Zημίες 6,5 δισ. δολ. για SoftBank το γ΄ τρίμηνο

Zημίες 6,5 δισ. δολ. για SoftBank το γ΄ τρίμηνο

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υψηλές απώλειες, για πρώτη φορά έπειτα από 14 χρόνια, καταγράφει ο ιαπωνικός κολοσσός SoftBank Group, εγείροντας αμφιβολίες για τη στρατηγική που έχει επιλέξει ο διευθύνων σύμβουλος Μασαγιόσι Σον, να επενδύει σε τεχνολογικές νεοφυείς επιχειρήσεις που τελικά επιφέρουν πλήγμα στον όμιλο. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, ο όμιλος SoftBank κατέγραψε υπέρογκες ζημίες ύψους 6,5 δισ. δολ. (704 δισ. γιεν) κατά το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους (Ιούλιος – Σεπτέμβριος), εξαιτίας των μειωμένων αποτιμήσεων της αξίας τεχνολογικών εταιρειών στις οποίες έχει επενδύσει. Tέτοια είναι η περίπτωση της WeWork, η οποία προσφάτως ανέστειλε τα σχέδιά της για εισαγωγή στη Wall Street. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι ο όμιλος κατά την ίδια περίοδο πέρυσι κατέγραφε κέρδη περίπου 6,7 δισ. δολ., γεγονός που αποτυπώνει τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει ο όμιλος μετά την τριμηνιαία ανακοίνωση των οικονομικών του αποτελεσμάτων.

Οι απώλειες αυτές προέρχονται κυρίως από τις ζημίες ύψους 8,9 δισ. δολ. που κατέγραψε το επενδυτικό κεφάλαιο SoftBank Vision Fund το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Το συγκεκριμένο fund ανήκει στον όμιλο SoftBank Group και διαχειρίζεται κεφάλαια συνολικού ύψους 100 δισ. δολ. Το «φιάσκο» που προέκυψε από τη μείωση της αποτίμησης της αξίας της WeWork έχει, σύμφωνα με το Reuters, προκαλέσει ερωτήματα σχετικά με τη στρατηγική του κ. Σον να στηρίζει «αντισυμβατικούς» ιδρυτές τεχνολογικών εταιρειών, όπως ο Ανταμ Νιούμαν της WeWork. Τον προηγούμενο μήνα η SoftBank αναγκάστηκε να καταβάλει 10 δισ. δολ. προκειμένου να διασώσει τη startup μετά την απόσυρση του σχεδίου εισαγωγής της στο χρηματιστήριο, λόγω λανθασμένων χειρισμών από την πλευρά της διοίκησης. Σημειώνεται ότι πριν από την προσπάθειά της να εισαχθεί στο χρηματιστήριο, η εταιρεία είχε αρχικά αποτιμηθεί στα 47 δισ. δολ., ωστόσο η SoftBank τελικά μείωσε την αξία της επένδυσης στα 3,4 δισ. δολ. το δεύτερο τρίμηνο. Για το τρέχον έτος, διαφαίνεται ότι η ζημία αναμένεται να φθάσει τα 4,6 δισ. δολ.

Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο κ. Σον με διάθεση αυτοκριτικής, ανέφερε ότι η επιχειρηματική του κρίση αποδείχθηκε ανεπαρκής από όλες τις πλευρές, προσθέτοντας ότι εθελοτυφλούσε και δεν έβλεπε τα προβλήματα που σχετίζονταν με τον κ. Νιούμαν σε τομείς όπως η εταιρική διακυβέρνηση. Αντιθέτως, ο κ. Σον επέμεινε ότι η WeWork συνιστά μία ισχυρή επιχείρηση, η οποία τελικά μπορεί να επανέλθει στην κερδοφορία. Επίσης, παρέμεινε αισιόδοξος ότι η SoftBank θα έχει τη δυνατότητα να σώσει τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα, ενώ δεσμεύτηκε πως δεν θα υπάρξουν άλλες διασώσεις νεοφυών επιχειρήσεων που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιό της. Σύμφωνα με το Bloomberg, το στέλεχος της SoftBank Μαρτσέλο Κλάουρ αναμένεται να αναλάβει τα ηνία της WeWork στη θέση του κ. Νιούμαν, ο οποίος πρόσφατα παραιτήθηκε. Στόχος του θα είναι η διακοπή δραστηριοτήτων που δεν αποφέρουν κέρδη, ο περιορισμός των εξόδων της startup αλλά και η διακοπή των σχεδίων ανέγερσης νέων κτιρίων. Εκτός από τη WeWork, στη λίστα της SoftBank, φιγουράρουν και άλλες εταιρείες των οποίων η αξία έχει απομειωθεί μέσα στο τρίμηνο. Αυτές περιλαμβάνουν την Uber, τη Slack Technologies και την Guardant Health. Ωστόσο, οι απώλειες που κατέγραψε ο όμιλος δεν θα εμποδίσουν τον CEO της SoftBank να συνεχίσει τα επενδυτικά του σχέδια. Γι’ αυτό και ο ίδιος δεν παρέλειψε να αναφέρει πως η σύσταση του δεύτερου Vision fund αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή