Η 12η Δεκεμβρίου πιο πιθανή ημερομηνία εκλογών στη Βρετανία

Η 12η Δεκεμβρίου πιο πιθανή ημερομηνία εκλογών στη Βρετανία

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συμφωνία για το Brexit είναι έτοιμη να επικυρωθεί από μια νέα Βουλή, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση αποδεικνύεται εξαιρετικά καταστροφική για το εθνικό συμφέρον.

«Το κλίμα αβεβαιότητας μας πηγαίνει όλους πίσω», συμπλήρωσε ενώπιον των βουλευτών στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει τις ψήφους που απαιτούνται ώστε να περάσει το νομοσχέδιο για τη διεξαγωγή εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου. 

Ωστόσο, ο Μπόρις Τζόνσον έκανε λόγο για εξαιρετικές οικονομικές επιδόσεις της χώρας δεδομένης της αβεβαιότητας που επικρατεί.

Από την πλευρά του ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν διαμήνυσε ότι είναι έτοιμος για εκλογές ανεξαρτήτως ημερομηνίας.

Σύμφωνα πάντως με όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον η πιο πιθανή ημερομηνία είναι η 12η Δεκεμβρίου, ωστόσο θα εξεταστεί τυχόν αίτημα για διαφορετική ημερομηνία.

Πρόσθεσε ακόμη ότι οποιαδήποτε αλλαγή στα εκλογικά δικαιώματα που θα μείωνε το όριο ηλικίας από τα 18 στα 16 και θα επέτρεπε να ψηφίσουν και πολίτες των υπολοίπων 27 χωρών που ζουν στη Βρετανία, θα αποτελούσε μια σκόπιμη απόπειρα να καθυστερήσει η εκλογική διαδικασία, εκτιμώντας το διάστημα αυτό στους έξι μήνες. Μάλιστα ο Βρετανός πρωθυπουργός, δια του εκπροσώπου του, είπε ότι αν η Βουλή αποφασίσει υπέρ της μείωσης του ορίου ηλικίας, τότε θα ακυρωθούν τα σχέδια για πρόωρες εκλογές. 

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα ο Τζόνσον πρότεινε τη διεξαγωγή εκλογών με μια διαδικασία που απαιτούσε πλειοψηφία δύο τρίτων στη Βουλή των Κοινοτήτων αλλά οι βουλευτές καταψήφισαν την πρόταση. Σήμερα η Βουλή των Κοινοτήτων αναμένεται να τοποθετηθεί σχετικά με ένα κυβερνητικό νομοσχέδιο το οποίο και πάλι προβλέπει εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου, ωστόσο, απαιτείται απλή πλειοψηφία για να εγκριθεί. Δεδομένης της στήριξης του Κόρμπιν είναι πολύ πιθανό να εγκριθεί αν και κόμματα της αντιπολίτευσης ενδέχεται να πιέσουν την κυβέρνηση να αλλάξει την ημερομηνία κατά μία ή δύο ημέρες.

Ο ηγέτης των Εργατικών αποφάσισε να συνταχθεί με την πρόταση Τζόνσον για προκήρυξη πρόωρων εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου καθώς ο όρος που είχε θέσει να απομακρυνθεί το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία έχει πλέον επιτευχθεί, ύστερα από την τρίμηνη παράταση που συμφωνήθηκε χθες με την Ευρωπαϊκή Ενωση, έως τις 31 Ιανουαρίου του 2020.

Ο κ. Κόρμπιν πρόσθεσε ότι τώρα θα ξεκινήσει η «πιο φιλόδοξη και ριζοσπαστική» προεκλογική εκστρατεία.

«Έλεγα σταθερά πως είμαστε έτοιμοι για εκλογές και πως το να τις υποστηρίξουμε εξαρτάται από το να φύγει από το τραπέζι το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία», δήλωσε ο Κόρμπιν στο αποκαλούμενο σκιώδες υπουργικό συμβούλιό του, σύμφωνα με το γραφείο του.

«Πληροφορηθήκαμε τώρα από την ΕΕ ότι η παράταση του Άρθρου 50 μέχρι την 31η Ιανουαρίου επιβεβαιώθηκε, έτσι για τους τρεις επόμενους μήνες, η προϋπόθεσή μας να φύγει από το τραπέζι το ενδεχόμενο της μη συμφωνίας έχει εκπληρωθεί. Θα αρχίσουμε τώρα την πιο φιλόδοξη και ριζοσπαστική εκστρατεία για πραγματική αλλαγή που έχει δει ποτέ η χώρα μας», ανέφερε o ηγέτης των Εργατικών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή