Η… Μέρι Πόπινς της Ν.Δ.

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισως το πιο ενδιαφέρον στοιχείο του μπάρμπεκιου με χοιρινό και αλκοόλ κοντά στο κέντρο φιλοξενίας των Διαβατών δεν είναι η ιδέα αυτή καθεαυτήν, που κάθε άλλο παρά πρωτότυπη είναι, σε αντίθεση με όσα διατείνεται ο διοργανωτής Δημήτρης Διαμπάζης (αυτά τα έκανε το γαλλικό Εθνικό Μέτωπο πριν από μία δεκαετία και βάλε): είναι η ιδεολογική ταυτότητα της οργάνωσης, που πραγματοποιεί το ισλαμοφοβικό χάπενινγκ και δείχνει τη μετεξέλιξη του κινήματος των «Αγανακτισμένων» από εχθρούς του μνημονίου το 2011 σε υπερασπιστές της ελληνικότητας της Μακεδονίας το 2018 και σε οργισμένους προστάτες του πιτόγυρου και του δυτικού (ελληνικού) τρόπου ζωής σήμερα. Αν, λοιπόν, το 2011 το μνημόνιο υπήρξε η απαρχή του κοινωνικού διχασμού μεταξύ όσων ήθελαν την παραμονή της χώρας στο ευρώ και εκείνων που επέμεναν ότι δεν πρέπει να γίνουμε «αποικία χρέους», ακόμη κι αν χρειαστεί να επιστρέψουμε στη δραχμή, πέρυσι η κοινή γνώμη χωρίστηκε σε «μειοδότες», που είδαν στη συμφωνία των Πρεσπών μια ευκαιρία για σταθερότητα στα Βαλκάνια και μακεδονομάχους. Τους τελευταίους μήνες, η πόλωση συντελείται πλέον ανάμεσα σε όσους αμφισβητούν τις στοιχειώδεις αρχές του ανθρωπισμού κι εκείνους που αντιλαμβάνονται ότι απέτυχε η πολιτική αποτροπής με «Μόριες» και κολαστήρια. Συνεπώς, θα πρέπει να βρεθεί μια ευρύτερη στρατηγική, αφενός, ευρωπαϊκής συνολικής προσέγγισης και, αφετέρου, ενσωμάτωσης των προσφύγων που βρίσκονται ήδη εδώ.

Οπως έγραψε ο καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Δημήτρης Χριστόπουλος σε χθεσινό άρθρο του στη Lifo, το προσφυγικό είναι το μνημόνιο της σημερινής κυβέρνησης. Οσο ταχύτερα καταλάβει η κυβέρνηση και εξηγήσει στην κοινή γνώμη ότι το σύνθετο ζήτημα δεν λύνεται «με ένα νόμο κι ένα άρθρο», τόσο καλύτερα για τη βιωσιμότητα της ίδιας, αλλά και την κοινωνική συνοχή.

Υπό αυτό το πρίσμα, η διαδρομή της «αγανάκτησης» από τις μούντζες του Συντάγματος στα μπάρμπεκιου των Διαβατών είναι ένα ταχύρρυθμο και χρήσιμο μάθημα Realpolitik για τη νέα κυβέρνηση. Η έμπειρη βουλευτής της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη ανέλαβε χθες ρόλο γκουβερνάντας και ως άλλη Μέρι Πόπινς της Κεντροδεξιάς χάραξε μια σοβαρή και συνεπή κομματική γραμμή στο ζήτημα. Τώρα, λοιπόν, οι συνήθεις ύποπτοι νέοι βουλευτές που τουιτάρουν γρηγορότερα από ό,τι λειτουργεί το μυαλό τους, θα κληθούν να αναστοχαστούν κατά πόσον το μισαλλόδοξο μπάρμπεκιου είναι το κατάλληλο έναυσμα για γαστριμαργικά χαριτολογήματα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή