Βραβεία Ποιότητας Γαστρονόμου 2019: Το χρυσάφι της Κοζάνης

Βραβεία Ποιότητας Γαστρονόμου 2019: Το χρυσάφι της Κοζάνης

40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι χρειάζεται για να αναβιώσει μια παλιά τοπική ποικιλία που ξεχάστηκε με τα χρόνια; Γνώση, κέφι, επιμονή και όραμα. Με αυτά κατάφερε μια ομάδα νέων ανθρώπων από το Βόιο Κοζάνης, με επικεφαλής το γεωπόνο Γιάννη Παπαϊορδανίδη, να επαναφέρουν δυναμικά την παραδοσιακή καλλιέργεια της φακής στην περιοχή τους, παράγοντας ένα κορυφαίο προϊόν. Σήμερα, 10 χρόνια μετά το πρώτο βήμα, τα ξεχασμένα χωράφια θροΐζουν κάθε Ιούνιο φορτωμένα με τον πανάρχαιο καρπό.

Βραβεία Ποιότητας Γαστρονόμου 2019: Το χρυσάφι της Κοζάνης-1

Φωτογραφία: Αγγελος Γιωτόπουλος

Πάνω από 150 αγρότες συνεργάζονται με την εταιρεία και νέοι άνθρωποι επέστρεψαν στα πατρογονικά τους προκειμένου να στραφούν ξανά στην καλλιέργεια που έθρεψε τόσες γενιές. Η ετήσια παραγωγή φτάνει τους 1.500 τόνους σε φακές, ρεβίθια, φασόλια και φάβα από κάθε γωνιά της Μακεδονίας, ενώ γίνονται και εξαγωγές σε απαιτητικές αγορές όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία, ο Καναδάς και η Ιαπωνία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή