα όπως η συνδρομή στις χρεωστικές κάρτες, οι χρεώσεις που επιβάλλονται στα ATMs και στην έκδοση του PIN– απέσπασε χθες ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση που είχε με τους διευθύνοντες συμβούλους των πιστωτικών ιδρυμάτων. 

Στη συνάντηση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπήρξε κατηγορηματικός επισημαίνοντας με έμφαση στους επικεφαλής των τραπεζών ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί τις αυξήσεις που ανακοινώθηκαν. «Αυτό δεν μπορούμε να το δεχθούμε. Είναι εξαιρετικά αρνητικό. Δεν δικαιολογούνται οι αυξήσεις, όταν μάλιστα γίνονται σε ένα οικονομικό περιβάλλον πολύ καλύτερο», σημείωσε ο πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε την ανάκληση των τραπεζικών χρεώσεων που συνδέονται με ηλεκτρονικές συναλλαγές προβάλλοντας την προσπάθεια της κυβέρνησης να περιορίσει τη χρήση των μετρητών και να ενισχύσει τις ηλεκτρονικές πληρωμές.

Αν και οι τράπεζες δεν ακολουθούν ενιαία πολιτική χρεώσεων και υπάρχουν διαφορές στην τιμολόγηση μιας σειράς συναλλαγών, βέβαιο είναι ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ τους θα τις υποχρεώσει να περιορίσουν ή να μηδενίσουν τις προμήθειες για ορισμένες υπηρεσίες, που επιβλήθηκαν πρόσφατα. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, την αρχή θα κάνει η Εθνική Τράπεζα, καταργώντας σε πρώτη φάση την προμήθεια των 15 λεπτών που επέβαλε από την 1η Οκτωβρίου για την εκτύπωση των τελευταίων δέκα κινήσεων του λογαριασμού (mini statement), όταν ο κάτοχος της κάρτας ζητεί εκτύπωση στο ATM. Αντίστοιχα, υπό επανεξέταση τίθεται η συνδρομή που επιβλήθηκε στις χρεωστικές κάρτες και η οποία διαμορφώνεται στα 6 ευρώ και επιβάλλεται με την ανανέωση των καρτών, συνήθως κάθε πέντε χρόνια, αλλά και η προμήθεια των 3 ευρώ που χρεώνεται η επανέκδοση του PIN σε περίπτωση που ο κάτοχος της κάρτας π.χ. το ξεχάσει και ζητήσει νέο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι τράπεζες θα επανεξετάσουν την επιβάρυνση των 2 – 3 ευρώ που έχει επιβληθεί για την ανάληψη μετρητών μέσω του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ από ΑΤΜ σε απομακρυσμένες περιοχές, όταν δηλαδή κάνει κάποιος ανάληψη από ΑΤΜ άλλης τράπεζας, αντ’ αυτής που τηρεί λογαριασμό, γιατί ουσιαστικά δεν έχει άλλη επιλογή. Πολιτική επιστροφής στον πελάτη της συγκεκριμένης χρέωσης έχει αποφασίσει η Eurobank για 16 συγκεκριμένες περιοχές και, σύμφωνα με πληροφορίες, την ίδια πολιτική αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες τράπεζες. Να σημειωθεί ότι με εξαίρεση το λεγόμενο mini statement, οι υπόλοιπες χρεώσεις έχουν υιοθετηθεί αν και όχι συντονισμένα από όλες τις τράπεζες και είναι βέβαιο ότι η αναθεώρησή τους από την Εθνική Τράπεζα θα υποχρεώσει και τις άλλες τράπεζες να τις επανεξετάσουν.

Τι απαντούν

Στη χθεσινή συνάντηση οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης, της Εθνικής Παύλος Μυλωνάς, της Eurobank Φωκίων Καραβίας, της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλους και της Τράπεζας Αττικής Θεόδωρος Πανταλάκης υπεραμύνθηκαν της τιμολογιακής πολιτικής που εφαρμόζουν, επισημαίνοντας ότι τα έσοδα από προμήθειες των ελληνικών τραπεζών είναι περίπου στο μισό του μέσου ευρωπαϊκού όρου, αλλά συνάντησαν την κάθετη αντίθεση του πρωθυπουργού, ο οποίος πρόβαλε τις πρωτοβουλίες που παίρνει η κυβέρνηση για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, αλλά και τις προσπάθειες για τη στήριξη των τραπεζών. 

Μεταξύ αυτών, η προώθηση του σχήματος προστασίας ενεργητικού, το οποίο αποτέλεσε επίσης βασικό θέμα της χθεσινής συνάντησης, στην οποία από κυβερνητικής πλευράς συμμετείχαν οι υπουργοί Χρήστος Σταϊκούρας και Αδωνις Γεωργιάδης και ο αρμόδιος υφυπουργός Γιώργος Ζαββός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής των τραπεζών εξέφρασαν επιφυλάξεις για τον τρόπο που θα λειτουργεί το APS και για τις επιπτώσεις που θα έχει στα κεφάλαιά τους, αλλά έλαβαν διαβεβαιώσεις ότι αυτό δεν θα συμβεί.

Οι τράπεζες έθεσαν από την πλευρά τους στον πρωθυπουργό το αίτημα αναθεώρησης του νόμου Κατσέλη, ο οποίος όπως υποστηρίζουν λειτουργεί «ανταγωνιστικά» σε σχέση με το πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Με δεδομένο ότι διαπιστώνονται καθυστερήσεις για την υποβολή των αιτήσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας από ενδιαφερόμενους δανειολήπτες, κυβέρνηση και τράπεζες έχουν συμφωνήσει στην απλοποίηση των διαδικασιών. Κοινή επίσης είναι η στάση ότι πρέπει «να σωθούν τα σπίτια αυτών που πραγματικά έχουν ανάγκη και όχι των στρατηγικών κακοπληρωτών». Ανοικτό πάντως είναι το θέμα να δοθεί παράταση στη λειτουργία της πλατφόρμας που κανονικά λήγει στα τέλη του χρόνου.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης ζητήματα που αφορούν την πρόσβαση των τραπεζών σε φθηνότερη χρηματοδότηση και πώς η κυβέρνηση μπορεί να βοηθήσει σε αυτό, καθώς και η ανάγκη διοχέτευσης δανείων σε προγράμματα της πράσινης οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή