Μειωμένη η παραγωγή ελληνικού κρασιού το 2019

Μειωμένη η παραγωγή ελληνικού κρασιού το 2019

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μειωμένη κατά 10% εκτιμάται ότι θα είναι φέτος η ελληνική παραγωγή οίνου, όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το γεγονός οφείλεται στις κλιματικές συνθήκες που επικράτησαν φέτος από την άνοιξη έως και τη συγκομιδή των οινοστάφυλων, ωστόσο τα τελευταία χρόνια και οι εκτάσεις των αμπελιών στην Ελλάδα μειώνονται διαρκώς. Την ίδια στιγμή που η φήμη του ελληνικού κρασιού αυξάνεται διαρκώς, ο ελληνικός αμπελώνας έχει πολλά διαρθρωτικά αλλά και ποιοτικά προβλήματα. Το αποτέλεσμα είναι ότι η συγκομιζόμενη πρώτη ύλη παρουσιάζει διαρκώς μείωση, ενώ αυξάνεται η ζήτηση.

«Σε σχέση με τον μέσο όρο 5ετίας η οινοπαραγωγή του 2019 δείχνει μειωμένη κατά 19,86%, ενώ η μεγάλη πτώση αφορά τους οίνους χωρίς ΠΟΠ (Ονομασία Προέλευσης) και ΠΓΕ (Γεωγραφική Ενδειξη). Η σύγκριση μέσων όρων του 2000 και του 2019 καταδεικνύει τη δραματική πτώση της οινοπαραγωγής κατά 34,63%, γεγονός που αποδίδεται στη δραματική μείωση των εκτάσεων αμπελοκαλλιέργειας κατά 20%», τονίζει ο διευθυντής του Κλαδικού Εθνικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ), Παρασκευάς Κορδοπάτης.

Ωστόσο, το πρόβλημα είναι περισσότερο περίπλοκο και πολυπαραγοντικό, τονίζει στην «Κ» ο Διονύσης Γραμματικός, προϊστάμενος του τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων Ποτών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. «Πολλά αμπέλια γερνάνε και δεν γίνεται προσπάθεια να φυτευτούν νέα, γιατί οι αμπελουργοί δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Πολλά επίσης αμπέλια δεν τρυγούνται καν, εφόσον δεν συμφέρει τους ιδιοκτήτες να μπουν στον κόπο να περιποιηθούν και να μαζέψουν τα σταφύλια. Τη στιγμή που οι τιμές για τους αμπελουργούς είναι χαμηλές και έχουν μείνει στάσιμες εδώ και πολλά χρόνια, δεν υπάρχει κίνητρο να συνεχίσουν ή να επενδύσουν στην καλλιέργεια», τονίζει.

Οι εξαγωγές ελληνικών κρασιών παρουσιάζουν αύξηση και είναι φανερό ότι, για να υποστηριχθούν η φήμη του ελληνικού κρασιού και η αύξηση της ζήτησης, απαιτείται ποιοτική πρώτη ύλη. Ομως, ακόμη και οι οινοποιοί που θέλουν να επεκτείνουν τον αμπελώνα τους δεν μπορούν να το κάνουν, καθώς τα κριτήρια που ισχύουν τούς αποκλείουν από τις νέες άδειες φυτεύσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τη ζήτηση που έχει το Ασύρτικο της Σαντορίνης, που πλέον έχει γίνει γνωστό σε όλο τον κόσμο, η ποσότητα της πρώτης ύλης μειώνεται κάθε χρόνο. Παράλληλα, στην πράξη δεν επιτρέπεται η επέκταση του αμπελώνα, αφού οι οινοποιοί – αμπελουργοί που δραστηριοποιούνται στο νησί δεν κατάφεραν να αποκτήσουν άδειες φύτευσης. Ο οινοποιός Απόστολος Μούντριχας το 2020 σχεδιάζει να φυτεύσει 12 στρέμματα αμπελώνα στο νησί, μεταφέροντας δικαιώματα φύτευσης από την Εύβοια, όπου διαθέτει πολλά στρέμματα.

Φαίνεται, πάντως, ότι η εσοδεία οινοστάφυλων 2019 έχει προοπτικές να δώσει πολύ καλά έως εξαιρετικά κρασιά, δεδομένου ότι η πρώτη ύλη φέτος ήταν στις περισσότερες περιοχές της χώρας υγιής. Μάλιστα, η παραγωγή λευκών κρασιών εκτιμάται από τους οινολόγους ως εξαιρετική. Οσον αφορά τα κόκκινα κρασιά, σε γενικές γραμμές οι οινοποιοί αναφέρουν ότι οι προοπτικές φάνταζαν εξαιρετικές, ωστόσο σημειακά η ποιότητα δεν ήταν η αναμενόμενη. «Σε κάθε περίπτωση, όμως, μιλάμε για κρασιά που θα είναι πάνω από τον μέσον όρο», επισημαίνουν.

Στο μεταξύ, με την ολοκλήρωση του τρύγου και ενώ τα κρασιά εσοδείας 2019 βρίσκονται στις δεξαμενές, τα οινοποιεία ανοίγουν τις πόρτες τους για να υποδεχθούν νέους και παλιούς οινόφιλους. Την Κυριακή 10 Νοεμβρίου τα οινοποιεία των Δρόμων του Κρασιού της Ελλάδας συμμετέχουν μαζί με εκατοντάδες άλλα οινοποιεία της Ευρώπης, στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού.

Οι επισκέπτες των οινοποιείων θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στις αμπελοοινικές περιοχές, να γνωρίσουν τους Ελληνες οινοπαραγωγούς, να ξεναγηθούν στους χώρους παραγωγής, ωρίμανσης και παλαίωσης οίνων, να δοκιμάσουν νέες και παλαιωμένες σοδειές, αλλά και να ενημερωθούν για τα φρέσκα κρασιά του φετινού τρύγου που μόλις ολοκληρώθηκε. Σε λίγες ημέρες, άλλωστε, και συγκεκριμένα την 1η Νοεμβρίου, γιορτάζει η εμβληματική κόκκινη ελληνική ποικιλία, το ξινόμαυρο. Καταστήματα (εστιατόρια, wine bar, κάβες κ.λπ.) στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, σε αρκετές περιοχές της επαρχίας, έχουν προγραμματιστεί διάφορες εκδηλώσεις και ειδικές οινογευσίες για το ξινόμαυρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή