Ο ΔΗΚΤΗΣ (30/10/19)

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εφικτός ο στόχος για πλεόνασμα 3,5%

Η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές, από το καλοκαίρι έχει νέα κυβέρνηση και η πρόσβαση την αγορά είναι ακόμη καλύτερη, είπε χθες ο Κλάους Ρέγκλινγκ (φωτ.), απαντώντας σε ερώτηση για τη χώρα μας, στο πλαίσιο της παρουσίασης, στις Βρυξέλλες, του βιβλίου του ΕSM «Διαφύλαξη του ευρώ σε περιόδους κρίσης. Η εσωτερική ιστορία του ESM». Ο επικεφαλής του μηχανισμού, που –όπως ο ίδιος επεσήμανε χθες– έχει διαθέσει στην Ελλάδα τα 2/3 των συνολικών χορηγήσεών του (πάνω από 200 δισ. ευρώ από τα 295 δισ. ευρώ), μίλησε επίσης για στενή συνεργασία με την κυβέρνηση και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ τo 2020. Δεν θέλησε βέβαια να πει προκαταβολικά αν η έκθεση της Κομισιόν, που αναμένεται στις 20 Νοεμβρίου, θα είναι θετική ή όχι, αλλά τόνισε πως θα είναι σημαντική, γιατί θα αποτελέσει τη βάση για την απόφαση εκταμίευσης της νέας δόσης επιστροφής των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (SMPs και ANFAs).

Σε πτωτικό κανάλι τα κέρδη των ευρωπαϊκών εταιρειών

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες οδεύουν προς τη χειρότερη τριμηνιαία επίδοση σε επίπεδο οικονομικών αποτελεσμάτων εδώ και πάνω από τρία χρόνια, όπως προκύπτει από τις εκτιμήσεις της Refinitiv. Συγκεκριμένα, οι εταιρείες του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx 600 αναμένεται να εμφανίσουν πτώση 8,4% στα κέρδη γ΄ τριμήνου. Αν επιβεβαιωθεί, θα είναι η μεγαλύτερη πτώση από το β΄ τρίμηνο του 2016. Παράλληλα, το γ΄ τρίμηνο του 2019 θα είναι το τρίτο διαδοχικό τρίμηνο πτώσης της κερδοφορίας, με το πλήγμα που έχουν δεχθεί οι επιχειρήσεις λόγω του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας και της αβεβαιότητας για το Brexit να βαθαίνει.

Ορίσθηκε το νέο διοικητικό συμβούλιο στον ΟΣΕ

Διορίσθηκε το νέο διοικητικό συμβούλιο του ΟΣΕ. Τη σχετική απόφαση υπογράφουν οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, και Μεταφορών, Κ. Καραμανλής. Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ορίσθηκε ο Κωνσταντίνος Σπηλιόπουλος (πολιτικός μηχανικός), ενώ τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. αποτελούν οι Αθανάσιος Κοτταράς (οικονομολόγος), Δημήτριος Γιαννουλάκης (μηχανολόγος), Ιωάννης Κυριαζόπουλος (πολιτικός μηχανικός), Γεράσιμος Κατσιγιάννης (μηχανολόγος) και Κωνσταντίνος Καραπαναγιώτης (νομικός). Η θητεία του νέου Δ.Σ. είναι πενταετής.

Παράταση για κοινωφελή εργασία στα hotspots

Στις θέσεις τους θα παραμείνουν οι 1.690 ωφελούμενοι του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, καθώς και στις δομές προσωρινής φιλοξενίας, για τουλάχιστον τέσσερις μήνες ακόμη. Η δαπάνη για την παράταση του προγράμματος εκτιμάται σε 6,1 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ. Οπως μάλιστα δήλωσε ο διοικητής του οργανισμού Σπύρος Πρωτοψάλτης,  η απόφαση ελήφθη με γνώμονα την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, δεδομένου ότι όσοι απασχολούνται ήδη έχουν αποκτήσει την απαιτούμενη εμπειρία και τις δεξιότητες για να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό των εμπλεκόμενων δομών και φορέων. 

Εθεσε προτεραιότητες η Επιτροπή Ανταγωνισμού

Εμφαση στις υποθέσεις που αφορούν οριζόντιες συμπράξεις καρτελικής φύσης και κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης σκοπεύει να δώσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τις υποθέσεις που αφορούν κάθετες συμπράξεις.

Το παραπάνω προβλέπει το επικαιροποιημένο σύστημα προτεραιοποίησης της ανεξάρτητης αρχής, το οποίο έθεσε σε δημόσια διαβούλευση έως τις 11 Νοεμβρίου. Επίσης, έμφαση θα δίνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού στις υποθέσεις που της τίθενται υπόψη από καταναλωτικές οργανώσεις, στις υποθέσεις που αφορούν είδη καίριας σημασίας, καθώς και σε εκείνες τις περιπτώσεις που εκτείνονται και σε άλλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή σε μεγάλο μέρος της ελληνικής επικράτειας.

Επίσης, προτεραιότητα θα δίνεται σε υποθέσεις με πολλά και υψηλής βαρύτητας αποδεικτικά στοιχεία, ενώ θα προωθούνται εγκαίρως υποθέσεις για τις οποίες υπάρχει κίνδυνος παραγραφής των αδικημάτων. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή