Ιταλική κυβέρνηση κατά ArcelorMittal για τη χαλυβουργία Ilva

Ιταλική κυβέρνηση κατά ArcelorMittal για τη χαλυβουργία Ilva

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H ιταλική κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει στον χαλυβουργικό όμιλο της ArcelorMittal να μην υλοποιήσει τη συμπεφωνημένη εξαγορά της προβληματικής χαλυβουργίας Ilva. Η Ilva, στην πόλη του Τάραντα στη νότια Ιταλία, αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και η εξαγορά της από την ArcelorMittal ήταν ένας τρόπος να διασωθούν οι εργαζόμενοι. Συγκεκριμένα, ο ίδιος ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε διαμηνύει ότι δεν θα επιτρέψει στον όμιλο, τον μεγαλύτερο στον κλάδο της χαλυβουργίας διεθνώς, να αποσυρθεί από την εξαγορά αυτή.

Και ο λόγος είναι ο εξής: Η Ρώμη αναδιπλώθηκε έναντι μιας δέσμευσής της να προσφέρει ασυλία στην εταιρεία από πιθανές διώξεις για τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο των δραστηριοτήτων της χαλυβουργίας στην περιοχή. Σύμφωνα με πηγές πλησίον των εξελίξεων, η εταιρεία δεν πρόκειται να υποχωρήσει, ακόμα κι αν ο κυβερνητικός συνασπισμός επαναφέρει το θέμα της νομικής προστασίας, το οποίο θεωρείται ακανθώδες και ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο. «Η σχετική επιστολή που απεστάλη στην κυβέρνηση είναι η τελική και όχι η απαρχή διαπραγματεύσεων», δήλωσαν οι πηγές, πράγμα που σημαίνει ότι θα ξεκινήσει μια σχοινοτενής νομική μάχη για τη σύμβαση του 1,8 δισ. ευρώ που δεν θα εκτελεστεί. Η Ρώμη διαμηνύει ότι δεν υπάρχει νομική βάση να αποσυρθεί η ArcelorMittal από την Ilva. Η συμφωνία οριστικοποιήθηκε πέρυσι και την κατηγορεί ότι χρησιμοποιεί το θέμα της ασυλίας ως πρόφαση για να αποσυρθεί από την εξαγορά της Ilva, διότι εμφανίζει ζημίες. Η ιδιαίτερα ρυπογόνος Ilva απασχολεί 10.700 άτομα σε όλη την Ιταλία και οι 8.000 από αυτά είναι στον Τάραντα, σε μια περιοχή με υψηλότατη ανεργία. Κι άλλες χιλιάδες εργαζόμενοι εξαρτώνται εμμέσως από το εργοστάσιο, ένα από τα λίγα μεγάλης κλίμακας που έχουν απομείνει στον νότο. Σημειώνεται, τέλος, πως το Κίνημα Πέντε Αστέρων, ως μέλος της προηγούμενης (και της νυν) κυβέρνησης συνασπισμού, είχε ζητήσει να κλείσει το εργοστάσιο λόγω ρύπανσης, αλλά υποχρεώθηκε να αλλάξει στάση και να υποστηρίξει την πώληση στην ArcelorMittal ως τρόπο διασφάλισης της απασχόλησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή