Ενίσχυση διαύλων της Αθήνας με Μόσχα

Ενίσχυση διαύλων της Αθήνας με Μόσχα

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ευρύτερη προσπάθεια της Αθήνας να ενισχύσει τους δεσμούς της με τη Μόσχα σε διμερές πλαίσιο εντάσσεται η σημερινή επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στη Μόσχα, όπου θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Η ενίσχυση του γεωπολιτικού ρόλου που διαδραματίζει πλέον η Μόσχα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου και ο ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στη Ρωσία και την Τουρκία καθιστούν την προσέγγιση από πλευράς της Ελλάδας υποχρεωτική.

Η Αθήνα δεν κρύβει ότι επιθυμεί να ξεπεραστεί το κλίμα ψυχρότητας που είχε δημιουργηθεί την εποχή των απελάσεων των Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα και να περάσει σε μια εποχή στενότερης επικοινωνίας για τα περιφερειακά ζητήματα.

Οι κ. Δένδιας και Λαβρόφ θα υπογράψουν σήμερα κοινό πρόγραμμα διαβουλεύσεων Ελλάδας -Ρωσίας για τα έτη 2020-2022, βάσει του οποίου θα θεσμοθετηθούν τακτικές επαφές σε υπηρεσιακό και πολιτικό επίπεδο ανάμεσα στις δύο χώρες.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι ο Nίκος Δένδιας θα συζητήσει για την κατάσταση στη Συρία αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο και θα εκφράσει τον προβληματισμό του για την κλιμακούμενη παραβατικότητα και την επικίνδυνη συμπεριφορά της Τουρκίας.

Ο κ. Δένδιας αναμένεται, ακόμη, να συζητήσει με τον κ. Λαβρόφ για τη στάση της Αγκυρας στο μεταναστευτικό και προσφυγικό, ενώ η ατζέντα θα περιλαμβάνει όσα συμβαίνουν στα Βαλκάνια και το Κυπριακό.

Ως προς το ζήτημα των ευρωρωσικών σχέσεων, ο κ. Δένδιας επισήμανε χθες (RIA-Novosti) ότι η Ελλάδα θεωρεί τη Ρωσία «αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας».

Kοινή διακήρυξη

Εν τω μεταξύ, χθες η Αθήνα υπέγραψε κοινή διακήρυξη 17 ευρωπαϊκών χωρών για τη διατήρηση του ύψους των παραδοσιακών πολιτικών, και δη της συνοχής, στον νέο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ευρωπαικής Ενωσης Στη σύνοδο κορυφής των Φίλων της Συνοχής που πραγματοποιήθηκε στην Πράγα, την Ελλάδα εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή