Ανοίγουν ξανά τα «Κείμενα»

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το βιβλίο της Κατερίνας Χανδρινού «Κόρκυρα» εγκαινιάζεται η επαναλειτουργία των εκδόσεων «Κείμενα». Το βιβλίο παρακολουθεί μια πορεία αναζήτησης στις μνήμες και στις καταβολές και στις κληρονομημένες αμαρτίες γονέων που παιδεύουν τα τέκνα τους. Οι εκδόσεις «Κείμενα» ιδρύθηκαν το 1969 από τον Φίλιππο Βλάχο και διακρίθηκαν για την καλαίσθητη τυπογραφία τους. Η δραστηριότητα του εκδοτικού οίκου σταμάτησε με τον θάνατο του εκδότη το 1989. Υστερα από απουσία 30 ετών τα «Κείμενα» επανέρχονται με νέους τίτλους και εκδοτικές προτάσεις από τον γιο του εκδότη, Φοίβο Βλάχο.

Κι άλλο βραβείο στην Τοκάρτσουκ

Η νομπελίστρια Πολωνή συγγραφέας Ολγκα Τοκάρτσουκ βρίσκεται στις βραχείες λίστες του βραβείου Warwick Prize For Women in Translation για δεύτερη χρονιά, για το αστυνομικό μυθιστόρημα «Drive Your Plough Over the Bones of the Dead» των εκδόσεων Fitzcarraldo Editions. Το βραβείο απονέμεται σε ένα ξενόγλωσσο βιβλίο γυναίκας συγγραφέως που εκδίδεται στη Μεγάλη Βρετανία και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1.000 λιρών. Το βραβείο θεσμοθετήθηκε το 2017 για να στηρίξει την εκπροσώπηση γυναικών συγγραφέων στην ξενόγλωσση, μεταφρασμένη, λογοτεχνία. Το βιβλίο της Τοκάρτσουκ μετέφρασε η Αντόνια Λόιντ Τζόουνς.

 

Η επιστροφή της Φεράντε

Η προαναγγελία της κυκλοφορίας ενός νέου μυθιστορήματος από την Ελενα Φεράντε αποτελεί πάντοτε λογοτεχνικό γεγονός. Αλλωστε, η περίφημη «Τετραλογία της Νάπολης» πούλησε περισσότερα από 11 εκατομμύρια αντίτυπα διεθνώς και ενέπνευσε την επιτυχημένη ιταλο-αμερικανική σειρά  του HBO «H υπέροχη φίλη μου». Η Ιταλίδα συγγραφέας, που γράφει με ψευδώνυμο εξακολουθώντας να διαφυλάσσει με κάθε τρόπο την προσωπική της ζωή, ολοκλήρωσε τη συγγραφή του δέκατου βιβλίου της, που έχει τίτλο «The Lying Life of Adults». Το θέμα του, σύμφωνα με τον Αμερικανό εκδότη της Φεράντε (Europa Edition), πηγάζει από τον οικείο κόσμο της συγγραφέως και αφορά, όπως και τα προηγούμενα, τη γυναικεία φιλία, τη μητρότητα και τη ζωή των καθημερινών, ταπεινών ανθρώπων. Στην Αμερική το βιβλίο θα κυκλοφορήσει στις 9 Ιουνίου 2020, ενώ στην Ιταλία αναμένεται τον επόμενο μήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή