Ενα εικοσιτετράωρο με την ηθοποιό Βάσω Καβαλιεράτου

Ενα εικοσιτετράωρο με την ηθοποιό Βάσω Καβαλιεράτου

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

07.30

Χτυπάει το ξυπνητήρι μου. Ο Φοίβος και η γάτα μας κοιμούνται ήσυχα δίπλα μου. Πριν αποκτήσω την Ιόλη δεν πίστευα ποτέ ότι θα επέστρεφα σε αυτές τις άγριες ώρες. Δεν είμαι καθόλου πρωινός τύπος, σηκώνομαι με τεράστια δυσκολία και προσπαθώ να πάρω μπροστά για να ετοιμάσω ένα 7χρονο παιδί για το σχολείο. Εχει και λίγο πλάκα να μας βλέπει κανείς στο πρωινό, εκείνη λαλίστατη και χαρούμενη, έτοιμη να ρουφήξει τη μέρα κι εγώ με περισσή υποκρισία να «παίζω» την άνετη, δεν τρέχει τίποτα μωρέ, ξυπνήσαμε και σήμερα.

08.15

Στα κάγκελα του σχολείου δίνουμε με την κόρη μου το τελευταίο φιλί κι έπειτα επιστρέφω σπίτι. Φτιάχνω καφέ, τρώω πρωινό, διαβάζω τις πρώτες ειδήσεις, τσεκάρω τα e-mails μου και γενικά κάπως απολαμβάνω τις ίσως μοναδικές στιγμές της ημέρας που είμαι ήσυχη.

10.00-15.00

Ωρες πρόβας. Αυτή την περίοδο δουλεύω με μια υπέροχη ομάδα ηθοποιών με επικεφαλής τον σκηνοθέτη μας τον Γιώργο Οικονόμου για ένα συγκλονιστικό δικαστικό δράμα εν ονόματι «Terror», του Γερμανού Φέρντιναντ βον Σίραχ που θα ανέβει στις 21 Οκτωβρίου στο θέατρο Αθηνών. Το «Terror» είναι ένα συγκλονιστικό δράμα με φιλοσοφικές προεκτάσεις. Ο κατηγορούμενος Λαρς Κοχ είναι πιλότος της Γερμανικής Στρατιωτικής Αεροπορίας. Κατέρριψε ένα επιβατικό αεροπλάνο που είχε καταληφθεί από αεροπειρατές οι οποίοι απειλούσαν να το ρίξουν στο στάδιο Allianz Arena τη μέρα του τελικού, ένα στάδιο γεμάτο με 70.000 φιλάθλους. Ο επισμηναγός Κοχ αρνήθηκε να υπακούσει τις διαταγές των ανωτέρων του να μην καταρρίψει το αεροπλάνο. Ολοι οι επιβάτες σκοτώθηκαν. Πήρε την πρωτοβουλία να θυσιάσει 164 ανθρώπους για να μη κινδυνεύσουν 70.000. Είναι μάλλον η πιο δημιουργική φάση της ημέρας. Οι πρόβες είναι δύσκολες αλλά και μαγικές. Αυτή η εξοικείωση με το κείμενο που σιγά σιγά γίνεται δικό μας, μπαίνει στο υποσυνείδητο και ζει μέσα από εμάς… οι  αγωνίες, οι αδυναμίες, οι φόβοι, όλα είναι εκεί έτοιμα να αντιμετωπιστούν και να γίνουν παράσταση, όλα ρευστά κι ανοιχτά. Αγαπώ τις πρόβες γιατί τα πράγματα αλλάζουν συνεχώς κι αν είσαι παρών, με τεντωμένες τις κεραίες, μπορείς να ζήσεις μικρά θαύματα.

15.00-20.00

Επιστρέφω στο σπίτι αφού πρώτα πάρω την Ιόλη από το σχολείο. Αυτές τις ώρες αφιερώνομαι αποκλειστικά σε αυτήν και στον δικό της κόσμο. Συζητάμε τη μέρα της στο σχολείο, τη βοηθάω στο διάβασμα, την πηγαίνω στις απογευματινές της  δραστηριότητες. Αν μείνει χρόνος και ο καιρός είναι καλός βγαίνουμε βόλτα για πατίνι και συναντάμε φίλους από τη γειτονιά. Πριν γίνω μαμά, δεν μπορούσα να φανταστώ πόσο μεγάλο ενδιαφέρον έχει η κάθε φάση ενός παιδιού όσο μεγαλώνει, πόσο διαφορετικά είναι τα στάδια που περνάει ένας άνθρωπος προκειμένου να διαμορφώσει την προσωπικότητά του και πόσο τυχερός είναι κανείς όταν έχει τη δυνατότητα να βρίσκεται τόσο κοντά σε ένα παιδί που μεγαλώνει. Δηλώνω ευτυχισμένη και ξέρω πως η Ιόλη είναι το σημαντικότερο πράγμα που έχω κάνει σ’ αυτήν τη ζωή. 

20.00-01.00  

Ετοιμάζω το βραδινό της και συνήθως τρώω κι εγώ μαζί της. Είναι πολύ κουρασμένη αλλά δεν το παραδέχεται, με αποτέλεσμα τις πιο πολλές φορές να την κυνηγάω στο σπίτι να κάνει μπάνιο και να κοιμηθεί. Συνήθως ο στόχος επιτυγχάνεται γύρω στις 21.30. Κι από εκεί ξεκινούν οι αγαπημένες ώρες της ημέρας για εμένα. Μου αρέσει η νύχτα, λειτουργώ καλύτερα, ταιριάζει στον βιολογικό μου ρυθμό. Το σπίτι είναι ήσυχο, έχω τη δυνατότητα να διαβάσω, να δω μια ωραία ταινία και να συναντηθώ με τον Φοίβο που συνήθως κι αυτός επιστρέφει σπίτι μέσα σε αυτό το διάστημα. Επίσης κάνω σχεδόν όλες τις δουλειές του σπιτιού. Βάζω πλυντήρια, απλώνω ρούχα, ποτίζω, κλαδεύω τα λουλούδια στο μπαλκόνι, τακτοποιώ χαρτιά, μαρκαδόρους, κούκλες Barbie, σκυλάκια, γατάκια, κουνελάκια και όποιο άλλο λούτρινο βρεθεί στον δρόμο μου. Τη νύχτα ακούω Τομ Γουέιτς και Ράντι Νιούμαν, σκέφτομαι, οργανώνω τα της δουλειάς μου και ονειρεύομαι το επόμενο ταξίδι που θα κάνω. Και κάποια στιγμή, μόνο και μόνο επειδή το άτιμο το ξυπνητήρι θα χτυπήσει πάλι στις 07.30, πιέζω τον εαυτό μου να πέσει στο κρεβάτι και να κοιμηθεί.

Φυσικά όλα αυτά συμβαίνουν πριν ξεκινήσουν οι παραστάσεις, γιατί διαφορετικά αυτές τις ώρες βρίσκομαι σίγουρα στο θέατρο.

Η Βάσω Καβαλιεράτου πρωταγωνιστεί στο «Terror» στο Θέατρο Αθηνών από 21/10 και στον «Ασχημο» του Μάγιενμπουργκ, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λάλου, στο θέατρο Tempus Verum εν Αθήναις, κάθε Παρ.-Σάβ.-Κυρ. από την 1η Νοεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή