Τα «κρυφά» έσοδα των κινεζικών τραπεζών

Τα «κρυφά» έσοδα των κινεζικών τραπεζών

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι αποδοτικό μια τράπεζα να είναι μεγάλη στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Τα αποτελέσματα τριμήνου των μεγάλων κρατικών τραπεζών όπως η Βιομηχανική και Εμπορική Τράπεζα της Κίνας (ICBC) περιελάμβαναν ευχάριστες εκπλήξεις, παρά την οικονομική αδυναμία, τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού και την παροχή δανείων προς δανειολήπτες με πιστοληπτικό προφίλ που έχει υψηλότερο ρίσκο. Αυτό οφείλεται, εν μέρει, στις προμήθειες, τις οποίες οι μεγάλες τράπεζες ήταν σε θέση να αυξήσουν εφέτος.

Τέσσερις από τις αποκαλούμενες Πέντε Μεγάλες ελεγχόμενες από το κράτος τράπεζες, περιλαμβανομένης της ICBC, της Αγροτικής Τράπεζας της Κίνας (ABC), της Κατασκευαστικής Τράπεζας της Κίνας (CCB) και της Τράπεζας Τηλεπικοινωνιών (BT) παρουσίασαν οικονομικά αποτελέσματα καλύτερα από το αναμενόμενο. Η ICBC, η μεγαλύτερη στον κόσμο με βάση τα περιουσιακά της στοιχεία, ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή τη μεγαλύτερη αύξηση κέρδους τρίτου τριμήνου της τελευταίας πενταετίας. Το ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων ήταν αμετάβλητο, παρά το γεγονός πως η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε με τον πιο αργό ρυθμό των τελευταίων τριάντα ετών. Η αύξηση των κερδών αποδίδεται εν μέρει στην άνοδο των πιστώσεων που χορήγησε η τράπεζα τον Σεπτέμβριο: τα νέα δάνεια σε γουάν που χορήγησε ανήλθαν στο ποσό του 1,7 τρισ. γουάν, εκ των οποίων τα 350 δισ. αφορούσαν νέα δάνεια προς επιχειρήσεις. Μακροπρόθεσμα, η τακτική αυτή ενδέχεται να μην είναι βιώσιμη ή και επιθυμητή. Ορισμένα από αυτά τα δάνεια χορηγήθηκαν σε ιδιωτικές εταιρείες που αναγκάστηκαν να καλύψουν το κόστος εξυπηρέτησης ομολόγων μέσω νέων δανείων. Και τα καθαρά περιθώρια επιτοκίου συρρικνώθηκαν, συμπιεσμένα από την προσπάθεια της κεντρικής τράπεζας να μειώσει το κόστος δανεισμού.

Παρ’ όλα αυτά, οι μεγάλες κινεζικές τράπεζες κατάφεραν να αυξήσουν τα κέρδη τους μέσω της συνεχούς αύξησης εσόδων που δεν προέρχονται από τόκους. Το 2017 και το 2018 η εκστρατεία για τον περιορισμό του σκιώδους τραπεζικού συστήματος στέρησε από τις περισσότερες τράπεζες τα εύκολα κέρδη που αποκόμιζαν δρώντας ως ενδιάμεσοι στη χορήγηση δανείων από μια εταιρεία σε μια άλλη, αλλά και μεταπωλώντας προϊόντα διαχείρισης πλούτου. Η αύξηση των χρεώσεων και των προμηθειών για τα τραπεζικά ιδρύματα που αξιολογούνται από τον διεθνή οίκο Moody’s, επιβραδύνθηκε μόλις στο 0,2% το 2017 από 8% το 2016. Αλλά ανέκαμψε σημαντικά εφέτος: οι χρεώσεις το πρώτο εξάμηνο αυξήθηκαν κατά 12%.

Στην ICBC, παραδείγματος χάριν, τα έσοδα που δεν προέρχονται από τόκους αυξήθηκαν κατά 13% το τελευταίο τρίμηνο, δηλαδή είχαν σχεδόν διπλάσιο ρυθμό αύξησης από ό,τι τα έσοδα από τόκους. Η τάση αυτή υπονομεύει την εκστρατεία του Πεκίνου για μείωση του κόστους δανεισμού. Οι μεγάλες τράπεζες μπορούν να ακολουθήσουν αυτή την πρακτική χωρίς να υφίστανται συνέπειες χάρη στα εθνικά τους δίκτυα, στους καλούς πελάτες που διαθέτουν και στη μεγάλη ποικιλία υπηρεσιών που παρέχουν με χρέωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή