Τους επόμενους μήνες έτοιμος ο αγωγός αερίου Nord Stream 2

Τους επόμενους μήνες έτοιμος ο αγωγός αερίου Nord Stream 2

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα αμφιλεγόμενο έργο που έχει διχάσει την Ε.Ε. και έχει οξύνει την ένταση ανάμεσα στη Μόσχα και στην Ουάσιγκτον, ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2, οδεύει προς την πλήρη ολοκλήρωσή του και αναμένεται να είναι σύντομα ενεργός, καθώς έχει εκλείψει το τελευταίο ουσιαστικό εμπόδιο. Για το έργο, που είναι κατά περίπου 90% έτοιμο, εκκρεμούσε πάνω από δύο χρόνια η έγκριση της Δανίας, η οποία τελικά συναίνεσε συντασσόμενη με τη Φινλανδία, τη Σουηδία και τη Γερμανία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής Εξωτερικών της Ρωσίας Κονσταντίν Κοσάτσεφ, ο επίμαχος αγωγός μήκους 1.230 χιλιομέτρων μπορεί να είναι έτοιμος μέσα στους επόμενους μήνες.

Οπως ανακοίνωσε η υπηρεσία Ενέργειας της Δανίας, η Κοπεγχάγη συναινεί στο να διανύσει ο αγωγός την υφαλοκρηπίδα της σε μήκος 147 χιλιομέτρων, όπως ήταν μία από τις τρεις εκδοχές που είχε προτείνει η κοινοπραξία κατασκευής του.  Η κυβέρνηση της Δανίας επέλεξε μάλιστα να περάσει ο αγωγός νότια της νήσου Μπορνχόλμ και η κοινοπραξία που τον κατασκευάζει ανακοίνωσε πως μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα αρχίσουν οι εργασίες στα ύδατα της Δανίας. Οπως σχολιάζει σχετικό δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας Il sole 24 Ore, η συναίνεση της Κοπεγχάγης αποτελεί κατά κάποιον τρόπο την «εκδίκησή» της για την προσβλητική πρόταση που της έκανε το καλοκαίρι ο Ντόναλντ Τραμπ να του πουλήσει τη Γροιλανδία.  Με την ολοκλήρωσή του, ο αγωγός θα μεταφέρει φυσικό αέριο της ρωσικής Gazprom κατευθείαν στη Γερμανία περνώντας κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα. Θα παρακάμπτει, εν ολίγοις, την Ουκρανία μέσω της οποίας διέρχεται τώρα το ρωσικό φυσικό αέριο που προορίζεται για την Ευρώπη.

Αυτό σημαίνει ότι, όταν τεθεί σε λειτουργία ο Nord Stream 2, το Κίεβο θα χάσει τα έσοδα που εισπράττει για τη μεταφορά του φυσικού αερίου μέσω του εδάφους της Ουκρανίας. Αυτός είναι και ο λόγος που ο επίμαχος αγωγός έχει προκαλέσει την αντίδραση τόσο της Ουκρανίας όσο και των χωρών της Βαλτικής που συντάσσονται με το Κίεβο. Μόλις έγινε γνωστή η συναίνεση της Κοπεγχάγης, ο Αντρέι Κομπόλιεφ, διευθύνων σύμβουλος της Naftogaz, κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου της Ουκρανίας, ζήτησε από «τις ισχυρότερες χώρες της Δύσης να επιβάλουν κυρώσεις» στο σχέδιο, προκειμένου να εμποδίσουν την ολοκλήρωσή του. Πολλές χώρες-μέλη της Ε.Ε. έχουν εναντιωθεί στον νέο αγωγό με το επιχείρημα ότι αυξάνει υπερβολικά την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία.

Σε ό,τι αφορά την Ουάσιγκτον, έχει απειλήσει να επιβάλει κυρώσεις κατά του αγωγού και όσων εταιρειών συμμετέχουν στην κοινοπραξία κατασκευής του. Ανάμεσά τους, οι γερμανικές εταιρείες Wintershall και Uniper, η γαλλική Engie, η αυστριακή Omv και η βρετανοολλανδική Royal Dutch Shell. Οι εν λόγω εταιρείες συνδράμουν στο ήμισυ του κόστους κατασκευής του αγωγού μολονότι ο NordStream 2 ανήκει εξ ολοκλήρου στον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό της Gazprom. Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστηρίζει μάλιστα πως ο Nord Stream 2 θα καταστήσει τη Γερμανία ενεργειακό όμηρο της Ρωσίας. Σύμφωνα, πάντως, με την Il Sole, η αιτία των αντιδράσεων της Ουάσιγκτον δεν είναι κυρίως γεωπολιτικής φύσης  αλλά οικονομικής, καθώς ο επίμαχος αγωγός αποτελεί εμπόδιο στα σχέδια της Ουάσιγκτον να διασφαλίσει πως η Ευρώπη θα αγοράζει το αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). 

Ο ρόλος της Γερμανίας

Η Γερμανία αντικρούει επίμονα την κατηγορία ότι στόχος του αγωγού είναι να παρακάμψει την Ουκρανία και να της στερήσει, έτσι, τα περίπου 2,69 δισ. ευρώ που αμείβεται ετησίως για τη μεταφορά του ρωσικού αερίου μέσα από το έδαφός της. Σε κάθε επαφή της με τον Ρώσο πρόεδρο, η Γερμανίδα καγκελάριος επαναλαμβάνει πως πρέπει να παραμείνει ενεργός και ο αγωγός που διέρχεται μέσα από το έδαφος της Ουκρανίας. Το έχει μάλιστα θέσει επανειλημμένως ως όρο για να μην εγκαταλείψει το Βερολίνο το σχέδιο του Nord Stream 2. Σχολιάζοντας, άλλωστε, την απόφαση της Κοπεγχάγης να συναινέσει στο επίμαχο σχέδιο, ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της Αγκελα Μέρκελ, τόνισε πως «πρέπει να συνεχιστεί η μεταφορά φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας» και πρόσθεσε πως η κ. Μέρκελ συζήτησε το θέμα με τον Ρώσο πρόεδρο σε τηλεφωνική συνομιλία τους. Εξάλλου, προ ημερών έληξε χωρίς αποτέλεσμα ο ένατος γύρος συνομιλιών ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ουκρανία με θέμα την ανανέωση του συμβολαίου που έχουν συνάψει οι δύο χώρες για τη μεταφορά του ρωσικού φυσικού αερίου μέσα από το ουκρανικό έδαφος. Μερίδα αναλυτών εκτιμά πως στον επόμενο γύρο συνομιλιών για τις χρεώσεις που θα καταβάλει στο Κίεβο, η Gazprom ενδέχεται τώρα να επιδείξει μεγαλύτερη αδιαλλαξία. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή