Η χρεοκοπία της Ελλάδας και οι ύπουλοι ξένοι

Η χρεοκοπία της Ελλάδας και οι ύπουλοι ξένοι

Κύριε διευθυντά

Στην πολύ ωραία «Ανάλυσή» του στην «Κ» της 20/10/19, ο κ. Κώστας Καλλίτσης αναφέρεται στο «ενδημικό αίσθημα» που μας διακατέχει ότι για όλα μας τα δεινά και για την πρόσφατη χρεοκοπία μας φταίνε οι ξένοι. Οπως λέει χαρακτηριστικά, λέμε ότι οι ξένοι ύπουλα μας δάνειζαν, ύπουλα έπαψαν να μας δανείζουν και ύπουλα μας ζητούν να επιστρέψουμε τα δανεικά. Βέβαια, η αλήθεια δεν είναι ακριβώς έτσι.

Οι ξένοι δεν μας δάνειζαν «ύπουλα», αλλά από λάθος τους, διότι νόμιζαν ότι η ελληνική οικονομία θα πηγαίνει εσαεί μπροστά, ενώ έπρεπε αντιθέτως να είναι πολύ προσεκτικοί. Ηταν επιπολαιότητά τους, λάθος τους δηλαδή, να νομίζουν κάτι τέτοιο. Επίσης, οι ξένοι δεν έπαψαν «ύπουλα» να μας δανείζουν. Εκαναν αυτό που ήταν το σωστό: έστω καθυστερημένα, είδαν ότι η ελληνική οικονομία δεν μπορούσε πλέον να αποπληρώνει τα δάνειά της και δεν μπορούσε συνεπώς να παίρνει νέα δάνεια.

Οσον αφορά το ότι ύπουλα μας ζητούν να επιστρέψουμε τα δανεικά, η αλήθεια βρίσκεται στο μέσον. Ενώ το ότι μας δάνειζαν αφειδώς είναι φταίξιμο των ξένων όπως εξετέθη, εντούτοις υπάρχει και φταίξιμο δικό μας, διότι δανειζόμασταν κατά κόρον ενώ έπρεπε να σκεφθούμε πώς θα ξεπληρώσουμε αργότερα τα χρέη μας. Υπήρχαν αρμόδιες φωνές τότε, που έλεγαν ότι κάνουμε έγκλημα να φορτώνουμε στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας την εξόφληση τόσο πολλών και μεγάλων δανείων.

Γεωργιος Κουλουκης, Συνταξιούχος δικηγόρος

Η χρεοκοπία της Ελλάδας και οι ύπουλοι ξένοι-1

H πορεία προς το μέτωπο: «…Νύχτα πάνω στη νύχτα βαδίζαμε ασταμάτητα, ένας πίσω απ’ τον άλλο, ίδια τυφλοί. Με κόπο ξεκολλώντας το ποδάρι από τη λάσπη, όπου, φορές, εκαταβούλιαζε ίσαμε το γόνατο. Επειδή το πιο συχνά ψιχάλιζε στους δρόμους έξω, καθώς μες στην ψυχή μας. Και τις λίγες φορές όπου κάναμε στάση να ξεκουραστούμε, μήτε που αλλάζαμε κουβέντα, μονάχα σοβαροί και αμίλητοι, φέγγοντας μ’ ένα μικρό δαδί, μία μία εμοιραζόμασταν τη σταφίδα» – Οδυσσέας Ελύτης «Το Αξιον Εστί»· κορυφαίος σταθμός μιας αυστηρά μελετημένης σύλληψης και εκτέλεσης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή