Εφυγαν… και επέστρεψαν στη Β. Συρία οι ΗΠΑ

Εφυγαν… και επέστρεψαν στη Β. Συρία οι ΗΠΑ

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρεις εβδομάδες μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τα στρατεύματά του από τη βόρεια Συρία, ανοίγοντας τον δρόμο για την τουρκική εισβολή, Αμερικανοί στρατιώτες περιπολούν εκ νέου σε ορισμένες από τις περιοχές που είχαν μέχρι πρότινος εγκαταλείψει.

Πέντε τεθωρακισμένα οχήματα του αμερικανικού στρατού που έφεραν την αστερόεσσα βρίσκονταν χθες το πρωί στο συριακό χωριό αλ Καχτανίγια, εκτελώντας περιπολία μαζί με μαχητές των υπό κουρδικό έλεγχο Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), σε ζώνη 20 χλμ. ανατολικά της μεγάλης κουρδικής πόλης Καμισλί. Οπως εκτιμούσε ο Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν, επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι Αμερικανοί «θέλουν να αποτρέψουν τους Ρώσους και το καθεστώς της Δαμασκού να φθάσουν σε αυτές τις περιοχές».

Η κίνηση αυτή συνδέεται πιθανότατα με την εκφρασμένη από τον ίδιο τον πρόεδρο Τραμπ βούληση των Αμερικανών να καταλάβουν τις συριακές πετρελαιοπηγές στην ανατολική Συρία.

Χθες, ο συνταγματάρχης Μάιλς Κάγκινς, εκπρόσωπος του υπό αμερικανική ηγεσία διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους, δήλωσε ότι άρχισαν να στέλνονται ενισχύσεις στη στρατηγικής σημασίας πόλη Ντέιρ αλ Ζορ, η οποία ελέγχει την πετρελαϊκή ζώνη.  Από την Αγκυρα, ο Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι η επιχείρηση του τουρκικού στρατού στη βόρεια Συρία δεν έχει ολοκληρωθεί και κατηγόρησε τη Γαλλία ότι βοήθησε τους Κούρδους μαχητές να φτιάξουν αμυντικές οχυρώσεις και τούνελ μέσω της εταιρείας Lafarge, η οποία, κατά δήλωσή του, διαθέτει εργοστάσιο τσιμέντου στη βόρεια Συρία. Εξάλλου, το τουρκικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με τη Ρωσία για την παράδοση 18 ανθρώπων που πιστεύεται ότι ανήκουν στον συριακό στρατό και συνελήφθησαν κοντά στην πόλη Ρας αλ Αϊν.

«Σημαντικό βήμα»

Τέλος, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, χαιρέτισε ως «σημαντικό βήμα για την ειρήνευση στη Συρία» την πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής για το νέο Σύνταγμα της χώρας, που έλαβε χώρα την Τετάρτη στη Γενεύη.

Η επιτροπή θα λειτουργήσει υπό την εποπτεία του ΟΗΕ, αποτελούμενη από 50 εκπροσώπους της κυβέρνησης Ασαντ, ισάριθμα μέλη διαφόρων ομάδων της αντιπολίτευσης και άλλους τόσους εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή