Η κρυφή λαχτάρα των νέων γονιών για μια έξοδο στο σινεμά

Η κρυφή λαχτάρα των νέων γονιών για μια έξοδο στο σινεμά

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Παλιά υπήρχαν η γειτονιά, η οικογένεια. Η νέα μητέρα δεν έμενε μόνη της σε ένα διαμέρισμα για να μεγαλώσει το παιδί της». Ηταν Οκτώβριος του 2012 όταν η Καλλιόπη Χαραλάμπους- Κριέφ μας έλεγε τα παραπάνω στο πλαίσιο ρεπορτάζ για τη λιγότερο φωτογενή πλευρά της μητρότητας («Ο κύκλος των νέων μαμάδων», περιοδικό «Κ», 7/10/12). Νέα μαμά κι εκείνη τότε, γελούσε με τον εαυτό της που αγωνιούσε για τον τοκετό. «Αυτός δεν είναι τίποτα σε σχέση με το μετά. Κανείς δεν σε προετοιμάζει γι’ αυτό, αντίθετα αποτελεί σχεδόν ταμπού να πεις ότι η εικόνα της τρισευτυχισμένης μαμάς με το μωρό στην αγκαλιά απέχει από την πραγματικότητα», έλεγαν οι μαμάδες, που είχαν βρεθεί από τη μια στιγμή στην άλλη χωρίς καθόλου προσωπικό χρόνο, να πρέπει να δίνουν λογαριασμό στον καθένα για το πώς χειρίζονται το καθετί σε σχέση με το παιδί, να υποδύονται καθημερινά τους υπερήρωες. «Ξέρεις πώς είναι να μην μπορείς να ολοκληρώσεις ούτε μία σκέψη;», έλεγαν χαρακτηριστικά.

Επτά χρόνια αργότερα, η Καλλιόπη δεν έχει ακόμα ξεχάσει εκείνη την περίοδο κι ας είναι πια ο γιος της ολόκληρο αγόρι. Γι’ αυτό, από τη θέση της διευθύντριας του Παιδικού και Εφηβικού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας (18-24/11), ενός δραστήριου νέου θεσμού της πόλης, ετοίμασε ένα δώρο για τους νέους γονείς: μια προβολή ειδικά γι’ αυτούς! Ο λόγος για τη δράση «Crybaby Matinee» που διοργανώνει το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας. Τα δύο φεστιβάλ δίνουν τη δυνατότητα στις μαμάδες και στους μπαμπάδες να πάρουν τα μωρά τους αγκαλιά και να παρακολουθήσουν την ταινία «Ο Πύργος του Downton» («Downton Abbey»), σε μια προβολή φιλική για τους ίδιους και το μωρό τους. Μεταξύ άλλων, ο ήχος θα είναι ρυθμισμένος σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτόν σε μια κλασική προβολή, ενώ δεν θα επικρατεί απόλυτο σκοτάδι. Στην αίθουσα θα επιτρέπονται τα καροτσάκια, τα καθίσματα μωρών και οι μετακινήσεις. Το κυριότερο; Ουδείς θα δυσανασχετήσει με την όποια κινητικότητα ή εάν τυχόν ένα μωρό αρχίσει να γκρινιάζει. «Τους καλούμε να ζήσουν μια κινηματογραφική εμπειρία έξω από το σπίτι με ένα κοινό που θα δείξει κατανόηση και υποστήριξη», εξηγεί η κ. Χαραλάμπους-Κριέφ. Και επιτέλους να δουν μια ταινία για… ενήλικες.

Οπως λέει, το σκεπτικό πίσω από την πρωτοβουλία ήταν η εμπειρία που είχε ζήσει και η ίδια. «Η μοναξιά της μάνας που μόλις έχει γεννήσει και θέλει να κοινωνικοποιηθεί αλλά δεν μπορεί να αποχωριστεί το μωρό της. Θες να βγεις αλλά δεν μπορείς. Θες να είσαι μόνο με το μωρό και θες να είσαι με άλλους που περνάνε το ίδιο με σένα», λέει η Καλλιόπη στην «Κ». 

Θεσμός

Τα «Crybaby Matinee» αποτελούν θεσμό σε πολλές χώρες του εξωτερικού. «Είχα να πάω σινεμά 10 μήνες, από τότε που γεννήθηκε η μικρή, και μου είχε λείψει», έγραψε μια μαμά μετά την πρώτη της εμπειρία σε crybaby matinee στη Νέα Υόρκη. «Για δύο ώρες, υπήρχαν πολλά κουνήματα, και νανουρίσματα και ψαξίματα στο πάτωμα για πράγματα που πέσανε. Ναι, ακούγονταν πού και πού κλαματάκια, αλλά δεν τα ακολουθούσαν τα γνωστά “σσσσ!”. Κάποιοι γονείς κάθονταν στον τοίχο με το μωρό στην αγκαλιά, άλλοι πήγαιναν πάνω-κάτω με το καρότσι στον διάδρομο, άλλοι κάθονταν στις θέσεις με το παιδί στα πόδια ταΐζοντάς το σαχλαμάρες… Ο,τι κι αν κάναμε, όλοι καταφέραμε να δούμε μια ταινία. Στο σινεμά. ΜΕ τα μωρά μας».

Η προβολή θα πραγματοποιηθεί στον κινηματογράφο «Δαναός» στις 24 Νοεμβρίου, στις 12 μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή