Γράμματα Αναγνωστών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γραμματα Aναγνωστων

Τεχνολογία εδάφους- αέρος και επενδύσεις

Κύριε διευθυντά
Προ ημερών η γερμανική Lufthansa ανακοίνωσε ότι προτίθεται να δαπανήσει 25 εκατ. ευρώ για την κατασκευή υποστέγου  συντήρησης και επισκευής αεροσκαφών στο αεροδρόμιο της Μάλτας.  Η μονάδα αυτή προβλέπεται να  δώσει απασχόληση σε περίπου 100 τεχνίτες. Γεννάται τώρα το ερώτημα αν έγινε προσπάθεια από ελληνικής πλευράς ώστε η επένδυση αυτή να γίνει στη χώρα μας.  Και τούτο διότι πολλές συνθήκες μάς καθιστούν ευνοϊκή τοποθεσία για αεροναυπηγικές δραστηριότητες. Στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών υπάρχει το πρώην υπόστεγο της Ολυμπιακής Αεροπορίας που είναι αχρησιμοποίητο εδώ και πολλά χρόνια. Και διαθέτουμε ειδικευμένους τεχνικούς  προερχόμενους από την ΕΑΒ, το Κρατικό Εργοστάσιο Αεροσκαφών και άλλες μονάδες – πράγμα που δεν συμβαίνει στη Μάλτα.

Η διοίκηση του ΔΑΑ αλλά και το υπουργείο Ανάπτυξης πρέπει να συντονιστούν ώστε να προβληθούν διεθνώς  οι δυνατότητές μας  στον τομέα αυτό υψηλής τεχνολογίας, που τα τελευταία χρόνια ευρίσκεται σε έξαρση. Πέραν της Lufthansa υπάρχουν προφανώς πολλές ξένες εταιρείες που μπορούν να ενδιαφερθούν για εγκατάσταση στην Ελλάδα.

Παντελης Βελισσαροπουλος, Μηχανικός ΜΙΤ

Η  χρήσιμη επισήμανση αστοχιών από την «Κ»

Κύριε διευθυντά
Ο Πάσχος Μανδραβέλης μας έχει συνηθίσει σε μαχητικά άρθρα. Συνήθως κατακεραυνώνοντας την προηγούμενη κυβέρνηση και νυν αντιπολίτευση σε όλα σχεδόν τα πεπραγμένα της. Εξαίρεση, αν θυμάμαι καλά, η συμφωνία των Πρεσπών, που έγραψε πως είχε περισσότερα θετικά από ό,τι αρνητικά.

Σε αντιδιαστολή συνήθως έβρισκε θετικές τις απόψεις και ενέργειες των περισσοτέρων στελεχών της νυν κυβέρνησης και πρώην αντιπολίτευσης.

Στο άρθρο του στις 2 Νοεμβρίου με τίτλο «Τα ίδια Νικολάκη μου...» ευθαρσώς κατακρίνει πεπραγμένα των κυβερνώντων. Και κτυπάει το καμπανάκι της χρεοκοπίας, που προέκυψε από άθλιες και άφρονες ενέργειες παρελθουσών κυβερνήσεων.

Αναφέρει ότι σε έκθεση εξαγωγικού χαρακτήρα στην Καβάλα συμμετείχε με περίπτερο ο Ελληνικός Στρατός, λες και είναι εξαγωγική εταιρεία! Το ίδιο είχε συμβεί στη φετινή ΔΕΘ. Εξηγείται, διότι στην Καβάλα εκλέγεται ο υπουργός Αμυνας Παναγιωτόπουλος που έκοψε και την κορδέλα του περιπτέρου.

Αναφέρει επίσης ενέργειες του βουλευτή Ροδόπης, Ευριπίδη Στυλιανίδη, που το 2009 πριν από τη χρεοκοπία ήθελε να κάνει προαστιακό στον νομό.

Θυμόμαστε ότι ο εν λόγω υπουργός τότε, είχε νοικιάσει Rolls Royce για τις μετακινήσεις του σε ξένη πρωτεύουσα και γελοιογράφος της «Καθημερινής» είχε ωραίο σκίτσο με λωρίδα σε λεωφόρο, αποκλειστικής χρήσης για τη λιμουζίνα του!

Ο αρθρογράφος στηλιτεύει τη διατήρηση του ρουσφετολογικού υπουργείου Βορείου Ελλάδος, αλλά και του εξωφρενικού γραφείου Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, που σαν αντιπολίτευση η Ν.Δ. τότε κατέκρινε, και σωστά, τον ΣΥΡΙΖΑ που το δημιούργησε.

Με τέτοιες και άλλες γαλαντόμες αλλά ανόητες ενέργειες οδηγηθήκαμε στη χρεοκοπία. Και είναι πολύ κρίμα να μη διδάσκονται οι κυβερνώντες από τα λάθη του παρελθόντος και τις συνέπειές τους.

Μπράβο στον Μανδραβέλη που επισημαίνει τα κακώς κείμενα. Αξίζει το άρθρο του να διαβαστεί από όλους. Επίσης μπράβο στην «Καθημερινή», διότι ενώ συνήθως κρατά υποστηρικτική γραμμή προς τη σημερινή κυβέρνηση, δεν παύει να επισημαίνει και αστοχίες, όπως στο κύριο άρθρο, ομοίως στις 2 Νοεμβρίου με τον τίτλο «Βιασύνη». Είναι δείγμα δημοκρατικότητας η παρουσίαση και αντιθέτων απόψεων.

Δημητρης Γεωργαντας, Χειρουργός, Μαρούσι

«Οποιος θέλει να μάθει γράμματα μαθαίνει»

Κύριε διευθυντά
Στην παρέα ειπώθηκε ότι αν ενδιαφέρεσαι για κυβερνητική θέση, δύσκολα προσλαμβάνεσαι εκτός κι αν έχεις αποφοιτήσει από το συγκεκριμένο κολλέγιο που αποφοίτησαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η παρέα του, έχεις δε σπουδάσει σε αμερικανικό πανεπιστήμιο.

Λογικό το βρίσκω, τον καιρό που καπετάνευα, έσερνα μαζί μου ανθρώπους που γνώριζα τις ικανότητές τους κι εκείνοι τις ιδιοτροπίες μου. Ο Κυριάκος ίσως να το έχει παρακάνει. Καλό σχολείο είναι εκείνο που έχει καλούς δασκάλους, δεν έχει σημασία το όνομα, ας ψάξει κι αλλού. Η ικανότητα μετράει όχι το σχολείο ή το πανεπιστήμιο.

Ο Σταμάτης Κριμιζής, κορυφαίος παγκοσμίως επιστήμονας, τελείωσε το επαρχιακό Γυμνάσιο Βροντάδου Χίου και ο μεγαλύτερος ίσως σήμερα Ελληνας εφοπλιστής τελείωσε το τριτάξιο Γυμνάσιο Καρδαμύλων. Οσο για το γνωστό κολλέγιο, ανέκαθεν αριστεροκρατικό κι αυτό το βρίσκω θετικό – αν είχα νέα παιδιά και πλούτο και ήθελαν να πάνε, εκεί θα τα έστελνα.

Μαριος Χριστοφοριδης, Χίος

Το Πολεμικό Μουσείο και η αποστολή του

Kύριε διευθυντά
Σχετικά με τις φήμες για την αλλαγή ηγεσίας στο Πολεμικό Μουσείο, συγκεκριμένα την αντικατάσταση του προέδρου και αντιπροέδρου του με κάποιο πολιτικό πρόσωπο, επιτρέψατέ μου να εκφράσω τη βαθιά μου απογοήτευση και τις απόψεις μου:

1. Στη δύσκολη –πολύπλευρα– εποχή που διανύουμε, η πρόθεση αυτή είναι μια δημόσια απαξίωσις, ένα «χαστούκι» στο πρόσωπο των Ενόπλων Δυνάμεων, το ηθικό των οποίων, πιο πολύ παρά ποτέ, πρέπει να διατηρείται αλώβητο.

2. Στον πόλεμο, οι στρατιωτικοί είναι στις επάλξεις και γνωρίζουν τα θέματα καλύτερα από όλους. Πόσο μάλλον σε καιρό ειρήνης, με το υψηλό επίπεδο εμπειρίας των σπουδών που αποκτούν πλέον όλοι οι αξιωματικοί και των τριών όπλων. Πολεμικό Μουσείο χωρίς στρατιωτική ηγεσία; Παράλογο.

3. Ως γνωστόν, τα οικονομικά της χώρας είναι θλιβερά, όπως και αυτά των Ενόπλων Δυνάμεων – και δεν υπάρχουν πλέον οι δωρεές που γίνονταν παλιά.
Οταν λοιπόν, π.χ. το πολεμικό πλοίο στο Καστελλόριζο, τόσο κοντά στην απέναντι Τουρκία, κάνει λιγότερες περιπολίες από αυτές που θα έπρεπε, λόγω οικονομίας, δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να αντικατασταθεί ένας άμισθος πρόεδρος και αντιπρόεδρος με έναν έμμισθο!

4. Και επιτυχημένος πρόεδρος, κατά κοινή ομολογία. Το Πολεμικό Μουσείο έχει βελτιωθεί πάρα πολύ, συναγωνίζεται επαξίως τα αντίστοιχα στο εξωτερικό και είναι ο αξιοπρεπέστατος πρεσβευτής της ελληνικής Ιστορίας, όχι μόνον στις πολλές ξένες στρατιωτικές αποστολές που το επισκέπτονται συχνότατα, αλλά και στα αναρίθμητα παιδιά που, μέσα από τις σχολικές επισκέψεις, ζουν την ελληνική Ιστορία από πολύ κοντά .

5. Τέλος, τόσο ο ναύαρχος Παναγόπουλος όσο και ο υποστράτηγος Καμνής, και όλο το διοικητικό συμβούλιο, με την έκδηλη αγάπη τους για το μουσείο το οποίο όντως έχουν τόσο πολύ βελτιώσει, με τον πατριωτισμό τους αλλά και με την επαγγελματικότητα, την ακεραιότητα και τις ειδικές γνώσεις τους, κατάφεραν, με προσωπικό αγώνα και πολύ πρόσφατα, να εμπλουτίσουν τη συλλογή του Πολεμικού Μουσείου με έναν μοναδικό πίνακα ενός πολύ γνωστού και εξαιρετικού ζωγράφου, πίνακα-σταθμό στην πρόσφατη ελληνική Ιστορία, που διεκδικούσαν και άλλα μουσεία.

Ως Ελληνίδα, δημότης ακριτικού νησιού (Καστελλόριζο), όπου καθημερινά βιώνουμε τις προσπάθειες των Ενόπλων Δυνάμεών μας και των προβλημάτων σε καθημερινή βάση, ως στέλεχος και ψηφοφόρος της Νέας Δημοκρατίας από την αρχή της υπάρξεώς της (κολλούσα αφίσες της ΟΝΝΕΔ με πρώην πρωθυπουργό, αργότερα δε ως μέλος της ΟΚΕ Εθνικής Οικονομίας) και, τέλος, ως κόρη αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού, βετεράνου του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, δεν μπορώ να κατανοήσω πώς οι προτεραιότητες έχουν τόσο πολύ αλλάξει στη χώρα μας. Μήπως το υπουργείο Εθνικής Αμύνης θα πρέπει να επανεξετάσει τις δικές του;

Κωνσταντινα Αγαπητου Crowley, Δημότης Καστελλόριζου

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ