Σκηνικό πόλωσης με φόντο τις παρελάσεις

Σκηνικό πόλωσης με φόντο τις παρελάσεις

4' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολιτικές διαστάσεις τείνει να λάβει η περφόρμανς των κοριτσιών με βηματισμό Monty Python στην παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου στον Δήμο Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας. Και αυτό διότι η ενέργεια προκάλεσε το εθνικό αίσθημα πολλών δημοτών. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσαν με αναρτήσεις τους αλλά και δημόσιες δηλώσεις να στηρίξουν την πράξη των κοριτσιών, με την αιτιολογία ότι οι παρελάσεις είναι γελοιότητα. Ωστόσο, επί ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαν καταργηθεί, προκαλώντας μάλιστα και την αντίδραση του πρώην υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη. Από τη νυν ηγεσία του υπουργείου Παιδείας επιχειρήθηκε να υποβαθμιστεί το περιστατικό. Η ουσία είναι ότι, τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και στην κοινωνία, το ζήτημα των παρελάσεων και θέματα που άπτονται εορτασμών εθνικών επετείων προκαλούν πόλωση.

Την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την κριτική του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Στέλιου Κυμπουρόπουλου προκάλεσε δήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ. Βορίδη, ότι «με ένα παιδί 16 χρόνων μιλάς, συνομιλείς, δεν είναι ανάπηρο». Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Χαρίτσης χαρακτήρισε τον υπουργό «γνήσιο ακροδεξιό» και υποστήριξε ότι «είναι ντροπή του κ. Μητσοτάκη, που εξακολουθεί να τον ανέχεται». Ο κ. Κυμπουρόπουλος σε ανάρτησή του στο Facebook ανέφερε: «Στη χώρα μας, τα ανάπηρα άτομα υφίστανται ήδη σε πολλές περιπτώσεις τον αποκλεισμό και αντιμετωπίζουν πλήθος από #στερεότυπα. Δεν χρειάζονται και τις απαράδεκτες δηλώσεις πολιτικών, για να τους κάνουν #δυσχερέστερη την καθημερινότητα». Ο κ. Βορίδης, μετά τις αντιδράσεις, μίλησε για διαστρέβλωση όσων είπε και πρόσθεσε ότι αναφέρθηκε σε αναπηρίες που εμποδίζουν τον καταλογισμό, την απόδοση ευθύνης, συμπληρώνοντας ότι «δυστυχώς υπάρχουν και τέτοιες αναπηρίες και είναι εντελώς προφανές ότι σε αυτές αναφερόμουν».

Νωρίτερα, ο δήμαρχος Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας, Γιάννης Βούρος, έκανε γνωστό μέσω Facebook ότι ο δήμος «έχει ξεκινήσει διαδικασία για την ταυτοποίηση αυτών των αξιολύπητων νεαρών κοριτσιών, καθώς υποχρεούται να υπερασπιστεί στο ακέραιο την αξιοπρέπειά του». Πάντως, την ώρα της παρέλασης σημειώθηκαν αντιδράσεις. Αρκετές ώρες αργότερα και με αφορμή αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το γεγονός έλαβε διαστάσεις και ξεκίνησε η αναζήτηση του σχολείου φοίτησης των κοριτσιών. Οπως αποδείχθηκε, δεν επρόκειτο για μαθήτριες, ούτε καν για άτομα που κατοικούν στην περιοχή. Με επιστολή τους στην «Εφημερίδα των Συντακτών» οι κοπέλες εξηγούν ότι ήθελαν να παρέμβουν με ένα καλλιτεχνικό δρώμενο, δίνοντας ένα αντιμιλιταριστικό μήνυμα. «Ο πόλεμος του ανθρώπου για την ελευθερία του δεν είναι έπος ούτε τραγωδία. Είναι η ίδια η ζωή εν κινήσει. Κίνηση που δεν μπορεί να ελεγχθεί και να μπει σε καλούπια. Γι’ αυτό και εμείς μπήκαμε στην παρέλαση ακαλούπωτοι…» ανέφεραν. Διευκρίνισαν, μάλιστα, ότι επέλεξαν τον συγκεκριμένο δήμο καθώς πρόκειται για μια γειτονιά χτισμένη από πρόσφυγες.

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ τόνισαν χθες ότι δεν έχουν καμία σχέση με το γεγονός, αν και σημείωναν ότι είναι κάθετα αντίθετοι στις επιθέσεις από ακραίους κύκλους που δέχθηκαν τα κορίτσια. Αποστάσεις από το περιστατικό έλαβε το υπ. Παιδείας. «Ενημερωθήκαμε για το συμβάν που προκάλεσε πάρα πολλές αντιδράσεις. Επικοινωνήσαμε σήμερα το πρωί με τον δήμαρχο της πόλης και τη διευθύντρια εκπαίδευσης και η ενημέρωση ήταν ότι δεν πρόκειται για μαθητές των σχολείων της περιοχής», ανέφερε η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη.

Αντιπαράθεση στην εκπαιδευτική κοινότητα

Το ζήτημα των παρελάσεων έχει δώσει τροφή για ιδεολογικές αντιπαραθέσεις τόσο στην κεντρική πολιτική σκηνή όσο και στην κοινωνία. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του πρώην υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη τον Αύγουστο του 2017, ο οποίος ζήτησε την κατάργηση των παρελάσεων αναφέροντας ότι «η κυβέρνηση καλώς ή κακώς έκρινε ότι δεν είναι ώριμες οι συνθήκες για να καταργηθούν». Βεβαίως, παρότι η κατάργηση των παρελάσεων ήταν μεταξύ των πολιτικών θέσεων/εξαγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ και ευρύτερα της Αριστεράς, ο θεσμός διατηρείται.

Το ζήτημα διχάζει και τους εκπαιδευτικούς. Μάλιστα, το περιστατικό στην παρέλαση στη Νέα Φιλαδέλφεια πυροδότησε τις συζητήσεις στα σχολεία για τη χρησιμότητα των παρελάσεων και για τη σημασία της παρέμβασης των κοριτσιών. «Είναι αντίδραση – έκφραση της νεολαίας; Σε ποιο πλαίσιο; Υπάρχει έλλειψη άλλων τρόπων, μέσων έκφρασης στην εποχή μας; Ο,τι και να είναι από τα παραπάνω μια ομάδα δέκα κοριτσιών στο κείμενό τους συνδέουν την “παρέλαση” με σημερινά, κοινωνικά ζητήματα: μετανάστες, άριστους-κανονικούς, απαρατήρητους, πόλεμο του ανθρώπου για την ελευθερία, προβληματικά παιδιά, πατριωτισμό. Το περιστατικό αυτό είναι σχεδιασμένο, οργανωμένο, με αισθητική μορφή και ταυτόχρονα δίνει ιδεολογικό στίγμα», ανέφερε στην «Κ» η κ. Ελένη Μπούντα, δρ Ιστορίας, πρώην σχολικός σύμβουλος, εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

«Ο σουρεαλισμός όμως δεν ταιριάζει με τη σοβαροφάνεια των παρελάσεων. Τα κορίτσια με μεγάλη σοβαρότητα, “υπηρετώντας” συγκεκριμένο ιδεολογικό πλαίσιο οργάνωσαν και εκτέλεσαν μια περφόρμανς με έμφαση στην καταγγελία των πολέμων και της στρατοκρατίας. Θέλησαν όμως παράλληλα και να στήσουν έναν θρίαμβο της ελευθερίας. Και εκεί αρχίζει το πρόβλημα μιας ολόκληρης κοινωνίας που έχει αποδομήσει κάθε έννοια σεβασμού σε θεσμούς. Διότι η ελευθερία ως διεκδίκηση προϋποθέτει και κάποια σκλαβιά, αλλά και κάποιο ρίσκο. Αν ως διεκδίκηση βλέπουν την απαλλαγή από τη “σκλαβιά του θεσμοθετημένου κιτς των παρελάσεων” πάει καλά. Εγγράφεται και η δράση τους στην ίδια ελαφριά λογική. Αν όμως θέλουν να υπηρετήσουν το ιδεολογικό πλαίσιο που αναφέρουν τότε δεν γίνεται χωρίς ρίσκο, χωρίς συνέπειες. Και αυτό δεν υφίσταται», παρατήρησε από την πλευρά του στην «Κ» ο Γιάννης Κατσαρός δρ Διοίκησης Εκπαίδευσης, πρώην σχολικός σύμβουλος, εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή