Συρία: Σφοδρές μάχες του κυβερνητικού στρατού με τις τουρκικές δυνάμεις

Συρία: Σφοδρές μάχες του κυβερνητικού στρατού με τις τουρκικές δυνάμεις

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζονται  σήμερα για δεύτερη ημέρα οι μάχες μεταξύ των συριακών κυβερνητικών στρατεύματων με τουρκικές δυνάμεις στην ύπαιθρο γύρω από τη μεθοριακή πόλη Ρας αλ-Άιν, στην βόρεια Συρία, κοντά στα συροτουρκικά σύνορα. 

Η Ρας αλ-Άιν βρίσκεται στην περιοχή όπου η Άγκυρα διεξάγει στρατιωτική επίθεση με στόχο να δημιουργήσει μια «ασφαλή» ζώνη, όπως μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι αιχμαλώτισε 18 μέλη των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων, στα περίχωρα της συριακής πόλης Ρας αλ Άιν,«κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων έρευνας, εντοπισμού, αναγνώρισης και ασφαλείας. Το θέμα εξετάζεται σε συντονισμό με τις αρχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας» ανέφερε το τουρκικό υπουργείο σε μήνυμά του στο Twitter.

Υποστηριζόμενοι από την Τουρκία αντάρτες δήλωσαν πως συγκρούσεις λαμβάνουν χώρα κατά διαστήματα τις τελευταίες ημέρες με συριακά στρατεύματα νότια της Ρας αλ-Άιν, η οποία ελεγχόταν από τις δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας και κατελήφθη.

Κατόπιν συμφωνίας των κουρδικών δυνάμεων, συριακά στρατεύματα έχουν προωθηθεί για καταλάβουν θέσεις στην περιοχή.

Εχθές, έξι στρατιώτες του συριακού καθεστώτος σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις με τις τουρκικές δυνάμεις στη βόρεια Συρία – πέντε σκοτώθηκαν από πυρά πυροβολικού και ένας εκτελέσθηκε από Σύρους αντάρτες που υποστηρίζουν τον τουρκικό στρατό. 

Ο Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) δεν έχει ολοκληρώσει την απόσυρσή της σε απόσταση τουλάχιστον 30 χιλιομέτρων από την τουρκική μεθόριο παρά τις διαβεβαιώσεις της Ρωσίας ότι έχει αποχωρήσει και τόνισε ότι η Τουρκία επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να εξαπολύσει κι άλλη επιχείρηση κατά της YPG στην περιοχή. 

Στις 13 Οκτωβρίου το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA είχε μεταδώσει ότι η Δαμασκός – σε συμφωνία με τους Κούρδους –  έστειλε στρατό στην βόρεια Συρία για να αναχαιτίσει τον τουρκικό στρατό.

Στις μέρες που ακολούθησαν ο συριακός κυβερνητικός στρατός κατέλαβε χωρίς μάχες μια σειρά πόλεις και χωριά που βρίσκονται στις κουρδικές περιοχές. Μεταξύ τους οι πόλεις Τάμπκα, Μάνμπιτζ , Ράκα και Κομπάνι.

Στις 17 Οκτωβρίου τμήματα του συριακού στρατού έφθασαν στα σύνορα με την Τουρκία και στις 29 Οκτωβρίου ξεκίνησαν οι πρώτες μάχες ανάμεσα στις δυνάμεις του καθεστώτος της Δαμασκού και αυτές της Τουρκίας, για πρώτη φορά από τις 9 Οκτωβρίου που άρχισε η τουρκική επίθεση στη μεθοριακή ζώνη.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή