Αθλητισμός των «βρικολάκων»

Αθλητισμός των «βρικολάκων»

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ποιοτικός και επαρκής ύπνος είναι ένα από τα μυστικά όπλα ενός αθλητή κορυφαίου επιπέδου. Σύμφωνα με ειδικούς, η απόδοσή τους κρίνεται κατά μεγάλο βαθμό από τον καλό ύπνο. Ο περιορισμένος χρόνος όμως, τα εβδομαδιαία ταξίδια και οι συνεχείς υποχρεώσεις συμβάλλουν αρνητικά στο να συμπληρώσουν τις ώρες ανάπαυσης που απαιτούνται. Τα τελευταία χρόνια, πολλοί είναι οι επαγγελματίες του αθλητισμού που τονίζουν τον ρόλο του ύπνου ως κομβική λεπτομέρεια, για την πλήρη και ομαλή αποκατάσταση του οργανισμού.

Πιο συγκεκριμένα, η ζωή ενός μπασκετμπολίστα στο ΝΒΑ είναι εξουθενωτική. Μέσα σε μια περίοδο έξι μηνών, οι παίκτες αγωνίζονται σε 82 παιχνίδια (ένα παιχνίδι ανά 2,07 ημέρες) και ταξιδεύουν μέχρι και 50.000 μίλια ανά σεζόν.

Οπως αποκαλύπτει το ESPN, πολλοί αθλητές, παράγοντες και προπονητές πιστεύουν πλέον πως λίγοι είναι αυτοί που πραγματικά αντιλαμβάνονται το μέγεθος της προσπάθειας που καταβάλλουν οι παίκτες και τις παρενέργειες που έχει αυτή στον οργανισμό τους.

Μία από αυτές αφορά τον ύπνο. Τα στοιχεία των ειδικών δείχνουν ότι η στέρηση του ύπνου επηρεάζει το σώμα, το μυαλό, αλλά και τη συμπεριφορά των αθλητών, κάτι που προβληματίζει τους γενικούς διευθυντές των ομάδων. «Εχουμε έναν μεγάλο πληθυσμό βρικολάκων. Προσθέστε και τα ταξίδια και η κατάσταση χειροτερεύει», δηλώνει γενικός διευθυντής ομάδας του ΝΒΑ στο ESPN και προσθέτει: «Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για το πρωτάθλημα. Το μεγαλύτερο θέμα μας χωρίς λύση».

Τα εγκεφαλικά επεισόδια στο NFL (αμερικανικό φούτμπολ) απασχολούν τους ειδικούς εδώ και πολλά χρόνια, όμως πλέον ο προβληματισμός επικεντρώνεται στη στέρηση του ύπνου.

«Νομίζω ότι σε λίγα χρόνια η στέρηση του ύπνου θα είναι ένα ζήτημα για το οποίο θα συζητάμε όπως είναι τα εγκεφαλικά επεισόδια στο NFL», εξηγεί ο σταρ των Σίξερς, Τομπάιας Χάρις. Επειτα από κάθε παιχνίδι, ο 27χρονος Αμερικανός ξεκινά την αποθεραπεία του με στόχο να ηρεμήσει. Παίρνει βαθιές ανάσες και διαχειρίζεται τους παλμούς του. Με αυτόν τον τρόπο, θέτει το σώμα του σε μια ισορροπία και όταν εντέλει βρεθεί στο κρεβάτι, μπορεί να εισέλθει πιο γρήγορα σε έναν βαθύ και επαρκή ύπνο. Τις ημέρες που δεν έχει παιχνίδι, ο Χάρις ετοιμάζεται από τις 18.00 για τον βραδινό του ύπνο. Στις 20.30 βρίσκεται ήδη στο κρεβάτι του και έχει απενεργοποιήσει όλες του τις συσκευές. Προσπαθεί να κοιμηθεί περίπου εννέα ώρες.

Ο Λεμπρόν Τζέιμς επενδύει εκατομμύρια δολάρια ετησίως για το σώμα του, αλλά σε αυτό που στοχεύει περισσότερο από κάθε άλλο, είναι στον ποιοτικό ύπνο. Στο δωμάτιό του, η θερμοκρασία έχει ρυθμιστεί στους 20-21 βαθμούς Κελσίου καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Ολες οι ηλεκτρονικές συσκευές του έχουν απενεργοποιηθεί 30-45 λεπτά πριν μπει σε διαδικασία ύπνου, πλην μιας εφαρμογής στο κινητό του, που τον χαλαρώνει με τον ήχο της βροχής που πέφτει σε φύλλα. Οπως είχε δηλώσει και παλαιότερα ο «βασιλιάς», «δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από τον ύπνο REM» (ύπνος γρήγορων κινήσεων των ματιών, το πέμπτο στάδιο του ύπνου).

Το συνεχές άγχος, οι οικογενειακές και επαγγελματικές υποχρεώσεις δεν επιτρέπουν σε έναν αθλητή του NFL να κοιμηθεί οκτώ ώρες το βράδυ. «Κοιμάμαι 5-6 ώρες, μόνο και μόνο επειδή υπάρχουν τόσο πολλά που πρέπει να κάνω. Αισθάνομαι πως έχουμε την ευθύνη να παρακολουθούμε τα παιχνίδια και να αναλύουμε συστήματά μας, ακόμη και όταν πηγαίνουμε σπίτι», εξηγεί ο Ρότζερ Σάφολντ των Τενεσί Τάιτανς.

Ο ύπνος παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο και στους αθλητές του ποδοσφαίρου ανά την Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Ο διάσημος «προπονητής» ύπνου, Νικ Λιτλχέιλς, συμβουλεύει τους μαθητές του, όπως είναι ο σούπερ σταρ της Γιουβέντους, Κριστιάνο Ρονάλντο, να κάνουν έναν ύπνο 90 λεπτών, πέντε φορές την ίδια νύχτα. Ισχυρίζεται πως οι οκτώ συνεχόμενες ώρες δημιουργούν αφύσικους ρυθμούς στο σώμα των ανθρώπων και τους αφήνουν πιο κουρασμένους το μεσημέρι στις ώρες 13.00 – 15.00. Επίσης, συμβουλεύει τον Πορτογάλο σούπερ σταρ να κοιμάται σε εμβρυακή στάση, με καινούργια καθαρά σεντόνια, κάθε βράδυ.

Ο Τζον Καλούτζι, γιατρός 600 ποδοσφαιριστών στο MLS, αποκαλύπτει πως ο κακός ύπνος επηρεάζει αρνητικά τα αντανακλαστικά των παικτών, ενώ την ίδια ώρα αυξάνει τις πιθανότητες ενός τραυματισμού. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι ο χρόνος αντιδράσεων των αθλητών μειώνεται κατά 300% σε περίπτωση που δεν κοιμηθούν καθόλου μία νύχτα. Συνεπώς, ειδικά για τον τερματοφύλακα, ο ποιοτικός ύπνος μπορεί να καθορίσει την εμφάνισή του σε μια αναμέτρηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή