Πότε ο ΕΦΚΑ «μπλοκάρει» την ηλεκτρονική υποβολή ΑΠΔ στους κακοπληρωτές

Πότε ο ΕΦΚΑ «μπλοκάρει» την ηλεκτρονική υποβολή ΑΠΔ στους κακοπληρωτές

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «μπλόκο» στην ηλεκτρονική πρόσβαση των κακοπληρωτών εργοδοτών στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ ενεργοποιεί υπουργική απόφαση που υπέγραψε χθες ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, σε εκτέλεση του νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα. Με την ίδια απόφαση, μάλιστα, δίνεται στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) η δυνατότητα να  προβαίνει σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης εισφορών –«αγγίζοντας» πλέον την περιουσία των στρατηγικών οφειλετών– μέσω του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ). Στόχος του υπουργείου είναι, σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, να κλείσει κάθε «παράθυρο» εισφοροδιαφυγής και εισφοροαποφυγής στους συστηματικούς κακοπληρωτές, δηλαδή τους εργοδότες που, βρίσκοντας «ανοίγματα» στο νομικό πλαίσιο, απέφευγαν συστηματικά την εκπλήρωση των ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων.

Αναλυτικά, η υπουργική απόφαση προβλέπει ότι η δυνατότητα αναστολής των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΕΦΚΑ για την υποβολή Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) δίνεται στο ΚΕΑΟ, παράλληλα με τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που προβλέπονται από τον ΚΕΔΕ, εφόσον συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:

• Ο εργοδότης ασφαλίζει προσωπικό μέσω ΑΠΔ χωρίς να καταβάλλει τις ασφαλιστικές εισφορές.

• Δεν έχει προχωρήσει σε ρύθμιση οφειλών ή προβαίνει επανειλημμένα σε ρυθμίσεις τις οποίες στη συνέχεια δεν εξυπηρετεί.

• Η μη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών ανάγεται σε τουλάχιστον 6 μισθολογικές περιόδους κατ’ έτος ή και λιγότερες, εάν ο εργοδότης χρησιμοποιεί μεθόδους που παρεμποδίζουν την ικανοποίηση του ΕΦΚΑ από την περιουσία του, ή δεν επιτρέπουν τον εντοπισμό των πραγματικών υπευθύνων.

Μετά την εφαρμογή του μέτρου, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, οι ΑΠΔ θα πρέπει να υποβληθούν, με ψηφιακό – μαγνητικό μέσο, στην αρμόδια υπηρεσία μισθωτών του ΕΦΚΑ.

Για την επιβολή του μέτρου, το ΚΕΑΟ οφείλει να ενημερώσει την αρμόδια υπηρεσία του ΕΦΚΑ, προκειμένου να διενεργηθεί έλεγχος σχετικά με τη λειτουργία της επιχείρησης. Τα αποτελέσματα του ελέγχου αποστέλλονται στην κεντρική υπηρεσία του ΚΕΑΟ και, στη συνέχεια, ο εργοδότης ενημερώνεται για την αναστολή χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος. Αντίστοιχα, το… ξεμπλοκάρισμα της ηλεκτρονικής υποβολής επιτρέπεται εφόσον ο εργοδότης εξοφλήσει τη συνολική οφειλή, συμπεριλαμβανομένων και των ασφαλιστικών εισφορών που δηλώθηκαν με τις ΑΠΔ των χρονικών περιόδων αναστολής, ή προβεί σε ρύθμιση της συνολικής οφειλής. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή