Ποδόσφαιρο: Τα καλύτερα φυτώρια της Ευρώπης

Ποδόσφαιρο: Τα καλύτερα φυτώρια της Ευρώπης

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που η «Μασία» της Μπαρτσελόνα είναι σε ύφεση, αναδεικνύοντας λιγότερους ποδοσφαιριστές από ό,τι στο παρελθόν όταν είχε τροφοδοτήσει πάνω από τη μισή ενδεκάδα της Μπαρτσελόνα με γηγενή ταλέντα, η «καντέρα» της Ρεάλ Μαδρίτης αναδεικνύεται το κορυφαίο «φυτώριο» της Ευρώπης, αφού 39 ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα έχουν περάσει από τις ακαδημίες της «βασίλισσας».

Σύμφωνα με το Ποδοσφαιρικό Παρατηρητήριο CIES που εδρεύει στην Ελβετία και βασίστηκε σε στοιχεία έως την 1η Οκτωβρίου, η Ρεάλ έχει αναδείξει τον μεγαλύτερο αριθμό ενεργών παικτών στα πρωταθλήματα Αγγλίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Γερμανίας και φυσικά Ισπανίας από όλες τις ομάδες. Ως μέλος του φυτωρίου μιας ομάδας χαρακτηρίζεται από την UEFA ένας ποδοσφαιριστής που πέρασε τουλάχιστον τρία χρόνια στον σύλλογο αυτόν από τα 15 έως τα 21 του έτη.

Ποδόσφαιρο: Τα καλύτερα φυτώρια της Ευρώπης-1

Βασισμένη πάντα στο δόγμα της εποχής μετά τους «γκαλάκτικος», που έλεγε «με τους Ζιντάν και τους Παβόν», η Ρεάλ υποχρεώθηκε σε έναν βαθμό να στραφεί και στη δική της παραγωγική διαδικασία και λόγω της απαγόρευσης μεταγραφών που είχε υποστεί για μια μεταγραφική περίοδο το 2017.

Φέτος βλέπει 39 δικά της παιδιά στα ρόστερ των συλλόγων των πέντε μεγάλων πρωταθλημάτων, αντί 36 πέρυσι, ενώ η δεύτερη στην κατάταξη Μπαρτσελόνα παρέμεινε στάσιμη στα 34.

Οσον αφορά συνολικά τα 31 κυριότερα πρωταθλήματα της Ευρώπης, του ελληνικού συμπεριλαμβανομένου, την πρωτιά σε αριθμό παικτών από το φυτώριό της πήρε πλέον η Παρτιζάν Βελιγραδίου από τον Αγιαξ. Το σερβικό ταλέντο φαίνεται να ανακτά έπειτα από καιρό τη θέση που είχε στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο κατά τον 20ό αιώνα, καθώς από τις επτά πρώτες ομάδες οι τρεις είναι σερβικές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή