Πτήση-μήνυμα προς την Αγκυρα

Πτήση-μήνυμα προς την Αγκυρα

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διευρύνεται η ελληνική στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως γίνεται απολύτως σαφές από τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.) σε ασκήσεις που πραγματοποιούνται κατά μήκος και κατά πλάτος της περιοχής. Χθες ξεκίνησε η διακλαδική άσκηση «Μέδουσα 9» ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο, ενώ μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.) βρίσκονται ήδη στο νότιο Ισραήλ, όπου αρχίζει αύριο η πολυεθνική αεροπορική άσκηση «Blue Flag». Επιπλέον χθες, σε μια όχι και τόσο συνηθισμένη κίνηση, δύο F-16 της Π.Α. συνόδευσαν ένα στρατηγικό βομβαρδιστικό Β-52 από τα δυτικά της Ελλάδας μέχρι και τα ανατολικά της Κύπρου, όπου το αμερικανικό αεροσκάφος συνέχισε την πορεία του προς τη Μέση Ανατολή, ενώ τα ελληνικά μαχητικά επέστρεψαν στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα από όπου και είχαν προσγειωθεί. Στον σχηματισμό που συνόδευε το B-52 υπήρχαν και αμερικανικά F-35. Ο σχηματισμός πέταξε στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Κύπρου μέχρι και την άκρη της Καρπασίας, ενώ τα ελληνικά μαχητικά ακολούθησαν πορεία επιστροφής νοτίως της Κύπρου. Το B-52 απογειώθηκε από την αεροπορική βάση του Fairford στην Αγγλία από όπου τις προηγούμενες ημέρες ξεκίνησαν οι πτήσεις του συγκεκριμένου τύπου βομβαρδιστικών, αλλά και B-2 στο πλαίσιο της άσκησης της αμερικανικής διοίκησης αεροπορικών δυνάμεων Ευρώπης (USAFE) «Global Thunder».

Την ίδια στιγμή, οι Ε.Δ. Ελλάδας και Αιγύπτου, με τη συμμετοχή και της Κυπριακής Δημοκρατίας, διεξάγουν ασκήσεις στα νότια της Κρήτης και της Πελοποννήσου, οι οποίες θα διαρκέσουν έως και τις 8 Νοεμβρίου. Θα υπάρχουν παρατηρητές από 15 χώρες (ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιορδανία, Νότια Κορέα, Σαουδική Αραβία κ.ά.). Οι ελληνικές Ε.Δ. θα συμμετάσχουν με τρεις φρεγάτες και τα ελικόπτερά τους, δύο πυραυλακάτους, ένα υποβρύχιο, ένα αρματαγωγό, ένα αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης, οκτώ F-16, τρία ελικόπτερα Σινούκ, τέσσερα επιθετικά ελικόπτερα Απάτσι και στελέχη Ειδικών Δυνάμεων. Η αιγυπτιακή πλευρά θα συμμετάσχει με ένα ελικοπτεροφόρο, μία φρεγάτα, μία πυραυλάκατο, ένα υποβρύχιο, έξι F-16 και μονάδες Ειδικών Δυνάμεων. Η κυπριακή συμμετοχή αφορά ένα πλοίο ανοικτής θαλάσσης και Ειδικές Δυνάμεις.

Η Πολεμική Αεροπορία θα είναι περίπου κατά το ίδιο χρονικό διάστημα παρούσα και στο Ισραήλ. Συγκεκριμένα από αύριο μέχρι και τις 14 Νοεμβρίου, ελληνικά F-16 και προσωπικό εδάφους θα σταθμεύουν στη βάση Οβντα στο νότιο Ισραήλ, όπου θα συμμετάσχουν στη φετινή «Blue Flag». Εκτός από τις αεροπορικές δυνάμεις του Ισραήλ και της Ελλάδας στην άσκηση θα συμμετάσχουν οι ΗΠΑ και η Γερμανία και σε αυτήν θα λάβουν μέρος συνολικά περισσότερα από 1.000 άτομα, πιλότοι και προσωπικό εδάφους. Τα πολεμικά σενάρια θα περιλαμβάνουν εκπαίδευση στον αέρα, αλλά και προσβολές στο έδαφος. Στην άσκηση θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά σε μεγάλο εύρος αεροπορικών σεναρίων τα F-35 που διαθέτουν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

Δένδιας με Λαβρόφ στη Μόσχα

Επίσκεψη εργασίας στη Μόσχα θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη Τετάρτη, 6 Νοεμβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος και θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ. Η επίσκεψη του κ. Δένδια στη Ρωσική Ομοσπονδία ανακοινώθηκε από την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. «Οι επικεφαλής των ΥΠΕΞ θα συζητήσουν την κατάσταση και τις προοπτικές των διμερών σχέσεων με την ευκαιρία της ανάληψης καθηκόντων της νέας ελληνικής κυβέρνησης, τον Ιούλιο του 2019», ανέφερε σχετικά η κ. Ζαχάροβα, η οποία επισήμανε ότι οι κ. Λαβρόφ και Δένδιας θα συζητήσουν θέματα της διεθνούς περιφερειακής ατζέντας «με έμφαση στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή