Υπάρχουν άραγε λαθρομετανάστες;

Υπάρχουν άραγε λαθρομετανάστες;

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «χάος» στο μεταναστευτικό, που ανέφερε ο κ. Τσίπρας, το είχε περιγράψει λίγο πριν ο κ. Μητσοτάκης. Πέντε διαφορετικοί νόμοι, ένα Προεδρικό Διάταγμα, δεκάδες διατάξεις και μεταφορές οδηγιών, κοινώς ένα τερατάκι της ιουρασικής γραφειοκρατίας ικανό να παραλύσει και τον πιο αποτελεσματικό μηχανισμό, πολλώ μάλλον την ελληνική διοίκηση. Αυτά περιγράφουν τη μορφή της οποίας το περιεχόμενο είναι ένα κουβάρι από ιδεοληψίες. Στον πυρήνα των ιδεοληψιών η άποψη ότι δεν υπάρχουν λαθρομετανάστες, κοινώς παράνομοι μετανάστες. Είτε δεν έχουν δικαίωμα ασύλου, είτε έχουν παραβατική συμπεριφορά, είτε ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, είτε είναι ασυνόδευτα παιδιά, είτε είναι οικογενειάρχες, είτε είναι ταλαίπωροι γέροντες, είτε έτοιμοι να ανταποκριθούν στο κάλεσμα της τζιχάντ, είναι όλοι μετανάστες, κατά συνέπεια πρόσφυγες. Μόλις αγγίξουν ελληνικό ακρογιάλι, αποκτούν ασυλία. Κανείς δεν κατηγορεί τον κ. Τσίπρα, καθώς και την παρέα του, ότι είναι υπεύθυνος για το μεταναστευτικό ή τον απρόβλεπτο Ερντογάν. Ευθύνεται όμως για τον χειρισμό τους. Ευθύνεται επειδή η κυβέρνησή του άφησε τον ελληνικό πληθυσμό απροστάτευτο. Η ανθρώπινη χωματερή της Μόριας, η Σάμος και η Χίος είναι προϊόντα αδιαφορίας. Στην τετραετία μάς κυβερνούσαν οι ΜΚΟ και οι «αλληλέγγυοι», με κύριο όπλο την ενοχοποίηση του πληθυσμού και την ανοχή της πολιτείας. Χθες βασάνισαν την Αθήνα με τον κραυγαλέο σαδισμό τους για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Ιδεοληψία ή κοινή τεμπελιά; Οι σκουληκοφαγωμένες ιδεολογικές περγαμηνές σε απαλλάσσουν απ’ τον κόπο που απαιτεί η ενασχόληση με την πραγματικότητα.

Η κωδικοποίηση της νομοθεσίας, η επίσπευση των διαδικασιών κρίσεως του δικαιώματος ασύλου, ο εντοπισμός των παράνομων και των παραβατικών, ο διαχωρισμός των ευάλωτων από τον γενικό πληθυσμό δεν θα λύσουν το πρόβλημα του μεταναστευτικού. Η λύση του εξάλλου δεν εξαρτάται μόνον από την Ελλάδα. Αν δεν ανοίξουν τα σύνορα της Ευρώπης τα οποία έκλεισαν ερμητικά επί τετραετίας, μαζί με την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων, η χώρα μας θα παραμείνει εγκλωβισμένη. Ομως το νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή είναι μια αρχή προς τη θετική κατεύθυνση. Θα κριθεί στην εφαρμογή του, όπως όλα. Η απογραφή του πληθυσμού των μεταναστών στην επικράτεια, και όχι μόνον της τελευταίας εσοδείας, είναι εξίσου αναγκαία με τον έλεγχο των ροών στον οποίο στοχεύει το νομοσχέδιο.

Η καταστροφική τετραετία το αντιμετώπισε ως «μη θέμα», με αποτέλεσμα να το μετατρέψει σε ένα μείζον εθνικό θέμα. Ο Μητσοτάκης χθες στη Βουλή, αν μη τι άλλο, έθεσε τους όρους του προβλήματος. Το ζήτημα είναι ότι για να τους αντιληφθεί η αντιπολίτευση, χρειάζεται διάβασμα και σκέψη. Και δεν διακρίνεται για τις επιδόσεις της στο είδος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή