Ανησυχία για μαζικές αφίξεις Σύρων προσφύγων

Ανησυχία για μαζικές αφίξεις Σύρων προσφύγων

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μη δέχεται πλέον στην Κωνσταντινούπολη όσους Σύρους πρόσφυγες δεν έχουν άδεια παραμονής ή νόμιμη άδεια εργασίας θα οδηγήσει σε μαζική έξοδο Σύρων από τη μεγαλούπολη. Την εκτίμηση έκανε ο Σύρος γιατρός Μέχντι Νταούτ, επικεφαλής 48 τουρκικών οργανώσεων που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση και δραστηριοποιούνται στην Τουρκία. Μιλώντας χθες στον γράφοντα, ο κ. Νταούτ είπε ότι προ ημερών συναντήθηκε στην Αγκυρα με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σουλού και συμφώνησαν να εξαιρεθούν από τα μέτρα της επιστροφής στις πόλεις από τις οποίες προήλθαν οι Σύροι που μπορούν να επιδείξουν νόμιμη άδεια εργασίας από εργοδότη στην Κωνσταντινούπολη ή έχουν εγγράψει τα παιδιά τους σε τοπικά εκπαιδευτικά ιδρύματα. Οι εξαιρέσεις αυτές αναμένεται να μειώσουν αισθητά τον αριθμό των Σύρων που επειδή πρέπει να απομακρυνθούν από την Πόλη πιθανότατα να έπαιρναν τον δρόμο προς την Ευρώπη μέσω των ελληνικών νησιών ή του Εβρου.

«Τις προηγούμενες εβδομάδες έφυγαν από την Κωνσταντινούπολη 4.000 οικογένειες για τις πόλεις τους ή για να πάνε σε καταυλισμούς», είπε ο κ. Νταούτ. Στο ερώτημα πόσοι από αυτούς μπορεί να καταλήξουν στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, ο κ. Νταούτ είπε χαρακτηριστικά ότι «αν παλιότερα το 25% των Σύρων της Τουρκίας επιθυμούσε να φύγει για την Ελλάδα και την Ευρώπη, σήμερα είναι το 70%». Την άνοιξη, ενόψει των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, τόσο το Κόμμα Ευημερίας και Ανάπτυξης όσο και η αντιπολίτευση χρησιμοποίησαν το «χαρτί» των Σύρων προσφύγων που παράνομα πλημμύριζαν την πόλη. Ετσι, επειδή περίπου 200.000 Σύροι πρόσφυγες είχαν «εξαφανιστεί» (κατά τον κ. Μέχντι Νταούτ πολλοί βρίσκονται ήδη στην Ευρώπη), το καλοκαίρι η κυβέρνηση αποφάσισε ότι όποιος ζούσε στην Κωνσταντινούπολη χωρίς τη σχετική άδεια των Αρχών θα έπρεπε να φύγει από εκεί.

Με παρέμβαση της συριακής αντιπολίτευσης, ο κ. Μέχντι Νταούτ και οι οργανώσεις που εκπροσωπεί διατηρούν σχέση συνεργασίας με την τουρκική κυβέρνηση. Ετσι, συνεπικουρούμενοι και από Δυτικούς διπλωμάτες, ζήτησαν μετάθεση της ημερομηνίας απομάκρυνσης των Σύρων που έμεναν στην Κωνσταντινούπολη. Η τουρκική κυβέρνηση κατέστησε σαφές ότι μετά την 31η Οκτωβρίου δεν θα δεχθεί νέα μετάθεση. «Πολλοί από τους ανθρώπους αυτούς ζουν πολλά χρόνια στην Τουρκία», είπε ο κ. Μέχντι Νταούτ. Σε αυτή την περίπτωση είναι αμφίβολο αν η ιδιότητα του πρόσφυγα πολέμου τους συνοδεύει στην επόμενη διάβαση των συνόρων, αν και εφόσον αυτή πραγματοποιηθεί, καθώς τους είχε χορηγηθεί σχετικό καθεστώς προστασίας.

H Τουρκία δεν αναγνωρίζει τη Συνθήκη της Γενεύης για την προστασία των προσφύγων, παρά μόνο για πρόσφυγες που προέρχονται από χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης. Με πλήρες καθεστώς προστασίας, η Τουρκία, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, έχει δεχθεί μόλις 43 άτομα, εκ των οποίων 27 είναι από την Ελλάδα. Για τους υπόλοιπους χορηγεί «προσωρινή άδεια παραμονής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή