Μεγαλύτερο το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης

Μεγαλύτερο το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιο εύκολα θα λάβουν οι δικαιούχοι το φετινό επίδομα πετρελαίου θέρμανσης ολόκληρης της χειμερινής περιόδου (2019/2020), καθώς θα μπορούν να το εξασφαλίσουν αγοράζοντας ακόμη και λιγότερη ποσότητα. Σύμφωνα με σχετική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, αυτό θα χορηγηθεί πριν από τα τέλη του έτους, ενώ προβλέπεται αύξησή του κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο. Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τη χορήγησή του παραμένουν ίδια με πέρυσι, ωστόσο το επίδομα θα είναι σημαντικά αυξημένο, αποτέλεσμα του πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου που δημιουργήθηκε φέτος.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, πέρυσι είχε δοθεί επίδομα ύψους 0,16 ευρώ ανά λίτρο πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης, ενώ υπήρχαν και συγκεκριμένα όρια κατανάλωσης με βάση τα τετραγωνικά της κατοικίας και τη γεωγραφική ζώνη.

Ομως, αυτό είχε ως συνέπεια είτε να επιδοτείται ένα μικρό μόνο μέρος του κόστους που κατέβαλε ο δικαιούχος (περίπου 15%) είτε νοικοκυριά που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να καταναλώσουν το μέγιστο επιτρεπτό να λαμβάνουν πολύ μικρότερη επιδότηση από αυτή που δικαιούνταν. Αξίζει να σημειωθεί ότι το επίδομα θέρμανσης χορηγείται κάθε χρόνο σε χιλιάδες νοικοκυριά με τη μορφή επιδότησης της αγοράς συγκεκριμένης ποσότητας, βάσει γεωγραφικών, εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

Η αλλαγή

Η πιο σημαντική αλλαγή, ωστόσο, είναι ότι φέτος μπορούν να εξασφαλίσουν το επίδομα και όσοι προμηθεύονται μικρότερες ποσότητες. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, φέτος το ποσό της επιδότησης θα παραμείνει σε 0,16 ευρώ ανά λίτρο. Ωστόσο, για να λάβει ο δικαιούχος το επίδομα αρκεί να πραγματοποιήσει αγορές πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης αξίας ίσης ή μεγαλύτερης με το διπλάσιο του επιδόματος. Ετσι, η επιδότηση αυξάνεται στο 50% επί του σχετικού κόστους που καταβάλλει ο δικαιούχος για τις αγορές μέχρι του ανωτέρου ύψους. Για παράδειγμα, μέχρι πρότινος για να λάβει ένα σπίτι των 80 τ.μ. επίδομα 64 ευρώ, θα έπρεπε να αγοράσει 400 λίτρα πετρέλαιο. Φέτος, αρκεί να βάλει πετρέλαιο αξίας 128 ευρώ για να διασφαλίσει το επίδομα των 64 ευρώ.

Επιπροσθέτως, προβλέπεται αύξηση του επιδόματος κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, ώστε να καταστεί το επίδομα κοινωνικά πιο δίκαιο, λαμβάνοντας υπόψη τα πραγματικά δεδομένα των νοικοκυριών. Επιπλέον, φέτος για πρώτη φορά θα λάβουν πρόσθετο επίδομα οι ορεινοί δήμοι της Α΄ ζώνης που μέχρι τώρα αντιμετωπίζονταν ως πεδινοί.

Στην πρώτη κλιματική ζώνη ανήκουν οι νομοί Γρεβενών, Δράμας, Εβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών και Φλώρινας. Επίσης, προβλέπεται ότι οι ορεινές κοινότητες που ανήκουν σε δήμους που δεν έχουν χαρακτηριστεί ορεινοί, θα λάβουν υψηλότερο επίδομα κατά 20%, όπως προβλέπεται για τους ορεινούς δήμους. Ετσι, για άγαμο δικαιούχο που κατοικεί σε ορεινή περιοχή της πρώτης γεωγραφικής ζώνης, η αύξηση του επιδόματος αγγίζει ακόμη και το 36,6% αφού το μέσο επίδομα που δόθηκε πέρυσι ήταν 183 ευρώ έναντι 250 ευρώ φέτος. Αντίστοιχα, μεγάλη αύξηση εμφανίζεται και στην περίπτωση ενός νοικοκυριού με δύο παιδιά, που κατοικεί στην ίδια γεωγραφική ζώνη.

Σε αυτήν την περίπτωση η αύξηση αγγίζει ακόμη και το 40,8%, με το επίδομα της χειμερινής περιόδου 2019/2020 να διαμορφώνεται στα 300 ευρώ από 213 ευρώ για το διάστημα 2018/2019.

Κονδύλι 68 εκατ. ευρώ

Την αίτηση για τη χορήγηση του επιδόματος θα πρέπει να συμπληρώσει ο δικαιούχος στην ανάλογη εφαρμογή του Taxisnet έως τις 20 Δεκεμβρίου 2019 και θα πρέπει να πραγματοποιήσει τις σχετικές αγορές πετρελαίου θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους. Το επίδομα θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Η κυβέρνηση αύξησε το κονδύλι κατά 10 εκατ. ευρώ φθάνοντας συνολικά τα 68 εκατ. ευρώ από 57,5 εκατ. ευρώ που είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2019.

Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγες ημέρες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στο Open, είχε εξηγήσει ότι δεν πρόκειται να δοθεί κάποια προκαταβολή του επιδόματος, αλλά όλοι όσοι προμηθευθούν πετρέλαιο Οκτώβριο, Νοέμβριο ή Δεκέμβριο θα λάβουν εντός του έτους το σύνολο του επιδόματος. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή