Η τέχνη στηρίζει την εκπαίδευση στην έκθεση «Fulbright Polymorphia»

Η τέχνη στηρίζει την εκπαίδευση στην έκθεση «Fulbright Polymorphia»

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν ανατρέξει κανείς στον μεγάλο κατάλογο των συμπατριωτών μας που σπούδασαν στην άλλη όχθη του Ατλαντικού χάρη στις υποτροφίες του περίφημου προγράμματος εκπαιδευτικών ανταλλαγών Fulbright, θα βρει προσωπικότητες  όπως ο Γιώργος Σεφέρης, ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Λουκάς Παπαδήμος, ο Νικηφόρος Διαμαντούρος, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, ο αείμνηστος Αγγελος Δεληβοριάς. Θυμάμαι τη χαρά που είχε ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη το 2011, όταν παρουσίαζε στο πωλητήριο της οδού Πειραιώς έργα καλλιτεχνών, παλαιών υποτρόφων του Fulbright, από τα έσοδα των οποίων θα ενισχύονταν οι σκοποί του ιδρύματος.

Αυτή η πρωτοβουλία, με τίτλο «Η τέχνη στηρίζει την εκπαίδευση – Fulbright alumni art series», ξεκίνησε από μια ιδέα της επικεφαλής του προγράμματος στην Αθήνα, Αρτέμιδος Ζενέτου. Βρήκε τεράστια ανταπόκριση σε εικαστικούς υποτρόφους, οι οποίοι θέλησαν με τη σειρά τους να ανταποδώσουν για την ευκαιρία που τους προσφέρθηκε, να σπουδάσουν στην Αμερική. Ο Δεληβοριάς, έχοντας την εμπειρία αυτή, έκανε το ίδιο, διοργανώνοντας την έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη. Αλλες δύο παρόμοιες παρουσιάσεις έργων έγιναν στη Θεσσαλονίκη, το 2011, και το 2016 στο αθηναϊκό Salon de Bricolage. Αξίζει να σημειώσει κανείς ότι κατά τα χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα, η οικονομική στήριξη καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών θεσμών ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Και παραμένει, οπότε καλό θα ήταν να έχουμε στον νου μας ότι χρειάζονται ενίσχυση.

Η τέχνη στηρίζει την εκπαίδευση στην έκθεση «Fulbright Polymorphia»-1

Εργο της καλλιτέχνιδος Μαρίας Λέτσιου.

Αύριο, Σάββατο, το Ιδρυμα Fulbright, σε συνεργασία με το i-D ProjectArt (Κανάρη 12 και Σέκερη, 2ος όροφος), μας προσκαλεί στα εγκαίνια της έκθεσης Fulbright Polymorphia (από τις 12.00 έως τις 19.00), την επιμέλεια της οποίας έχει η ιστορικός τέχνης και επίσης παλαιά υπότροφος Ευγενία Αλεξάκη.

Συμμετέχει μια ομάδα 35 Ελλήνων καλλιτεχνών, είτε παλαιότερης γενιάς, όπως ο Κώστας Βαρώτσος και η Ζωή Κεραμέα, είτε νεότερων, όπως ο Θοδωρής Ζαφειρόπουλος, ο Αντώνης Βολανάκης, ο Λεωνίδας Χαλεπάς, η Ντόρα Οικονόμου κ.ά. Ενα από τα ονόματα που ξεχωρίζουν είναι και εκείνο της συνεργάτιδος της «Κ», Τιτίνας Χαλματζή, που εικονογραφεί κάθε Κυριακή το περίφημο «Γεύμα».

Ο τίτλος της έκθεσης δεν είναι τυχαίος. Το αφιέρωμα με τα έργα που γενναιόδωρα πρόσφεραν οι καλλιτέχνες υπότροφοι, στοχεύει να αναδείξει την πολυμορφία της έκφρασης που χαρακτηρίζει τη σύγχρονη εικαστική σκηνή και τις τέχνες γενικότερα, ένα στοιχείο που υποστηρίζεται σταθερά από το αμερικανικό πρόγραμμα υποτροφιών. Θα παραμείνει ανοιχτό έως τις 7/12. Για τις 30/11 έχει προγραμματιστεί συζήτηση με θέμα «Arts, education, society – a polymorphic challenge», με ομιλητές τους Αντώνη Βολανάκη, Σοφία Ντώνα και Λεωνίδα Χαλεπά, σε συντονισμό Ευγενίας Αλεξάκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή