Βρετανία: Κλείνει η ψαλίδα Συντηρητικών – Εργατικών

Βρετανία: Κλείνει η ψαλίδα Συντηρητικών – Εργατικών

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Η πόλωση, αναπόφευκτη σε πλειοψηφικά συστήματα όπως το βρετανικό, έχει αρχίσει να αποτυπώνεται στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, με την «ψαλίδα» ανάμεσα στους Συντηρητικούς και στους Εργατικούς να κλείνει, πιέζοντας προς τα κάτω τα ποσοστά των μικρότερων κομμάτων.

Το κόμμα Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ ανακοίνωσε, παρ’ όλα αυτά, ονόματα υποψηφίων σε σχεδόν όλες τις περιφέρειες της χώρας, ενώ ο ίδιος ο Φάρατζ αποφάσισε να μην είναι υποψήφιος, κρατώντας την έδρα του ευρωβουλευτή.

«Τι κρίμα, η αποχώρησή του θα ήταν μεγάλη εξοικονόμηση χρημάτων για τους Ευρωπαίους φορολογουμένους», σχολίασε ο Βέλγος ευρωβουλευτής Γκι Φερχόφσταντ, ενώ η ειρωνεία του βασικού οπαδού του Brexit, ο οποίος προτιμά την Ευρωβουλή αντί του Ουυστμίνστερ, ήταν προφανής. Ο Φάρατζ υποστηρίζει ότι η συμφωνία αποχώρησης που συνήψε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον με τις Βρυξέλλες «δεν είναι πραγματικό Brexit» και ζητεί από τον Τζόνσον να την εγκαταλείψει, προς όφελος μιας «συμμαχίας των οπαδών της εξόδου». Η στρατηγική των Συντηρητικών, αντιθέτως, όπως περιγράφηκε από τον Τζόνσον στην εφημερίδα Sun της Κυριακής, έγκειται στην άμεση ψήφιση της συμφωνίας από τη νέα Βουλή, ακόμη και πριν από τα Χριστούγεννα.

Η πρώτη δημοσκόπηση της εταιρείας ΙCM ενόψει των εκλογών της 12ης Δεκεμβρίου εμφανίζει τους Συντηρητικούς στο 38%, έναντι 31% για τους Εργατικούς, 15% για τους Ελεύθερους Δημοκράτες και 9% για το Κόμμα Brexit. Μέχρι τώρα, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν τους Συντηρητικούς να προηγούνται με διαφορά 8 έως 18 μονάδες.

Αντανακλώντας την πραγματικότητα του εκλογικού συστήματος, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση μπορεί να σχηματιστεί είτε από τους Συντηρητικούς είτε από τους Εργατικούς, το δίκτυο ITV προγραμμάτισε τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ των αρχηγών των δύο κομμάτων, Μπόρις Τζόνσον και Τζέρεμι Κόρμπιν. Το δίκτυο Sky θα συμπεριλάβει στο δικό του ντιμπέιτ και την επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Τζο Σουίνσον, πυροδοτώντας διαμαρτυρίες από την πλευρά του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος (SNP), το οποίο είναι μεν υποψήφιο μόνο στη Σκωτία, αλλά αναμένεται να αποσπάσει ικανό αριθμό εδρών, ώστε να αναδειχθεί τρίτο κόμμα στην επικράτεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή