Μάχη μεγάλων εταιρειών για τα έργα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής

Μάχη μεγάλων εταιρειών για τα έργα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι μεγαλύτεροι προμηθευτές διεθνώς συμμετείχαν στον διαγωνισμό για τα καλωδιακά τμήματα του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής. Η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ «Αριάδνη Interconnection» ανακοίνωσε χθες την ολοκλήρωση της τεχνικής αξιολόγησης των προσφορών και τις εταιρείες που προκρίθηκαν για την επόμενη φάση. Συγκεκριμένα για το πρώτο τμήμα, που αφορά τη μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση του ενός από τα δύο υποβρύχια καλώδια που θα συνδέουν την Κρήτη με την Αττική και των σταθμών ηλεκτροδίων σε Κρήτη και Αττική, προκρίνονται οι προμηθευτές Prysmian και η Nexans. Ο προϋπολογισμός του τμήματος είναι 255 εκατ. ευρώ.

Οι ίδιες εταιρείες προκρίνονται και για το δεύτερο τμήμα, το οποίο αφορά το δεύτερο υποβρύχιο καλώδιο, προϋπολογισμού 225 εκατ. ευρώ. Για το τρίτο τμήμα, που αφορά τα υπόγεια καλωδιακά τμήματα που θα συνδέσουν τους σταθμούς μετατροπής σε Κρήτη και Αττική με τα υποβρύχια καλωδιακά τμήματα, προκρίνονται οι εταιρείες Prysmian, Nexans και ΝΚΤ – Ελληνικά Καλώδια. Ο προϋπολογισμός του τμήματος είναι 115 εκατ. ευρώ. Για το τέταρτο τμήμα που αφορά τη μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση καλωδίων οπτικών ινών, προκρίνεται η εταιρεία Prysmian. Ο προϋπολογισμός του εν λόγω τμήματος ανέρχεται σε 20 εκατ. ευρώ.

Η τελική επιλογή των αναδόχων για κάθε τμήμα του έργου θα ολοκληρωθεί στις αρχές Νοεμβρίου, μετά τη συμμετοχή των εταιρειών σε μειοδοτική διαδικασία.

Ο πρόεδρος της «Αριάδνης Interconnection» και πρόεδρος και CEO του μητρικού ομίλου ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, δήλωσε σχετικά: «Το μεγαλύτερο έργο υποδομής που υλοποιείται σήμερα στη χώρα, η διασύνδεση Κρήτης – Αττικής, προχωράει χωρίς προσκόμματα. Ο ΑΔΜΗΕ δεσμεύεται για την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση των διαγωνισμών για τα καλωδιακά τμήματα και τους σταθμούς μετατροπής, ώστε η κατασκευή του εμβληματικού έργου ύψους 1 δισ. ευρώ να ξεκινήσει στις αρχές του 2020. Η διασύνδεση Κρήτης – Αττικής σε συνδυασμό με τη διασύνδεση Κρήτης – Πελοποννήσου, που έχει εισέλθει σε πλήρη υλοποίηση, διασφαλίζουν τη σταθερή και αξιόπιστη τροφοδοσία της Κρήτης μέσω του ηπειρωτικού συστήματος».  Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις 31 Οκτωβρίου λήγει έπειτα από δύο παρατάσεις και η προθεσμία για την κατάθεση προσφορών στον δεύτερο διαγωνισμό που αφορά τους σταθμούς μετατροπής. Ενδιαφέρον, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να εκφραστεί από τη Siemens σε συνεργασία με την ΤΕΡΝΑ και την General Electric σε συνεργασία με τη Mytilineos, ενώ αβέβαιη θεωρείται η παρουσία στον διαγωνισμό της ΑΒΒ, που αποτελεί τον μεγαλύτερο κατασκευαστή διεθνώς για τέτοια έργα και η οποία φέρεται να έχει συμμαχήσει με την ελληνική εταιρεία Αρχιρόδον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή