Αίτημα προστασίας έναντι των πιστωτών της κατέθεσε η Creta Farms

Αίτημα προστασίας έναντι των πιστωτών της κατέθεσε η Creta Farms

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αίτημα υπαγωγής της Creta Farms στο άρθρο 106α του Πτωχευτικού Κώδικα κατέθεσε χθες η προσωρινή διοίκηση της εταιρείας προκειμένου η αλλαντοβιομηχανία να προστατευθεί από τους πιστωτές της και ειδικά στην παρούσα φάση από τους προμηθευτές της. Εάν το Πρωτοδικείο Ρεθύμνου αποδεχθεί το αίτημα, τότε η προστασία παρέχεται μέχρι την κατάθεση συμφωνίας εξυγίανσης της εταιρείας βάσει του άρθρου 106δ –κατά πάσα πιθανότητα– και σε κάθε περίπτωση για τέσσερις μήνες το πολύ από την έκδοση της σχετικής δικαστικής απόφασης.

Η απομάκρυνση του Μάνου Δομαζάκη από το τιμόνι της αλλαντοβιομηχανίας και η τοποθέτηση προσωρινής διοίκησης, ύστερα από σχετικό αίτημα των πιστωτριών τραπεζών, ήταν το αποφασιστικό βήμα για την υποβολή του αιτήματος υπαγωγής στο άρθρο 106α. Κι αυτό διότι μέχρι τώρα οι πιστώτριες τράπεζες αρνούνταν να συναινέσουν.

Υπενθυμίζεται ότι, βάσει του ισχύοντος Πτωχευτικού Κώδικα, εάν το αίτημα υπαγωγής στο άρθρο 106α υποβληθεί χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία εξυγίανσης, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Creta Farms, απαιτείται η συναίνεση πιστωτών που εκπροσωπούν ποσοστό τουλάχιστον 20% του συνόλου των απαιτήσεων κατά της εταιρείας.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς προμηθευτές ξεπερνούν τα 14 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν εκδοθεί τουλάχιστον 117 διαταγές πληρωμής.

Οι εξελίξεις στο δικαστικό επίπεδο δεν αφορούν μόνο το αίτημα υπαγωγής στο άρθρο 106α του Πτωχευτικού Κώδικα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, προχωρεί με γρήγορους ρυθμούς η δικαστική έρευνα που ξεκίνησε, ύστερα από την κατάθεση στις 2 Οκτωβρίου σχετικής μήνυσης από τον Κ. Δομαζάκη, για τα όσα συνέβησαν στη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας στις 23 και 26 Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κ. Δομαζάκης είχε καταγγείλει ότι ο πρόεδρος της γενικής συνέλευσης απέκρυψε έγγραφο μετόχου και επικύρωσε ανύπαρκτη εξουσιοδότηση. Η επίμαχη εξουσιοδότηση ήταν της ταϊλανδικής τράπεζας Bank of Ayudhya και, σύμφωνα με τον Κ. Δομαζάκη, είχε ισχύ μόνο για τη γενική συνέλευση της 4ης Σεπτεμβρίου 2019. Υπό τη σκιά των παραπάνω, αναμένεται με ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον το εάν και πόσοι τελικά από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές θα προχωρήσουν στην κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς για την εξαγορά της Creta Farms.

Η καταληκτική προθεσμία για την υποβολή αυτών, η οποία είχε ορισθεί να είναι η 1η Νοεμβρίου, αναμένεται να μετατεθεί στις 18 Νοεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή