Γερμανία: «Ποτέ ξανά» εν μέσω ανόδου της Ακροδεξιάς

Γερμανία: «Ποτέ ξανά» εν μέσω ανόδου της Ακροδεξιάς

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Στη σκιά της εκλογικής και δημοσκοπικής ανόδου της ξενοφοβικής Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), ειδικά στην ανατολική Γερμανία, απέτισε χθες φόρο τιμής στα δέκα θύματα νεοναζιστικού πυρήνα στο Τσβικάου, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ. Η Μέρκελ επισκέφθηκε πάρκο της πόλης όπου φυτεύτηκαν δέκα νέα δέντρα στη μνήμη των νεκρών, κυρίως μεταναστών, ανάμεσά τους και ενός Ελληνα, που δολοφονήθηκαν από την οργάνωση NSU. Την ώρα, ωστόσο, που μιλούσε η Μέρκελ, ομάδα ακροδεξιών διαδηλωτών τής φώναζε να εγκαταλείψει αμέσως την πόλη.

Στο μεταξύ, διακομματική ανησυχία προκαλούν οι απειλές κατά της ζωής των Πράσινων πολιτικών, Τσεμ Οζντεμίρ και Κλαούντια Ροτ. Ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ μίλησε στην εφημερίδα Süddeutsche για εξαιρετικά προβληματική διάβρωση της κοινωνίας και η επικεφαλής της Αριστεράς Κάτια Κίπινγκ έγραψε στο Twitter πως είναι αλληλέγγυα, πέρα από κομματικές διαχωριστικές γραμμές, με τον Τσεμ Οζντεμίρ, την Κλαούντια Ροτ και όλους όσοι δέχονται απειλές στην καθημερινή ζωή τους. 

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο δήμαρχος της Νυρεμβέργης Ούλριχ Μάλι εξέφρασε χθες τη συμπαράστασή του σε ένα 17χρονο κορίτσι το οποίο πρόκειται να ενσαρκώσει τον Χριστό στις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις της πόλης και βρέθηκε στο στόχαστρο της AfD, εξαιτίας της ινδικής καταγωγής της. «Θα γελούσε κανείς με όλα αυτά, αν δεν γνώριζε ότι αυτοί οι τύποι είναι απολύτως σοβαροί. Αλλά θα μπορούσε να κλάψει και για τα επίπεδα μισανθρωπισμού τους», είπε ο Μάλι σε συνέντευξη Τύπου. Ο δήμαρχος παραδέχθηκε ότι η επιλογή του μαθητή που υποδύεται τον Χριστό έχει επανειλημμένως προκαλέσει κακόβουλα σχόλια, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση πρόκειται για ανοικτά ρατσιστική επίθεση.

Οι δηλώσεις του ακολούθησαν τις επικρίσεις της τοπικής οργάνωσης της AfD για την επιλογή της 17χρονης, της οποίας ο πατέρας, μόνιμος κάτοικος Γερμανίας επί μακρόν, έχει ινδική καταγωγή, ενώ η μητέρα της είναι Γερμανίδα. «Η Νυρεμβέργη έχει έναν νέο Χριστό. Κάποια στιγμή θα ακολουθήσουμε την τύχη των Ινδιάνων», ήταν το επίμαχο σχόλιο της AfD, που υπονοεί ότι οι Γερμανοί θα έχουν την ίδια μοίρα με τους ιθαγενείς στη Βόρεια Αμερική. Εκτοτε, το σχόλιο σβήστηκε και η επίσημη ηγεσία της AfD ζήτησε συγγνώμη. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή