Το Διαφάνι μέσα μας

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μας τσίμπησαν και εμάς οι «Αγριες Μέλισσες» και είδαμε την αγριάδα τους μπροστά στα αθώα μάτια μας που έχουν συνηθίσει σε κομμένα χέρια, κεφάλια και άλλα πολύτιμα όργανα στα «Game of Thrones» και στα Νέτφλιξ των ξένων. Η ένταση που κρύβεται κάτω από τις ματιές και τα βλέμματα των τριών αδελφών, εδώ, στα δικά μας, αποδεικνύεται το ίδιο εθιστική με τους μπαρουτοκαπνισμένους «Peaky Blinders».

Γιατί, όμως, γυρίζουμε το κανάλι στην ελεύθερη τηλεόραση ενώ την είχαμε για τα καλά εξορίσει από τις ζωές μας και είχαμε ησυχάσει; Δεν νομίζω ότι η αιτία βρίσκεται στα κοστούμια και στα σκηνικά. Αυτά παραείναι καθαρά και καλοδουλεμένα για να γίνουν πιστευτά, τους λείπουν οι ρωγμές που θα ταίριαζαν με τους χαρακτήρες της σειράς.

Νομίζω ότι αυτό που αναβιώνει επιτυχημένα η τηλεοπτική σειρά του ΑΝΤ1, η οποία διανύει τον δεύτερο μήνα της προβολής της, μέσω των χαρακτήρων της είναι η νοοτροπία της ελληνικής επαρχίας, με την οποία χαλαρά μπορούμε να ταυτιστούμε σκρολάροντας την 4η Βιομηχανική Επανάσταση.

Η μικρή κοινότητα και η γνώμη της που καθορίζει τις ζωές των μελών της, οι αμαρτίες του παρελθόντος που μεταφέρονται στις επόμενες γενιές, η θέση της γυναίκας, τα μυστικά που καθορίζουν συμπεριφορές, οι ίντριγκες και οι μηχανορραφίες, ο πλούτος που είναι υπεράνω των αρχών και του νόμου, η σύγκρουση μιας ανατολίτικης, πατριαρχικής νοοτροπίας, με τις φιλελεύθερες ιδέες της δύσης, το Διαφάνι είναι κάπου μέσα μας, καλά αγκιστρωμένο.

Το ζήτημα δεν είναι να αναρωτηθούμε κατά πόσον έχουμε αλλάξει από τότε, γιατί έτσι θα χάσουμε την μπάλα, αλλά να παρατηρήσουμε ότι η επαρχία, η Περιφέρεια, η μικρή κοινότητα, που πολλοί από εμάς δεν την έχουν ζήσει πραγματικά, που νοσταλγούμε αλλά ταυτόχρονα προσπαθούμε να απαλλαγούμε από αυτή, είναι ακόμη τόσο δυνατή, ικανή και άγρια για να παράγει ολόκληρα μελίσσια τηλεοπτικού περιεχομένου που βουίζουν κάθε βράδυ. Αν η νοοτροπία του χωριού ήταν τόσο ξένη σε εμάς, γιατί κολλάμε πάνω της σαν να έχει μέλι;

Ανυπομονώ για τις εκλογές στο Διαφάνι, αν είναι στο σενάριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή