Διεύρυνση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας – Κίνας

Διεύρυνση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας – Κίνας

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν κάτι πρέπει να συγκρατήσει η κινεζική πλευρά, κατά τα λεγόμενα του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι ότι στην Ελλάδα υπάρχει μια κυβέρνηση που «είναι αποφασισμένη να διευκολύνει τους ξένους επενδυτές», μήνυμα που δεν αφορά μόνο το Πεκίνο, παρότι ο πρωθυπουργός το εξέπεμψε στη χθεσινή του συνάντηση με τον Κινέζο πρόεδρο στη Σαγκάη. Ο Σι Τζινπίνγκ από την πλευρά του αναφέρθηκε σε διεύρυνση της ελληνοκινεζικής «στρατηγικής» συνεργασίας που μπορεί να είναι «win win», λίγες μέρες πριν από την έλευσή του στην Αθήνα για την επίσημη επίσκεψή του (10-12 Νοεμβρίου) συνοδεία πολυμελούς υπουργικής αποστολής, κατά τη διάρκεια της οποίας θα έχει νέα συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό.

«Με απροθυμία σταματάω αυτή τη συζήτηση εδώ, αλλά ευτυχώς θα τη συνεχίσουμε στο δείπνο και σε λίγες μέρες στην Αθήνα», φέρεται να είπε ο κ. Σι στον κ. Μητσοτάκη, απηχώντας το θετικό κλίμα της χθεσινής συνάντησης. Η συνάντηση ήταν συμβολικού, αλλά και ουσιαστικού χαρακτήρα, καθώς ο πρωθυπουργός επέλεξε να ταξιδέψει ο ίδιος στη Σαγκάη και να ηγηθεί της πολυπληθούς ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής που μετέχει στην China International Import Expo 2019, όπου η Ελλάδα είναι μία από τις τρεις τιμώμενες χώρες.

Η σημασία της επίσκεψης

«Επέλεξα πράγματι μόλις τον τέταρτο μήνα που είμαι πρωθυπουργός της Ελλάδας να έρθω στην Κίνα, να ηγηθώ της ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής γι’ αυτή την έκθεση για να σηματοδοτήσω με αυτό τον τρόπο την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδω στις διμερείς μας σχέσεις», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας στον κ. Σι –με αφορμή την έγκριση εντός δύο μηνών του master plan της Cosco– ότι «όταν λέμε κάτι το κάνουμε, δεν λέμε λόγια».

Ο πρωθυπουργός φρόντισε να επισημάνει ενώπιον του προέδρου της Κίνας ότι η Ν.Δ. ήταν αυτή που ξεκίνησε πολιτικά το μεγάλο οικονομικό άνοιγμα προς την Κίνα και ότι ο ίδιος θα προχωρήσει τη σχέση αυτή σε ένα «ξεχωριστό επίπεδο». Στη συνάντηση οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν στους τομείς όπου αυτή η συνεργασία μπορεί να ενισχυθεί και να διευρυνθεί και περιλαμβάνουν την ενέργεια, τις μεταφορές, τις τηλεπικοινωνίες, τον τουρισμό, τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και «τη δυνατότητα», όπως είπε ο Κινέζος πρόεδρος, «να γίνει η Ελλάδα κέντρο logistics».

«Η επίσκεψή σας εδώ δίνει νέα ώθηση στη στρατηγική μας συνεργασία», υπογράμμισε ο κ. Σι, ο οποίος πρότεινε τη διεύρυνση της συνεργασίας και την ιδέα καθιέρωσης ενός πολιτιστικού έτους Ελλάδας-Κίνας, το οποίο θα συνδέεται και με τον τουρισμό. Αναφερόμενος στην έκθεση της Σαγκάης, ο Κινέζος πρόεδρος δήλωσε την ικανοποίησή του που η Ελλάδα επωφελείται από την ευκαιρία της έκθεσης «για να μπορέσετε κι εσείς να προωθήσετε τα δικά σας προϊόντα». «Είναι μια κατάσταση από την οποία κερδίζουν και οι δύο χώρες», σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε τη σύνδεση της ναυπήγησης πλοίων από Ελληνες στην Κίνα με οφέλη για την ελληνική οικονομία. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «υπάρχει σήμερα μια κυβέρνηση στην Ελλάδα που είναι αποφασισμένη να προσελκύσει ξένα κεφάλαια και να δημιουργήσει πλούτο και ευημερία για όλους τους Ελληνες και να το κάνει με έναν τρόπο βιώσιμο». Ειδική αναφορά έκανε στα περισσότερα από 1.000 πλοία που έχουν ναυπηγηθεί από Ελληνες πλοιοκτήτες τα τελευταία 15 χρόνια. Τόνισε δε ότι είναι σημαντικό στην εφοδιαστική αλυσίδα των πλοίων «να δούμε ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν μεγάλη τεχνογνωσία σε τροφοδοσία πλοίων και μπορούν να συνεργαστούν με κινεζικά ναυπηγεία. Θα είναι “win win” για Ελληνες παραγωγούς, για τα κινεζικά ναυπηγεία και για τους Ελληνες πλοιοκτήτες φυσικά». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή