Στρατιωτάκια κινούμενα, λαλίστατα

Στρατιωτάκια κινούμενα, λαλίστατα

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο στατικός πόλεμος των χαρακωμάτων με βομβαρδισμούς, επιθέσεις με αέρια κ.ά. προκάλεσε σε πολλούς στρατιώτες νευρικό κλονισμό (shell shock). Είτε κοιτούσαν το κενό, είτε είχαν ένα νευρικό περίεργο περπάτημα, το λεγόμενο silly walk. Μόνο όταν τα περιστατικά αυξήθηκαν υπέρμετρα, η διοίκηση κατάλαβε ότι κάτι δεν πάει καλά. Ωστόσο, δεν ήταν διόλου εμψυχωτικό και πατριωτικό οι επιτελείς να παραδεχθούν ότι ο πόλεμος είχε κλονίσει την ψυχολογία των στρατιωτών.

Το περίεργο περπάτημα των στρατιωτών θεωρήθηκε αστείο (silly, η αγγλική λέξη), εξ ου και το λεγόμενο silly walk το οποίο αποτελεί υπενθύμιση των στρατιωτών που έπασχαν από shell shock. Οι Monty Python υιοθέτησαν το silly walk σε σκετς τους για να διακωμωδήσουν τους πολεμοχαρείς της γης.

Το σκετς των δέκα κοριτσιών στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Νέα Φιλαδέλφεια αποτελεί υψίστης αισθητικής καλλιτεχνική και πολιτική παρέμβαση. «Υπήρξαμε για λίγο στρατιωτάκια που αρχίζουν να ξεκουρδίζονται, να βραχυκυκλώνουν απέναντι στις διαταγές, τα παραγγέλματα, τα εμβατήρια. Ισως γιατί πλέον δεν μας πείθουν οι ιδέες που ενσαρκώνονται σε όλα αυτά. Ο πόλεμος του ανθρώπου για την ελευθερία του δεν είναι έπος ούτε τραγωδία. Είναι η ίδια η ζωή εν κινήσει. Κίνηση που δεν μπορεί να ελεγχθεί και να μπει σε καλούπια. Γι’ αυτό και εμείς μπήκαμε στην παρέλαση ακαλούπωτοι… Υπό την πνευματική μπαγκέτα του μεγάλου στρατάρχη της αγγλικής κωμωδίας, John Cleese και όσων μας έχουν διδάξει οι Monty Python.  Με το δικό μας silly walk και ρυθμό» ανέφεραν σε γραπτό κείμενό τους τα δέκα κορίτσια.

Δυστυχώς, βέβαια, παρά τον πυκνό τους λόγο, ο «φεϊσμπουκικής κοπής» διάλογος είναι εθισμένος στις εύκολες, συναισθηματικές, αυτοαναφορικές προσεγγίσεις. Παρά την πανθομολογούμενη αδιαφορία που προκαλούν στη συντριπτική πλειονότητα των μαθητών οι παρελάσεις, το σχολείο και το πολιτικό σύστημα εξακολουθεί να επιμένει στον ανέμπνευστο, στερεότυπο εορτασμό των επετείων. Και αυτό θα συνεχιστεί διότι η πολιτική ηγεσία του τόπου μοιάζει να αποφεύγει τα δύσκολα. Η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη δεν είχε κάτι περισσότερο να πει εκτός από το ότι «δεν πρόκειται για μαθητές σχολείων της περιοχής ούτε και για δημότες, όπως μας ενημέρωσε ο δήμαρχος».

Ως έμμεση απάντηση στα σχόλια όλων, τα κορίτσια υπογράφουν ως «10 “στρατιωτάκια” της υπο-κριτικής τέχνης»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή