Η Facebook μήνυσε ισραηλινή εταιρεία για «χακάρισμα»

Η Facebook μήνυσε ισραηλινή εταιρεία για «χακάρισμα»

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mήνυση κατέθεσε η Facebook, ιδιοκτήτρια εταιρεία του WhatsApp, εναντίον της ισραηλινής εταιρείας NSO, στο ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι η NSO στόχευσε εναντίον περίπου 1.400 χρηστών της εφαρμογής κρυπτογραφημένης επικοινωνίας WhatsApp, με εξαιρετικά εξελιγμένο κατασκοπευτικό λογισμικό. Η μήνυση είναι η πρώτη του είδους που κατατίθεται σε δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο.

Ειδικότερα, η ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης υποστηρίζει ότι ο όμιλος NSO παραβίασε σωρεία νόμων, μεταξύ των οποίων την αμερικανική νομοθεσία περί ηλεκτρονικής απάτης, εκμεταλλευόμενος ένα σφάλμα στο δημοφιλές σύστημα επικοινωνίας, το οποίο επέτρεπε στα κινητά τηλέφωνα να παραβιαστούν μέσω αναπάντητων κλήσεων.

«Η εταιρεία στόχευσε τουλάχιστον 100 ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφους και άλλα μέλη της κοινωνίας των πολιτών», αναφέρει σε άρθρο γνώμης, που δημοσιεύθηκε στη Washington Post, ο επικεφαλής του WhatsApp Γουίλ Κάταρτ, επισημαίνοντας ότι μετά την ανακάλυψη της προσπάθειας τοποθέτησης κακόβουλου λογισμικού, τον περασμένο Μάιο, η Facebook πληροφορήθηκε ότι οι δράστες της επίθεσης χρησιμοποιούσαν διακομιστές και υπηρεσίες Διαδικτύου που συνδέονταν με τον όμιλο NSO, ο οποίος έχει επανειλημμένως βρεθεί στο στόχαστρο δριμύτατης κριτικής για την εμπορία εργαλείων παρακολούθησης σε καταπιεστικά καθεστώτα.

Ο ισραηλινός όμιλος, σε ανακοίνωσή του, δεν αρνείται κατηγορηματικά ότι παραβίασε την εφαρμογή WhatsApp, αμφισβητεί, ωστόσο, τους ισχυρισμούς της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης, ενώ δεσμεύθηκε πως θα τους αντικρούσει. «Μοναδικός στόχος της NSO είναι να παρέχει τεχνολογία σε κρατικές υπηρεσίες πληροφοριών και διωκτικές Αρχές, προκειμένου έτσι να συμβάλει στην πάταξη της τρομοκρατίας και της βαριάς εγκληματικής δραστηριότητας. Η τεχνολογία μας ούτε σχεδιάστηκε ούτε και έχει αδειοδοτηθεί για να χρησιμοποιηθεί εναντίον ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή δημοσιογράφων. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, βοήθησε ώστε να σωθούν χιλιάδες ανθρώπινες ζωές». Στη μήνυσή της, η Facebook απαιτεί να απαγορευθεί η πρόσβαση του ισραηλινού ομίλου στις υπηρεσίες και τα συστήματά της και να της επιδικαστεί χρηματική αποζημίωση άγνωστου ύψους.

Ειδικότερα, στη μήνυση αναφέρεται ότι ο κακόβουλος κώδικας απεστάλη από την NSO μεταξύ 29ης Απριλίου και 10ης Μαΐου στους διακομιστές του WhatsApp. Στόχος της ισραηλινής εταιρείας ήταν να «μολυνθούν» 1.400 κινητά τηλέφωνα δικηγόρων, δημοσιογράφων, ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αντιφρονούντων, διπλωματών και άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων. Οι τηλεφωνικοί αριθμοί που βρέθηκαν στο στόχαστρο βρίσκονταν σε πολλά κράτη, μεταξύ των οποίων το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μεξικό.

Tέλος, να σημειωθεί ότι μεγάλο ποσοστό της NSO αγοράστηκε τον Φεβρουάριο από την ευρωπαϊκή επενδυτική εταιρεία Novalpina Capital LLP, η οποία σε ανακοίνωσή της τον Μάιο είχε τονίσει ότι ο όμιλος NSO διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην προστασία του κοινού και το πραγματοποιεί χωρίς να παραβιάζει τα δικαιώματα προστασίας της ιδιωτικότητας ή του ελεύθερου λόγου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή