Χαλβάς αλευρίσιος κουταλιστός

Χαλβάς αλευρίσιος κουταλιστός

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εύκολο / Μερίδες: 10 – 15 κουταλιές / Προετοιμασία: 35' / Χρόνος: 1-2'

Παραδοσιακό γλύκισμα.

Υλικά

  • 150 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 τσιμπιά αλάτι
  • 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 750 γρ. νερό ζάχαρη άχνη, για πασπάλισμα

Διαδικασία

Βάζουμε το βούτυρο σε μια βαθιά κατσαρόλα και το λιώνουμε σε μέτρια φωτιά, χωρίς να το αφήσουμε να κάψει. Ρίχνουμε το αλεύρι με το αλάτι και το καβουρδίζουμε, ανακατεύοντας συνεχώς με κουτάλα για 15 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα. Αν μαυρίσει το αλεύρι, θα πικρίσει ο χαλβάς!

Στο μεταξύ, ζεσταίνουμε σε μια άλλη κατσαρόλα τη ζάχαρη με το νερό, σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά. Δεν χρειάζεται να βράσει ιδιαίτερα το σιρόπι, ίσα να λιώσει η ζάχαρη.

Μόλις πάρει χρώμα το αλεύρι τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε σιγά-σιγά το καυτό σιρόπι, ανακατεύοντας προσεκτικά για να μην πιτσιλιστούμε και καούμε.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ξαναβάζουμε πάλι επάνω την κατσαρόλα. Ανακατεύουμε, κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε για 1 – 2 λεπτά, μέχρι ο χαλβάς να κοχλάσει. Είναι έτοιμος όταν ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Τότε, αποσύρουμε από τη φωτιά.

Παίρνουμε μία δόση από τον χαλβά με ένα κουτάλι της σούπας (όσο χωράει) και με ένα δεύτερο κουτάλι τον δουλεύουμε κυκλικά έτσι ώστε να πάρει το αντίστοιχο σχήμα.

Βάζουμε την κουταλιά σε μία πιατέλα και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσει όλη η ποσότητα του χαλβά.

Στην πιατέλα στοιβάζουμε τη μία κουταλιά πάνω στην άλλη. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.

→ Στο σερβίρισμα, αν θέλουμε, μπήγουμε σε κάποιες από τις κουταλιές ολόκληρα καρύδια, ενώ μπορούμε να πασπαλίσουμε και με κανέλα.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή