Προσφορές από 10 επενδυτές για έργο ευρυζωνικών υποδομών 870 εκατ. ευρώ

Προσφορές από 10 επενδυτές για έργο ευρυζωνικών υποδομών 870 εκατ. ευρώ

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη στροφή στα έργα υποδομών σηματοδοτεί το ενδιαφέρον των επενδυτών για το UltraFast BoradBand (UFBB). Χθες, υποβλήθηκαν οι μη δεσμευτικές προσφορές και συνολικά, δέκα επενδυτές εξέφρασαν ενδιαφέρον, εκ των οποίων ένας από το εξωτερικό. Πρόκειται για την Oman Fiber Optics (OFO), μια εταιρεία παραγωγής οπτικών ινών με έδρα τη Μασκάτ του Ομάν.

Οι υπόλοιποι εννέα ενδιαφερόμενοι είναι ελληνικές επιχειρήσεις, με προεξάρχουσες τις τηλεπικοινωνιακές (ΟΤΕ, Vodafone, Wind), τις ενεργειακές (ΔΕΗ, State Grid) και τις κατασκευαστικές (Αβαξ, Intrakat, Μυτιληναίος και Τέρνα Ενεργειακή). Το έργο UFBB ελκύει το ενδιαφέρον, αφενός λόγω μεγέθους, αφετέρου λόγω του ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται στροφή των επενδυτών σε έργα υποδομών.

Αναφορικά με το μέγεθος, το έργο που θα υλοποιηθεί με τη μορφή ΣΔΙΤ, αφού προηγηθεί η διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου, είναι το μεγαλύτερο αυτής της μορφής που θα υλοποιηθεί στη χώρα μας. Στη παρούσα περίοδο, μάλιστα, είναι το μεγαλύτερο συγχρηματοδοτούμενο έργο ανάπτυξης ευρυζωνικών υποδομών στην Ε.Ε. Το ύψος ανέρχεται σε 700 εκατ. ευρώ (870 εκατ. ευρώ αν συμπεριληφθεί ο ΦΠΑ), εκ των οποίων τα 300 εκατ. ευρώ θα αποτελέσουν τη δημόσια χρηματοδότηση και τα υπόλοιπα 400 εκατ. ευρώ την ιδιωτική συμμετοχή.

Το UFBB αφορά περίπου 2,4 εκατ. πολίτες και επιχειρήσεις και στην πλήρη ανάπτυξή του θα υποστηρίξει περισσότερες από 810.000 ευρυζωνικές συνδέσεις, ταχύτητας τουλάχιστον 100 Μbps. Το έργο περιλαμβάνεται στον σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία της «Κοινωνίας του Gigabit» και η υλοποίησή του, ως μεγάλου συγχρηματοδοτούμενου έργου, έχει εγκριθεί από τις κοινοτικές αρχές στις αρχές του 2019. Ομως, δεν είναι μόνον η στροφή των επενδυτών στα έργα υποδομών. Η διαφαινόμενη έξοδος της χώρας από την κρίση και η μείωση του κόστους κεφαλαίου ελκύουν περισσότερα επενδυτικά σχήματα απ’ ό,τι στο παρελθόν. Αυτό δεν είχε συμβεί για παράδειγμα στο αντίστοιχο έργο ευρυζωνικών υποδομών Rural, που σχεδιάστηκε και προκηρύχθηκε μέσα στην οικονομική κρίση (2012-2014). Για το έργο ύψους 150 εκατ. ευρώ οι ενδιαφερόμενοι ήταν μόνον δύο, ο ΟΤΕ και η Intrakat.

Πάντως, η κυβέρνηση υποδέχθηκε τη χθεσινή εκδήλωση ενδιαφέροντος για το UFBB με μεγάλη ικανοποίηση. «Μία από τις κύριες αποστολές του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση των μεγάλων έργων που χρειαζόμαστε για να αλλάξουμε εποχή», σχολίασε ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης. Το Ultra Fast Broadband, πρόσθεσε, είναι ένα πολύ σημαντικό έργο και μέσω αυτού δίνουμε σε εκατομμύρια πολίτες και επιχειρήσεις τη δυνατότητα πρόσβασης σε ταχύτητες που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις. 

Από την  πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Αντώνης Τζωρτζακάκης, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το έργο θα ξεκινήσει μέσα στην επόμενη χρονιά. «Είμαστε έτοιμοι για τα επόμενα βήματα προκειμένου εντός του 2020 να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής των νέων υποδομών οπτικών ινών που θα εξασφαλίσουν γρήγορη πρόσβαση στο Διαδίκτυο για μεγάλο αριθμό νοικοκυριών και επιχειρήσεων», είπε χαρακτηριστικά. Για την υλοποίηση του έργου η χώρα θα χωριστεί σε επτά περιοχές και κάθε επενδυτικό σχήμα θα μπορεί να διεκδικήσει μέχρι δύο περιοχές. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή