ΚΤΕΟ: σύντομα αναμένονται τα πρόστιμα

ΚΤΕΟ: σύντομα αναμένονται τα πρόστιμα

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το παραμύθι με τον λύκο και τα πρόβατα θυμίζει πλέον το ζήτημα της κατ’ οίκον αποστολής προστίμων για τα ανέλεγκτα από ΚΤΕΟ οχήματα, τα οποία, σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες, αναμένεται να «χτυπήσουν» την πόρτα των παραβατών πριν από την εκπνοή του 2019. Παρά το γεγονός ότι η διασταύρωση των δεδομένων του υπουργείου Μεταφορών με την αντίστοιχη του υπουργείου Οικονομικών προβλέπεται από το 2015, το ελληνικό Δημόσιο φαίνεται ότι δυσκολεύτηκε να «παντρέψει» τις δύο βάσεις δεδομένων. Μόνο όταν αυτή ολοκληρωθεί, θα μπορούν να διασταυρωθούν οι δύο βάσεις δεδομένων, οι οποίες θα «επικοινωνήσουν» με τα ΚΤΕΟ, από όπου θα προκύψουν οι παραβάτες.

Οι νεότερες εξαγγελίες κάνουν λόγο για ολοκλήρωση της διασύνδεσης εντός του Νοεμβρίου, το οποίο πρακτικά συνεπάγεται την άμεση αποστολή των προστίμων στους παραβάτες ιδιοκτήτες Ι.Χ. Πληροφορίες θέλουν τη μεγάλη καθυστέρηση να οφείλεται –πέραν των δυσλειτουργιών της γραφειοκρατίας του δημοσίου τομέα– στη μη συμμόρφωση των δημοσίων ΚΤΕΟ ως προς την ηλεκτρονική καταγραφή των δεδομένων τους. Η πλειονότητα των δημοσίων ΚΤΕΟ δεν είχε περάσει από το χειρόγραφο στο ηλεκτρονικό σύστημα, με αποτέλεσμα να μη διαθέτουν τα στοιχεία ελέγχων σε κάποια ψηφιακή βάση δεδομένων. Αντιθέτως, τα ΙΚΤΕΟ (ιδιωτικά ΚΤΕΟ) όφειλαν να συμμορφωθούν με την υποχρέωση ηλεκτρονικής καταγραφής των δεδομένων τους από την πρώτη ημέρα λειτουργίας τους, βάσει νομοθεσίας.  

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τέσσερα στα δέκα οχήματα δεν έχουν περάσει από τεχνικό έλεγχο, ενώ οι απώλειες για τα δημόσια ταμεία ανέρχονται σε 100 εκατ. ευρώ ετησίως. Εάν, από την άλλη, αύριο περνούσαν από ΚΤΕΟ όλα τα υπόχρεα οχήματα, τότε τα δημόσια ταμεία θα συγκέντρωναν 200 εκατ. ευρώ και 100 εκατ. ευρώ κάθε επόμενο έτος. Οπως επισημαίνουν, μάλιστα, εκπρόσωποι των ιδιωτικών ΚΤΕΟ, όσο παραμένει σε εκκρεμότητα η ηλεκτρονική διασταύρωση τόσο διατηρείται πρόσφορο το έδαφος σε επιτηδείους να διακινούν πλαστά πιστοποιητικά ελέγχου από ΚΤΕΟ. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διορθώσεις στο μηχανογραφικό σύστημα του υπουργείου Μεταφορών, οπότε θα έχει διαπιστωθεί πόσοι και ποιοι ιδιοκτήτες οχημάτων δεν τα έχουν περάσει από ΚΤΕΟ, ώστε να τους επιβληθεί το πρόστιμο των 150 ευρώ. Το πρόστιμο θα επιβάλλεται ηλεκτρονικά, μέσω του συστήματος Taxisnet.

Το χρονικό

Σημειώνεται ότι η τελευταία αναβολή επιβολής προστίμων σημειώθηκε τον Μάρτιο του 2018. Η εφαρμογή της πρόβλεψης μετατέθηκε για τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, οπότε επίσης δεν εφαρμόστηκε. Στις αρχές του τρέχοντος έτους, στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης έκαναν λόγο για άμεση αποστολή των προστίμων μέχρι και λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές. Πρώτη φορά που ανακοινώθηκε η απειλή αποστολής προστίμων στους ασυνεπείς ιδιοκτήτες Ι.Χ. ήταν το 2015 και τότε συνέβη το αδιαχώρητο στα ΚΤΕΟ όλης της χώρας. Οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. παρέμεναν ατελείωτες ώρες στις ουρές των ΚΤΕΟ προκειμένου να περάσουν από τον πολυπόθητο έλεγχο που θα τους εξασφάλιζε τη μη επιβολή προστίμου. Ωστόσο, όταν έληξε εκείνη η προθεσμία, δόθηκε μια μικρή παράταση. Ακόμη και μετά την παρέλευση αυτής της ημερομηνίας, κανείς δεν είδε τα πολυσυζητημένα ειδοποιητήρια προστίμων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή