Ιχνηλατώντας τον ίσκιο του Μ. Καραγάτση

Ιχνηλατώντας τον ίσκιο του Μ. Καραγάτση

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λογοτεχνικό περίπατο στην Αθήνα διοργανώνει το Athens Walking Stories με θέμα τον συγγραφέα Μ. Καραγάτση. Τίτλος της περιήγησης «Η μοίρα των ανθρώπων είναι ο θάνατος. Ιχνηλατώντας τον ίσκιο του Μ. Καραγάτση». Με οδηγό τον συγγραφέα Θανάση Τριαρίδη, περπατάμε στα βήματα του Μ. Καραγάτση, που πέθανε στα 52 του χρόνια. Σήμερα, έξι δεκαετίες μετά τον θάνατό του, όλο και περισσότεροι αναγνώστες παραδίδονται στον πυρετό των ανεπανάληπτων ηρώων του – κάνοντας τους ήρωες των συγκαιρινών του να μoιάζουν ωχροί. Οπως έχει γραφεί γι’ αυτόν, η ασθένεια τον οδήγησε στη σταδιακή αποξένωσή του από τους φιλικούς κύκλους, αλλά όχι και στη διακοπή της δουλειάς του. Στις 13 Δεκέμβρη του 1960 ξεκινάει να γράφει το μυθιστόρημα «Δέκα» (10) το οποίο δούλευε όλο το έτος μέχρι τα χαράματα της 14ης Σεπτεμβρίου που πεθαίνει ύστερα από πολύωρη κρίση ταχυκαρδίας. Κηδεύεται στο Α΄ Νεκροταφείο. Στον τάφο του χαράχτηκε μια φράση από τον «Κίτρινο Φάκελο»: «Οι μοναδικές ομορφιές είναι προνόμιο του θανάτου…». Και τα βιβλία του (γεμάτα με την απελπισία και το αίμα της αγάπης, όπως η «Μεγάλη χίμαιρα», ο «Γιούγκερμαν») καλπάζουν δίχως αντίπαλο στον 21ο αιώνα.

Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019, 3 μ.μ.

Σημείο συνάντησης: Είσοδος Α΄ Νεκροταφείου Αθηνών. Συμμετοχή: 15 ευρώ. Κρατήσεις στο email: [email protected]. Πληροφορίες: 6978-186.901 και 6937-160.705

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή