Εστω και λίγο, το τρέξιμο ευνοεί την υγεία

Εστω και λίγο, το τρέξιμο ευνοεί την υγεία

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Kαλά τα νέα ακόμα και για τους πιο τεμπέληδες. Νέα βρετανική μελέτη αποδεικνύει ότι το τρέξιμο είναι ευεργετικό για την υγεία και συνδέεται με μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου, ασχέτως του χρόνου ή της ταχύτητας που θα αναπτύξει ο δρομέας.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 3,2 εκατομμύρια θάνατοι κάθε χρόνο αποδίδονται στην έλλειψη σωματικής δραστηριότητας. «Οποιαδήποτε ποσότητα τρεξίματος, ακόμα και άπαξ εβδομαδιαίως, είναι πολύ καλύτερη από τη μηδενική σωματική άσκηση. Ωστόσο, το περισσότερο τρέξιμο δεν συνδέεται απαραιτήτως με περαιτέρω μείωση των πιθανοτήτων πρόωρου θανάτου», επισημαίνουν οι ερευνητές.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση British Journal of Sports Medicine, εστιάστηκε σε 14 προηγούμενες μελέτες στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 230.000 άνθρωποι, η κατάσταση της υγείας των οποίων παρακολουθήθηκε για περιόδους που κυμαίνονται μεταξύ των 5,5 και 35 ετών. Κάθε μελέτη είχε βέβαια τις δικές της διαφορές. Κάποιες συνέκριναν δρομείς με εκείνους που δεν έτρεχαν καθόλου, ενώ άλλες χαρακτήριζαν «δρομείς» ακόμα και εκείνους που έτρεχαν μία φορά τον μήνα.

Συνολικά, 25.951‌ από τους συμμετέχοντες στη μελέτη πέθαναν. Οταν οι ερευνητές συνέκριναν αυτούς που έτρεχαν, ασχέτως απόστασης και ταχύτητας, με εκείνους που δεν έτρεχαν καθόλου, διαπίστωσαν ότι οι δρομείς είχαν κατά 27% λιγότερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, αλλά και μειωμένη πιθανότητα θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα ή καρκίνο, κατά 30% και 23% αντιστοίχως.

Αξιολογώντας την απόσταση που κάλυπταν οι δρομείς και την ταχύτητα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σημαντικά οφέλη για την υγεία καταγράφηκαν ακόμα και γι’ αυτούς που έτρεχαν άπαξ εβδομαδιαίως, ή και ακόμα λιγότερο, ή με ταχύτητα 9,5 χλμ./ώρα ή ακόμα χαμηλότερη. Δεν καταγράφηκαν περαιτέρω οφέλη, όσον αφορά τη μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου, σε μεγαλύτερα επίπεδα τρεξίματος.  Οπως επισημαίνει ο συντονιστής της έρευνας, δρ Ζέλικο Πέντεσιτς, του Πανεπιστημίου της Βικτόρια, στην Αυστραλία, «το τρέξιμο κάνει καλό στην ανθρώπινη υγεία, σε οποιαδήποτε ποσότητα, ακόμα και όταν γίνεται μία φορά την εβδομάδα ή επί πενήντα λεπτά  την εβδομάδα. Αυτό φυσικά δεν πρέπει να αποθαρρύνει τους δρομείς που απολαμβάνουν το τρέξιμο περισσότερες φορές την εβδομάδα».

Tέλος, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) συνιστά έντονη σωματική δραστηριότητα, επί 75 λεπτά, μία φορά την εβδομάδα, για τους ενήλικες (ή 150 λεπτά ήπιας άσκησης). Ωστόσο,  ο δρ Πέντεσιτς τονίζει  ότι ακόμα και μικρότεροι χρόνοι τρεξίματος μπορεί να παράγουν σημαντικά οφέλη για την υγεία και ειδικά όσον αφορά τη μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή