Γνώριμοι ήχοι σε δέκατα του δευτερολέπτου

Γνώριμοι ήχοι σε δέκατα του δευτερολέπτου

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σίγουρα κάποιοι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν ένα αγαπημένο τους τραγούδι μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Νέα έρευνα, που εκπονήθηκε από το University College London, διαπίστωσε ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να αναγνωρίσει έναν οικείο ήχο μέσα σε 100 έως 300 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Η συγκεκριμένη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Scientific Reports, επιδίωξε να διερευνήσει πόσο γρήγορα το μυαλό ανταποκρίνεται σε μια γνωστή μουσική μελωδία, καθώς και τις εγκεφαλικές διεργασίες που επιτρέπουν αυτή την απόκριση.

Οι ερευνητές μελέτησαν αυτό το ζήτημα μέσα από ένα παιχνίδι που λέγεται «Ονομάστε αυτή τη μελωδία» («Name that tune»), όπου οι διαγωνιζόμενοι καλούνται να αναγνωρίσουν ένα μουσικό κομμάτι, δευτερόλεπτα αφότου ξεκινήσει να ακούγεται. Το δείγμα αποτελούνταν από πέντε άνδρες και πέντε γυναίκες, ο καθένας από τους οποίους επέλεξε πέντε τραγούδια που του ήταν πολύ γνωστά. Για κάθε συμμετέχοντα, οι ερευνητές αντιστοίχισαν ένα γνωστό σε αυτόν τραγούδι με μια παρόμοια μελωδία, η οποία όμως καθαυτή του ήταν άγνωστη.

Οι συμμετέχοντες άκουγαν, λοιπόν, παθητικά περίπου 100 δείγματα ήχου (διάρκειας μικρότερης του ενός δευτερολέπτου) από τον γνωστό και τον άγνωστο ήχο, τα οποία παρουσιάζονταν με τυχαία σειρά. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα ως τεχνική απεικόνισης της εγκεφαλικής δραστηριότητας, αφού αυτό καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου και την κορημετρία (τεχνική μέτρησης της διαμέτρου της κόρης του ματιού, ένδειξη αφύπνισης). Διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες χρειάζονταν κατά μέσον όρο από 100 έως 300 χιλιοστά του δευτερολέπτου για να αναγνωρίσουν έναν οικείο ήχο, κάτι που φάνηκε, αφενός από τη διαστολή της κόρης του ματιού τους –κάτι που σημαίνει αυξημένη διέγερση, λόγω του οικείου ήχου–, αφετέρου από την επακόλουθη φλοιώδη ενεργοποίηση του εγκεφάλου, η οποία σχετίζεται με την επαναφορά του γνωστού ήχου από τη μνήμη. Οι ίδιες φυσιολογικές αντιδράσεις δεν εμφανίστηκαν στην ομάδα ελέγχου, για την οποία όλοι οι ήχοι ήταν άγνωστοι.

Η Μαρία Τσάιτ, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου UCL του Λονδίνου, τόνισε ότι η συγκεκριμένη έρευνα αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι αναγνωρίζουν αρκετά γρήγορα τους οικείους ήχους και προσθέτει ότι τα αποτελέσματά της είναι πολύ χρήσιμα για τη δημιουργία πλήθους θεραπευτικών παρεμβάσεων που βασίζονται στη μουσική. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή