Ο ΔΗΚΤΗΣ (27/10/19)

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διασταύρωση στοιχείων σε 70.000 αιτήσεις δανειοληπτών

Η σοβαρότερη προσπάθεια να ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι, δηλαδή να φανεί ποιοι από τους υπερήμερους δανειολήπτες πληρούν τα κριτήρια για να υπαχθούν στον νόμο Κατσέλη και ποιοι έχουν κάνει απλώς αίτηση για να κερδίσουν χρόνο μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής τους, θα ξεκινήσει την επόμενη Παρασκευή. Θα λειτουργήσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα στην ειδική γραμματεία ιδιωτικού χρέους, στην οποία έχουν αναρτηθεί οι περίπου 70.000 αιτήσεις δανειοληπτών που εκκρεμούν προς εκδίκαση. Οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να δουν τα στοιχεία που έχει δηλώσει στην αίτησή του ο δανειολήπτης και να διαπιστώσουν εάν είναι ακριβή, συγκρίνοντάς τα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΑΑΔΕ. Εάν από τη σύγκριση προκύψει ότι ο δανειολήπτης έχει δηλώσει στην αίτηση ψευδή στοιχεία και δεν είναι επιλέξιμος για τον νόμο Κατσέλη, οι τράπεζες μπορούν να ασκήσουν ασφαλιστικά μέτρα και να ζητήσουν την αναστολή της προστασίας. Πολλοί δανειολήπτες έχουν κάνει αίτηση υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη γνωρίζοντας πως δεν πληρούν τα κριτήρια, απλά και μόνο για να κερδίσουν χρόνο, καθώς η εκδίκαση τέτοιων υποθέσεων παίρνει ακόμη και μία πενταετία.

Εντός του Νοεμβρίου περιμένουν στον ΟΔΔΗΧ να ολοκληρωθεί η προεξόφληση δανείων του ΔΝΤ ύψους 2,7 δισ. ευρώ, που λήγουν έως τον Ιανουάριο του 2022. Τη Δευτέρα, ως γνωστόν, το θέμα θα συζητηθεί στα Δ.Σ. των EFSF / ESM, στο περιθώριο του Euroworking Group. To πράσινο φως θεωρείται δεδομένο, παρά τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες που μεσολαβούν. Από κει και πέρα, ο ΟΔΔΗΧ θα πάρει στα χέρια του την επιστολή με το waiver (την έγκριση της εξαίρεσης του EFSF / ESM από την προεξόφληση) και η Τράπεζα της Ελλάδος θα χτυπήσει την πόρτα του ΔΝΤ για την ολοκλήρωση της πράξης. Ο ESM υπολογίζει ότι αυτό θα μειώσει το χρέος κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2060.

«Αναβάθμιση» για λογιστές 

Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τους λογιστές-φοροτεχνικούς α΄ τάξης μετά τη δημοσιοποίηση του ψηφισθέντος αναπτυξιακού νομοσχεδίου.

Από αυτό προκύπτει ότι η παραπάνω επαγγελματική κατηγορία θα μπορεί να συνυπογράφει βεβαίωση υλοποίησης επένδυσης που έχει ενταχθεί σε αναπτυξιακό νόμο. Το συγκεκριμένο στοιχείο έχει προστεθεί χειρογράφως στο κείμενο που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Βουλής και αποτελεί το σχέδιο νόμου, μετά την ψήφιση των άρθρων του. Το δικαίωμα που παρέχεται στους λογιστές αποτελούσε αίτημα της διοίκησης του Οικονομικού Επιμελητηρί-ου Ελλάδας, το οποίο προφανώς ικανοποιήθηκε. 

Το μεγάλο «αγκάθι» των αδειοδοτήσεων στην ελληνική αγορά ακινήτων

Μια ιδιαίτερα γλαφυρή περιγραφή του πώς καλούνται να λειτουργήσουν στην ελληνική αγορά τα στελέχη του κλάδου των ακινήτων, έδωσε στο πρόσφατο συνέδριο Prodexpo ο, εκ των ιδρυτικών εταίρων του επενδυτικού ομίλου Bluehouse, κ. Γιάννης Δεληκανάκης. Αναφερόμενος στο πώς επελέγη τελικά η περιοχή του Γυαλού στα Σπάτα για την ανέγερση του εκπτωτικού κέντρου της McArthur Glen, του οποίου η Bluehouse ελέγχει το 50%, σημείωσε ότι η αρχική επιθυμία του ξένου επικεφαλής της εταιρείας ήταν η έκταση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό. «Αυτά συνέβησαν το 2004. Τότε, τον προέτρεψα να αφήσει την περίπτωση του Ελληνικού, διότι ούτε σε 10 χρόνια δεν θα έχει αναπτυχθεί. Ευτυχώς με άκουσε, γιατί από τότε έχουν ήδη περάσει 15 χρόνια. Μόλις πρόσφατα, δε, με αφορμή το ξεμπλοκάρισμα του έργου, μου έστειλε ευχαριστήριο μήνυμα στο ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο, καθώς ακόμη θα περιμέναμε». Η επισήμανση έγινε, προκειμένου να καταδειχθούν οι χρόνιες παθογένειες της ελληνικής αγοράς ακινήτων, ιδίως στο σκέλος των αδειοδοτήσεων και της πολεοδόμησης. Υπενθυμίζεται ότι το McArthur Glen λειτουργεί στην περιοχή των Σπάτων από το 2011, έχοντας διαγράψει έκτοτε ιδιαίτερα επιτυχημένη πορεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή