Χειρότερο και από φιάσκο

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πώς αισθάνεται ο αρθρογράφος που, ενώ δεν συμμερίζεται ακραίες αντικοινοβουλευτικές απόψεις, καταλήγει να τα βάζει με το σύνολο των κομμάτων της Βουλής; Η διακομματική πρόταση για διευκόλυνση των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους δεν είναι απλά ένα φιάσκο.

Δείχνει τη βαθύτερη λογική και τις βαθύτερες προτεραιότητες των κομμάτων. Το θέμα ξεκίνησε από τον πρωθυπουργό, ίσως ως ανταπόδοση της κίνησης Τσίπρα που, με κριτήριο το εκλογικό όφελος, έδωσε ψήφο στα άγουρα παιδιά των 17 ετών και όχι στους ώριμους Ελληνες του εξωτερικού. Επειδή όμως χρειάζονται 200 ψήφοι βουλευτών άρχισαν οι υποχωρήσεις της Ν.Δ.

Ως εδώ καλά. Τα άσχημα ξεκινούν από το σημείο που οι υποχωρήσεις έφθασαν να παράγουν ένα αντισυνταγματικό έκτρωμα πασπαλισμένο με αντισυνταγματικές δηλώσεις.

Παραβιάζεται η αρχή της ίσης μεταχείρισης των ψηφοφόρων, όταν για εκείνους του εξωτερικού απαιτείται η κατοχή ΑΦΜ, ενώ για εκείνους του εσωτερικού όχι. Και μάλιστα, η διάκριση γίνεται σε οικονομική βάση, αφού μόνο όσοι Ελληνες του εξωτερικού έχουν τον χρόνο και τα χρήματα μπορούν να έρθουν να ψηφίσουν στην Ελλάδα χωρίς να έχουν ΑΦΜ.

Η ειρωνεία είναι ότι αυτή την «ταξική» διάκριση δεν την επέβαλε η Ν.Δ., αλλά το ΚΚΕ. Ακόμα, παραβιάζεται η λογική, αφού υπάρχει πλαφόν στον χρόνο διαμονής στο εξωτερικό, ωσάν η ιθαγένεια να… ξεβάφει με τον καιρό (Αντύπας Καρίπογλου).

Αλλά το πιο εντυπωσιακό είναι η δήλωση-απειλή του υπουργού Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη κατά των δικαστών: «Με τους 300 βουλευτές να ψηφίζουν δεν μπορεί να υπάρξει κανένα δικαστήριο που θα επιδείξει ακτιβισμό». Η αρχή της διάκρισης των εξουσιών πάει περίπατο (Στέφανος Μάνος).

Η κατάσταση μου θυμίζει την Οικουμενική Κυβέρνηση του 1989. Απαλλαγμένη από κομματικό κόστος, θα μπορούσε να προχωρήσει σε ανατρεπτικές μεταρρυθμίσεις, που θα μας προστάτευαν από τα μετέπειτα δεινά.

Δεν το έκανε, διότι η βαθύτερη λογική κάθε κόμματος ήταν να προωθήσει το στενό κομματικό συμφέρον εις βάρος των ομοτράπεζων λοιπών κομμάτων. Και έληξε άδοξα, χωρίς κανένα έργο, με μειωμένη την εκτίμηση των πολιτών στους πολιτικούς.

Με την ίδια στενοκεφαλιά αντιμετωπίζουν τα σημερινά κόμματα την ψήφο των ομογενών. Και ο αρθρογράφος αισθάνεται πως δεν είναι λίγοι οι πολίτες που κάνουν τις ίδιες απαξιωτικές σκέψεις. Ελπίζω ο Κυρ. Μητσοτάκης να ανατρέψει το έκτρωμα στη Βουλή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή