Babka, το εβραϊκό γεμιστό τσουρέκι, με σοκολάτα
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Εσείς τι τσουρέκι θα ζυμώσετε φέτος; Αν δεν έχετε αποφασίσει, πάρτε το βιβλίο «Τα γλυκά του Πάσχα και της άνοιξης» που κυκλοφορεί αυτή την Κυριακή με την Καθημερινή. Εδώ μία από τις 54 συνταγές που θα βρούμε μέσα.


Λαζάνια με κιμά και μπεσαμέλ μανιταριού
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Μανιτάρια πολύ ψιλοκομμένα στην μπεσαμέλ και κακάο, σχεδόν ανεπαίσθητο, στη σάλτσα ντομάτας. Μια συνταγή-best seller, που μας έδωσε το μαγειρείο Bread & Roses, στην Πανεπιστημίου.


Φάβα από μπιζέλια
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Μια διαφορετική φάβα με μόλις δύο υλικά: μπιζέλια και κρεμμύδια! Είναι κατάλληλο για vegans αλλά και για όσους νηστεύουν.

Το λεξικό της ταβέρνας
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Για να μην υπάρχουν άγνωστες λέξεις στην…ταβέρνα, συγκεντρώσαμε και σάς παρουσιάζουμε ένα χρήσιμο λεξικό. Όλα αυτά που έλεγαν ανέκαθεν στις ταβέρνες και εξακολουθούν να λένε.



Μαργαρώ: Το θρυλικό τηγανιτζίδικο του Πειραιά από το 1944
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Η ώρα 12 το μεσημέρι κι η μπουκάλα προπανίου ξεβιδώνεται, το τσακμάκι ανάβει τη φωτιά, και οι φλόγες γλείφουν το τηγάνι με το λάδι. Στο μεταξύ το μπαρμπουνάκι βουτάει γυμνό σε μια θάλασσα από φρυγανάλευρο και βγαίνει ντυμένο. Το λάδι βγάζει μικρές φουσκάλες, μυρίζει και καίει, είναι έτοιμο να υποδεχτεί το φρέσκο ψαράκι. Σε λίγο […]

Αρνίσιοι κεφτέδες με στάκα
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Σαν αυτά τα κεφτεδάκια δεν έχετε ξαναδοκιμάσει! Είναι τόσο νόστιμα, που δεν μένει ούτε ένα. Αν δεν θέλετε, δεν τα περιλούζετε με τη σάλτσα στάκας. Αλλά, σάς το λέμε, αξίζει!


Γιάννης Λουκάκης, ο σεφ που περιμένουμε πως και πως στην Αθήνα
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Μαγειρεύει τα υλικά του με την ελάχιστη δυνατή επεξεργασία, καθώς πιστεύει ότι η τεχνική είναι χρήσιμη, αλλά η πρώτη ύλη βασιλιάς. Ο Γιάννης Λουκάκης, λίγο πριν ανοίξει εστιατόριο και στην Αθήνα, μάς ξεναγεί στη βιολογική αγορά της Καλαμαριάς.


Μανέστρα φούρνου με λαχανικά από το Σινά
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Είναι μια συνταγή από την Ιερά Μονή του Όρους Σινά. Αν δεν την κάνουν νηστίσιμη, προσθέτουν τόνο κονσέρβας μέσα στη σάλτσα ή, πιο σπάνια, κάποιο τυρί.

Χαλβάς σιμιγδαλένιος δίχρωμος, με σοκολάτα
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Ο Δημήτρης Μακρυνιώτης εμπνέεται από την ελληνική ταβέρνα και δημιουργεί έναν χαλβά, που όμοιό του δεν έχετε δοκιμάσει. Φτιάξτε τον και απολαύστε τον με ελληνικό καφέ.