Κρούσματα παρανομίας στο ΚΕΘΕΑ

Κρούσματα παρανομίας στο ΚΕΘΕΑ

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκθεση εσωτερικού ελέγχου του ΚΕΘΕΑ για υπηρεσίες του στη Θεσσαλονίκη, που αναδεικνύει σοβαρότατα προβλήματα, κρούσματα παράνομης συμπεριφοράς ορισμένων εργαζομένων, έως και αναφορές για έκδοση βεβαιώσεων σε μη χρήστες προκειμένου να τύχουν των ευεργετημάτων του νόμου, παρουσίασε χθες στην εθνική αντιπροσωπεία ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, με αφορμή τη συζήτηση της πράξεως νομοθετικού περιεχομένου με την οποία αλλάζουν οργανωτικά ζητήματα του ΚΕΘΕΑ. Η αποκάλυψη, πέραν της αίσθησης που προκάλεσε για το συγκεκριμένο περιεχόμενό της, πυροδότησε οξύτατες αντιδράσεις από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μιλώντας για «καταιγιστικές εξελίξεις», ο κ. Κικίλιας αφού αναφέρθηκε στην ύπαρξη της συγκεκριμένης έκθεσης, υπογράμμισε ότι αν και είχε περιέλθει εις γνώσιν της προηγούμενης διοίκησης του Οργανισμού, εκείνη «επέλεξε να το αγνοήσει, αντί να πάει στον εισαγγελέα». Ο υπουργός Υγείας που δέχεται το τελευταίο διάστημα τα πυρά της αντιπολίτευσης για την επιλογή του να προβεί σε σημαντικές αλλαγές ως προς τη διοίκηση του ΚΕΘΕΑ, συνέχισε: «Παρεμπιπτόντως από τη διαδικασία διερεύνησης προέκυψαν θέματα που υπερβαίνουν τη λειτουργία του προγράμματος ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ και τα οποία συνδέονται με το σύνολο των υπηρεσιών στη Θεσσαλονίκη. Το διακύβευμα αφορά το κύρος και τη φήμη του Οργανισμού στο σύνολό του».

Η εν λόγω έκθεση συντάχθηκε από ομάδα εργασίας που συγκροτήθηκε «για την ανασκόπηση των ενεργειών σχεδιασμού και αποτίμησης της λειτουργίας του Θεραπευτικού Προγράμματος ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ, και την εκτίμηση της αναπτυξιακής του προοπτικής ενόψει του Σχεδίου Δράσης 2019-2020» και έχει ημερομηνία 28 Ιουνίου 2019. Σε αυτήν, μεταξύ άλλων, αναφέρεται «συστηματική εμπλοκή κάποιων εργαζομένων σε δραστηριότητες οριακής νομιμότητας, αν όχι παράνομης συμπεριφοράς», καθώς και «εκτεταμένη συστηματική χρήση παράνομων ουσιών για σημαντικό χρονικό διάστημα, από προσωπικό και μέλη». Παράλληλα, γίνεται λόγος για «έκδοση βεβαιώσεων σε μέλη που παράτυπα εντάχθηκαν στο πρόγραμμα, αλλά και, κυρίως, η χρήση νομικών ευεργετημάτων σε μέλη του προγράμματος και απόφοιτους που χρησιμοποιούσαν το πρόγραμμα χωρίς να έχουν κανένα πρόβλημα με τη χρήση ουσιών». Σε άλλο σημείο τονίζεται: «Υπήρξαν κατ’ επανάληψη αναφορές που συνέκλιναν στη διαμόρφωση αντίληψης για πιθανή λειτουργία παρακυκλώματος. Το παρακύκλωμα μπορεί να συνδεόταν με δικηγόρους, σωφρονιστικούς υπαλλήλους χωρίς με βεβαιότητα να μπορούν να αποκλειστούν στελέχη του Οργανισμού». Πέραν αυτών, σημειώνεται ότι «έχουν με βεβαιότητα τεκμηριωθεί: η απώλεια υπολογιστών με στοιχεία μελών, απώλεια υπολογιστών που χρησιμοποιούνται από πρόσωπα-κλειδιά, απώλεια δίσκων αποθήκευσης, έλλειψη παραστατικών από συναλλαγές, αλλά και ασυνήθιστες προσφορές προς το πρόγραμμα στη φυλακή. Ηταν και παραμένει σαφές ως αντίληψη των στελεχών ότι υπήρξε παντελής έλλειψη εποπτείας και διοικητικού ελέγχου του προγράμματος ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ».

Στην τοποθέτησή του ο κ. Κικίλιας συμπλήρωσε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα «εγκαινίασε το 2015 ο ίδιος ο τέως πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας και το οποίο επισκέφθηκε κατά σειράν,  πολλές φορές, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παρασκευόπουλος, ο οποίος τυχαίνει να ήταν επί είκοσι χρόνια εναλλάξ με τον κ. Νοταρά, πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ». Ο τέως υπουργός Υγείας Α. Ξανθός υποστήριξε ότι είναι ψευδές πως το πόρισμα συζητήθηκε από το προηγούμενο Δ.Σ., έκανε λόγο για «μια παρατυπία σε μία από τις 110 δομές», και μίλησε για αυταρχισμό της κυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή