Κι όμως, τα γηρατειά μπορούν να γίνουν μια καλή κωμωδία

Κι όμως, τα γηρατειά μπορούν να γίνουν μια καλή κωμωδία

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κανείς τους δεν αρνείται ότι τα γηρατειά είναι μια εποχή απωλειών: σχέσεων, επιθυμιών και ικανοτήτων. Μόνο που το λένε με χιούμορ, το οποίο είναι απολαυστικό ακόμη κι όταν γίνεται βαθιά αυτοσαρκαστικό. «Ξέρεις, ξυπνάω κάθε πρωί και αναρωτιέμαι ποιο μέρος του εαυτού μου δεν δουλεύει σήμερα», λέει ο Νόρμαν Νιουλάντερ, ο χαρακτήρας που υποδύεται ο Αλαν Αρκιν στη σειρά του Netflix «Η μέθοδος Κομίνσκι» (The Kominsky Method). «Ναι, είμαστε επιβάτες σε βάρκες που λίγο λίγο βυθίζονται», απαντά ο Σάντι Κομίνσκι του Μάικλ Ντάγκλας.

Οι δύο εξαιρετικοί ηθοποιοί αποτελούν ένα υποδειγματικό ζευγάρι φίλων, που διανύουν την τρίτη ηλικία έχοντας στο παρελθόν τους πολλά και πλούσια χρόνια φιλίας. Ο 74χρονος Ντάγκλας είναι ένας ηλικιωμένος ηθοποιός που βιοπορίζεται από τη διδασκαλία, χωρισμένος, ο οποίος προσπαθεί να αντιπαλέψει τα προβλήματα της υγείας του μέσα σε έναν κόσμο που επιμένει να του θυμίζει ότι έχει μεγαλώσει – ενώ ο ίδιος θέλει πού και πού να το ξεχνά. Ο αιώνιος φίλος του και επί χρόνια ατζέντης του, Αλαν Αρκιν, περισσότερο εγκεφαλικός αλλά και κυνικός, μας συστήνεται στον πρώτο κύκλο μέσω ενός θανάτου: η αγαπημένη του σύζυγος πεθαίνει από καρκίνο έπειτα από σχεδόν 50 χρόνια έγγαμου βίου. Η σειρά καταπιάνεται με ένα θέμα που μέχρι πρόσφατα εθεωρείτο αντιδημοφιλές: την παρακμή του ανθρώπινου σώματος, το τέλος της κραταιάς αρρενωπότητας, την αδυναμία του γήρατος. Αλλά το διαπραγματεύεται με τόσο ταλέντο και πνεύμα, που βγάζει ανακουφιστικό, πηγαίο γέλιο. Χωρίς βεβαίως να λείπει η συγκίνηση και λίγη πίκρα, στις δόσεις που υπαγορεύει η πραγματική ζωή.

Προφανώς το δυνατό στοιχείο της σειράς, ο λόγος που επιστρέφουμε σε αυτή και σπεύσαμε να δούμε τον δεύτερο κύκλο είναι το μοναδικό ντουέτο των πρωταγωνιστών. Οι εύστοχοι διάλογοι και οι καταπληκτικές ατάκες λέγονται με φυσικότητα και η σχέση των δύο ανδρών αναπτύσσεται δραματουργικά χωρίς να πλατειάζει. Γύρω τους κινείται μια πλειάδα δεύτερων ρόλων που δεν διαθέτουν την ίδια ευρηματικότητα, μοιάζοντας ελαφρώς κοινότοποι: η κόρη του Κομίνσκι και οι μαθητές του στη σχολή όπου διδάσκει τη μέθοδό του, και μερικές δυνητικές ερωμένες, που κι αυτές έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την ηλικία τους.

Στον δεύτερο κύκλο κάνει ένα πέρασμα η πρώην σύζυγος του Κομίνσκι, την οποία υποδύεται η Κάθλιν Τέρνερ – δεν θα την αναγνωρίζαμε χωρίς τη χαρακτηριστική, μπάσα φωνή της.

Και ας μας επιτραπεί μια προσωπική αδυναμία: Ο ρόλος του γηραιού σερβιτόρου στο αγαπημένο στέκι των δύο φίλων είναι ένα πραγματικό διαμάντι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή