Εκατοντάδες μαθητές εκπαιδεύονται στις δεξιότητες του 21ου αιώνα

Εκατοντάδες μαθητές εκπαιδεύονται στις δεξιότητες του 21ου αιώνα

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) είναι μια εκπαιδευτική προσέγγιση που σχεδιάζεται έτσι ώστε στη διδασκαλία των Μαθηματικών και των Φυσικών Επιστημών, μαθημάτων ζωτικής σημασίας για μια βασική κατανόηση του Σύμπαντος, να εισαχθούν οι Τεχνολογίες και η Επιστήμη των Μηχανικών, παράγοντες που αποτελούν για τον άνθρωπο τα μέσα αλληλεπίδρασής του με το Σύμπαν.

Σύμφωνα με σχετικές μελέτες μεγάλων διεθνών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, κατά το προσεχές μέλλον το 25% των θέσεων εργασίας θα απαιτεί γνώσεις STEM, ενώ ήδη τα τελευταία χρόνια η ζήτηση για εργαζομένους με γνώσεις στα συγκεκριμένα πεδία έχει τριπλασιαστεί. Επίσης, το 63% των πτυχιούχων σε πεδία που σχετίζονται με το STEM εξασφαλίζει υψηλότερες αμοιβές από τους εργαζομένους σε άλλα επαγγέλματα. Στη χώρα μας, η εκπαίδευση STEM έγινε ευρύτερα γνωστή την τελευταία πενταετία και μετρά ήδη φανατικούς φίλους.

Κατά τους επόμενους μήνες, εκατοντάδες επιπλέον μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν στις δεξιότητες του 21ου αιώνα μέσω του νεοαφιχθέντος, καινοτόμου προγράμματος Junior Engineer Academy, που έχει αναπτύξει το Ιδρυμα της Deutsche Telekom και θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τον ελληνικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό STEM Education. Το Junior Engineer Academy (JEA) είναι εκπαιδευτικό πρόγραμμα που εμπνεύσθηκε και υλοποιεί με επιτυχία, από το 2005, το Ιδρυμα της Deutsche Telekom στη Γερμανία και στο οποίο συμμετέχουν 101 γερμανικά σχολεία. «Η προετοιμασία των νέων από μικρή ηλικία για την ψηφιακή κοινωνία και τον επαγγελματικό στίβο είναι ένας από τους βασικούς στόχους μας. Για να το πετύχουμε, είναι απαραίτητο να καλλιεργήσουμε στους νέους τις δεξιότητες αλλά και τον ενθουσιασμό για την τεχνολογία. Είμαστε ευχαριστημένοι που έχουμε βρει στον STEM Education έναν ικανό εταίρο για την έναρξη του επιτυχημένου προγράμματος Junior Engineer Academy στην Ελλάδα», δήλωσε ο Εκεχαρντ Βίντερ, διευθύνων σύμβουλος του Ιδρύματος.

Εκατοντάδες μαθητές εκπαιδεύονται στις δεξιότητες του 21ου αιώνα-1

Mαθητής επί το έργον.

Διετές πρόγραμμα

Στην Ελλάδα, το πρόγραμμα JEA θα έχει διάρκεια δύο έτη και θα υλοποιηθεί από τον STEM Education σε 16 σχολεία όλης της χώρας, σε μαθητές Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου – ένα εκ των σχολείων θα υποστηριχθεί από την Cosmote, η οποία την τελευταία πενταετία συνεργάζεται στενά με τον STEM Education. «Περισσότεροι από 1.500 μαθητές γυμνασίου στην Ελλάδα έχουν τώρα την ευκαιρία να ανακαλύψουν την Τεχνολογία, τη Μηχανική και την Επιστήμη αναπτύσσοντας δεξιότητες STEM. Ταυτόχρονα, μπορούν να καταλάβουν καλύτερα ποια είναι τα τεχνικά επαγγέλματα και ποια επαγγέλματα σχετίζονται με τη Μηχανική», τόνισε ο πρόεδρος του STEM Education, Ιωάννης Σομαλακίδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που οργανώθηκε για την παρουσίαση της πρωτοβουλίας. Επισήμανε, δε, ότι θα πρέπει να γίνει προσπάθεια διάχυσης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων STEM σε όλη την Ελλάδα, είτε μέσω εισαγωγής στο αναλυτικό πρόγραμμα των σχολείων είτε μέσω κέντρων, ως απογευματινή δραστηριότητα. «Θεωρούμε ότι σε μικρές ηλικίες είναι σημαντική η Μηχανική. Δηλαδή, ομάδες παιδιών πρέπει να μάθουν Μαθηματικά, Φυσική και Τεχνολογία μέσα από τις κατασκευές, υλοποιώντας ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών, στο οποίο θα παίζουν και θα δημιουργούν ως ομάδα, θα αποκτήσουν αυτοεκτίμηση και κατανόηση βιωματική και θα γίνουν οι νέοι μηχανικοί, θα αναπτύξουν δικές τους κατασκευές».

Στο δίκτυο του Junior Engineer Academy στην Ελλάδα συμμετέχουν τα εξής σχολεία: 6ο Γυμνάσιο Ξάνθης, 4ο Γυμνάσιο Παλαιού Φαλήρου, 2ο Γυμνάσιο Νέας Μάκρης, Γυμνάσιο Μεταμόρφωσης – Ηρακλείου, Πρότυπο Γυμνάσιο Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά, 1ο Γυμνάσιο Ραφήνας, 2ο Γυμνάσιο Κηφισιάς, Γυμνάσιο Πέτα, 2ο Γυμνάσιο Ευόσμου – Ιωάννης Κακριδής, 1ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης, 6ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, 2ο Γυμνάσιο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ιωαννίνων, 1ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων, Γυμνάσιο Λακκόπετρας Αχαΐας, EN.E.E.GY-L. Πατρών και Επαγγελματικό Γυμνάσιο Πάτρας και Ράλλειο Γυμνάσιο Θηλέων. «Η ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των νέων συνεισφέρει στην υλοποίηση του οράματός μας για έναν κόσμο καλύτερο για όλους μέσω της τεχνολογίας. Μέσα από τις πρωτοβουλίες μας για την Εκπαιδευτική Ρομποτική, περισσότεροι από 19.000 μαθητές σε όλη την Ελλάδα έχουν αναπτύξει δεξιότητες STEM», τόνισε χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία του Junior Engineer Academy η Σταυρούλα Αγγελοπούλου, υποδιευθύντρια Εταιρικής Υπευθυνότητας του Ομίλου ΟΤΕ, που θα αναλάβει την υποστήριξη του Ράλλειου Γυμνασίου Θηλέων.

Ολα τα σχολεία έχουν εφοδιαστεί με τον απαραίτητο εξοπλισμό (3D εκτυπωτές, εργαλεία, μπαταρίες, Arduino uno κ.λπ.), τον οποίο θα αξιοποιήσουν περισσότεροι από 1.500 μαθητές και 45 εκπαιδευτικοί που έχουν λάβει ανάλογη εκπαίδευση. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έξι ενότητες (απλές μηχανές, απλές και ηλεκτρικές μηχανές, από τον ηλεκτρισμό στους αυτοματισμούς, πιλοτικά ρομποτικά μοντέλα, σχεδιασμός και εκτύπωση τρισδιάστατων μοντέλων και πρωτότυπα μοντέλα αυτοματισμών) και θα υλοποιηθούν συνολικά 28 δραστηριότητες. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος θα καταρτιστεί ένα τεύχος με οδηγίες κατασκευής, φύλλα εργασίας για τους μαθητές και έναν οδηγό, έτσι ώστε ο κάθε δάσκαλος να μάθει όσα χρειάζεται για να διδάξει το πρόγραμμα στο σχολείο του.

Το ελληνικό δίκτυο είναι το δεύτερο Junior Engineer Academy εκτός Γερμανίας, μετά την επιτυχημένη συνεργασία του Ιδρύματος της Deutsche Telekom με το Κροατικό Ινστιτούτο Νεανικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή